*Nettavisen* Nyheter.

Dømt til fengsel i 17 år

Rettens formann Finn-Arne Schanche Selfors (nummer to fra venstre) og meddommerne i Indre Finnmark tingrett. Foto: Oddgeir Isaksen| (Finnmark Dagblad)

49-åring dømt for overlagt drap på Helge Mannsverk (52).

28.02.14 09:53

(Finnmark Dagblad) Fredag falt drapsdommen i Indre Finnmark tingrett mot en mann (49) fra Gárggoluoppal. Mannen er dømt til fengsel i 17 år for å ha drept Helge Mannsverk (52) fra Alta med overlegg, og forsøk på overlagt drap på Mannsverks samboer.

Aktor Torstein Hevnskjel la i retten ned påstand om fengsel i 18 år.

Mannsverk ble skutt og drept på en hytte i Gárggoluoppal 9. mars i fjor. Det ble løsnet to skudd i hytta, det første skuddet gikk gjennom vinduet, og det andre dødelige skuddet traff Helge Mannsverk.

Dro for å skremme

Den tiltalte mannen forklarte i tingretten 10. februar at han dro til hytta, med våpen, for å skremme Helge Mannsverk og samboeren. Tidligere på dagen hadde Mannsverk anmeldt 49-åringen for å ha kjørt traktor i påvirket tilstand. 49-åringen som brukte å brøyte veien til hytta, hadde denne gangen stengt igjen veien med snø.

Den tiltalte forklarte i retten at han ikke husket noe før etter at det første skuddet var avfyrt. I retten forklarte han seg i detalj om det som så skjedde, blant annet at det andre skuddet skal ha blitt løsnet da Mannsverks samboer hadde rukket fram til ham og hadde tatt tak i våpenet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var den respekterte piloten Helge Mannsverk (52) som omkom etter å ha blitt skutt 9. mars i fjor. Foto: Privat (Nordlys)


– Dette virker som selektiv hukommelse. Den tiltalte har funnet ut at han må konstruere en historie, sa aktor Torstein Hevnskjel da saken var til behandling i tingretten.

– Det er dåkkers skyld

Mannsverks samboer vitnet samme dag. Dette forklarte hun:

– Jeg så at han hadde rifla klar, pekte på oss, og sa: Det er dåkkers skyld at jeg har mistet førerkortet. Jeg prøvde å si: nei, nei, vi kan ikke noe for det, sa Mannsverks samboer.

– Så sa han: Jo, hvem av dere skal død først. Så pekte han først på Helge, så meg, så mot Helge, og så skjøt han mot meg. Da skjønte jeg at dette er jo alvor, vi rakk å reise oss opp og begynte å gå imot ham (den tiltalte), forklarte hun gråtende.

Fakta

GARGGOLUOPPAL-DRAPET

Ifølge en rettsmedisiner som vitnet i retten døde Helge Mannsverk etter kort tid. Dødsårsaken var forblødning etter at skuddet hadde truffet en hovedpulsåre i brystet på Mannsverk.

Kom til å anke

Aktor Torstein Hevnskjel la i retten ned påstand om fengsel i 18 år. Den tiltalte 49-åringen har ikke ønsket å uttale seg til media, men etter samtale med ham, fikk FD sitere ham på følgende:

– Dersom jeg blir dømt til 18 års fengsel, så kommer jeg til å anke med en gang.


Les flere saker fra Finnmark Dagblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.