Gå til sidens hovedinnhold

Donald Trump avlyser møte med Danmark

USAs president Donald Trump avlyser sitt planlagte besøk til Danmark fordi statsminister Mette Frederiksen ikke er interessert i å diskutere Grønland-salg.

NEW YORK (Nettavisen/NTB): – Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker til en annen gang, skriver presidenten på Twitter.

Les: Derfor sikler Trump på Grønland

Han skriver videre at statsministeren har spart både USA og Danmark for utgifter og jobb ved å være så direkte.

– Jeg takker henne for det, og jeg ser fram til å planlegge et nytt møte en gang i fremtiden.

Eiendomskjøp

Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk til Polen. Han var invitert av dronning Margrethe.

Presidenten bekreftet forrige uke at ideen om å kjøpe Grønland har blitt diskutert i Det hvite hus.

Årsaken er øyas strategiske betydning og fordi øya etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Trump, som skapte sin formue i New Yorks eiendomsmarked og eier eller leier ut eiendommer over hele verden, beskrev en eventuell overtakelse av Grønland som et eiendomskjøp.

Tirsdag la Trump som en spøk ut dette bildet på Twitter og Facebook:

Avvist

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har imidlertid avvist Trumps forslag tvert. Frederiksen har kalt det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Avlysningen som Trump annonserte på Twitter, skal ifølge New York Times ha kommet overraskende på presidentens egen administrasjon.

Bare noen timer før Trump avlyste turen via Twitter, skrev presidentens ambassadør i Danmark, Carla Sands, følgende på Twitter.

- Denmark is ready for the POTUS @realDonaldTrump visit! Partner, ally, friend.

Har ikke kommentert Trump-avgjørelse

Mette Christensen har foreløpig ikke kommentert Trumps avgjørelse. Tirsdag kveld la hun ut et bilde av seg selv på Island sammen med blant annet statsminister Erna Solberg.

Les: Erna Solberg reiser hjem fra Island for å forsøke å løse bompengekrisen

- Der er ikke mange kvinnelige regjeringsjefer i verden, men i dag er fire av oss samlet på Island. Norge, Tyskland, Island og Danmark 💪🏼, skriver Christensen.

Les også

Joe Biden øker presidentkandidat-ledelsen

Avisen New York har også spøkt med Trumps ønske om å kjøpe Grønland. I helgen la de ut denne tegningen da nyheten ble kjent:

- Eiendomsutvikleren Trump i fri utfoldelse

USA-ekspert Hilmar Mjelde har overfor Nettavisen kommentert Trumps ønkse å å kjøpe Grønland slik:

- Her ser man eiendomsutvikleren Trump i fri utfoldelse. Han mikser eiendomsutvikling og utenrikspolitikk.

- Han ser et stykke attraktivt «real estate» og begynner å tenke på byggeprosjekter. Han ser allerede for seg en blandemaskin med sement som ruller og durer og anleggsarbeidere i hjelm som vrimler rundt, uttalte Mjelde, som er postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, til Nettavisen tidligere denne uken.

På spørsmål om hva denne Grønland-fascinasjonen til Trump skyldes, svarte Mjelde:

- Dette handler først og fremst om ressurser og geopolitisk posisjonering. USA har allerede et øye på naturressursene i Arktis, som utenriksminister Pompeo ga uttrykk for tidligere i vår. USA ser i økende grad mot nordområdene. Trump-administrasjonen skal ifølge sin egen plan re-orientere amerikansk sikkerhetspolitikk fra terrorbekjempelse til maktkamp med Kina og Russland. USA er veldig bekymret for Kinas interesse for regionen, sier Mjelde til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken