*Nettavisen* Nyheter.

Dømt til ti piskeslag for å ha kjørt bil

Foto: FAYEZ NURELDINE (Afp)

Kvinnene har nå blitt lovet stemmerett, men blir likevel straffet hardt for å kjøre bil.

28.09.11 21:31

En domstol i Saudi-Arabia dømte en kvinne til ti piskeslag for å ha brutt forbudet mot at kvinner kjører bil. Dommen falt tirsdag, bare to dager etter at kong Abdullah kom med den historiske kunngjøringen om at kvinner skal få styrket sine rettigheter i Saudi-Arabia.

Kongen kunngjorde at kvinner skal både få lov til å stille som kandidater og stemme i lokalvalg. Det holdes ikke nasjonalvalg i Saudi-Arabia ettersom landet er et absolutt monarki.

Deltok i protestaksjon
Shaima Ghassaniya (34) har flere ganger blitt tatt for å kjøre bil i Saudi-Arabia de siste ukene. Hun deltok også i en protestaksjon i juni måned, hvor 50 kvinner satt seg bak rattet for å protestere mot kjøreforbudet. Nå skal hun straffes med ti piskeslag.

- Dette er skandaløst. For to dager siden så vi et tegn på framskritt. I dag ser vi at det religiøse establishmentet ønsker å motstå enhver form for endring. Vi vil at kongen skal høre om saken til Shaima, sier en kvinneaktivist, som ønsker å være anonym, skriver The Times.

Saudi-Arabia er det eneste landet i verden som nekter kvinner å kjøre bil. I Saudi-Arabia finnes det ingen skriftlige lover som nekter kvinner å kjøre bil, men innenriksdepartementet benytter seg av religiøse føringer til å forby aktiviteten.

- Vesentlig skritt for kvinner
Kong Abdullah kunngjorde også søndag at kvinner skal få lov til å være medlemmer av Majlis-al-Shura, som er en rådgivende forsamling bestående av 150 menn, som er utpekt av kongen

- Dette er et vesentlig skritt for kvinner i Saudi-Arabia, og sikrer dem noen grunnleggende demokratiske rettigheter. Jeg håper å se mange kvinner stille til valg og bruke stemmeretten der neste år, uttalte stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) til Nettavisen søndag.

- Formelle rettigheter er nødvendig for å etablere bedre likestilling. Det har historisk sett vært viktig i Norge, det vil det også være i andre land, sa Tajik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.