NEW YORK (Nettavisen): Årsaken er analytikeren Igor Danchenko (43), som nå er tiltalt for å ha løyet til FBI ved flere anledninger.

Var hovedkilden til Steele-rapporten

Danchenko var en av hovedkildene i den såkalte Steele-rapporten som ble lekket og offentlig kjent i januar 2017, og som var skrevet av den tidligere britiske MI6-agenten Christopher Steele.

Steele var stasjonert i Moskva på 1990-tallet, og hadde et omfattende russisk kontaktnett. Han arbeidet også på oppdrag fra selskapet Fusion GPS, som den gang drev med forskning og undersøkelser for politiske oppdragsgivere.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

I april 2016 ble Fusion GPS hyret av Demokratene, og Steele endte opp med å lage en rapport som besto av flere notater basert på hans samtaler med sine russiske kilder.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

I rapporten sto det blant annet at russiske myndigheter har «kultivert, støttet og assistert Trump i minst fem år». «Målet, støttet av Putin, har vært å øke splittelsen i den vestlige alliansen», sto det i rapporten.

Les også: - KGB hadde mappe på Trump i 1977

I rapporten ble det også hevdet at Russland satt på videomateriale som kunne brukes til å presse Trump.

Hovedkilden til denne informasjonen var Igor Danchenko.

Søkte opplysninger om Trump

New York Times har tidligere skrevet at Danchenko har opplyst at han møtte flere personer i Moskva og St. Petersburg i juni 2016.

I disse samtalene skal Danchenko ifølge ham selv hele tiden har dreid samtalene inn mot hvorvidt noen av dem satt på kompromitterende opplysninger om Donald Trump.

Og det er i disse samtalene en av de angivelige kildene til Danchenko skal ha fortalt om ryktene om en video av Donald Trump som stilte ham i dårlig lys.

Essensen av ryktene er, ifølge New York Times, at Donald Trump i 2013 skal ha booket presidentsuiten på Ritz-Carlton i Moskva, en suite som også tidligere president Barack Obama hadde leid i 2009.

- Trump beordrer prostituerte til å urinere

Dette rommet skal derimot ha blitt overvåket av russisk etterretning for å skaffe informasjon på gjestene som de kunne bruke til utpressing. Ifølge historien, som også endte opp som en del av Steele-rapporten, skal Trump ha leid inn to prostituerte som kom til ham på hotellrommet.

Der skal Trump ha beordret de prostituerte kvinnene til å urinere på hverandre i sengen der Obama selv hadde ligget og sovet tilbake i 2009. Det ble også fortalt at de to urinerte på Trump.

Kilden Danchenko hevder å ha pratet med rundt denne episoden, skal ha fortalt at Trump var svært godt kjent av russiske sikkerhetsstyrker, og kilden skal også ha vært overrasket over at Danchenko ikke allerede kjente til historien om de to prostituerte kvinnene.

Les også: Donald Trumps niese med stikk til familien: - Definitivt den dummeste av dem alle

- Fantes en video av Trump

I tillegg til dette hevdet Danchenko at en annen kilde, som uavhengig av den andre kilden, skal ha fortalt at det eksisterte en video av Trump som var tatt opp på Ritz-Carlton som kunne bringe ham i vanry. Denne kilden skal derimot ikke ha nevnt noe om prostituerte eller urinering.

Les også: Trump kommer med oppsiktsvekkende uttalelse: - Det er så grotesk

For å følge opp disse sporene, hevdet Danchenko at han selv i juni 2016 oppsøkte hotellet for prate med ansatte.

Der skal en manager ha kommet med noen vage kommentarer om at sikkerhetspersonell skal ha avlyttet enkelte rom for å innhente avslørende materiale på gjester som Donald Trump, opplysninger som Danchenko skal ha sett på som en bekreftelse på at det faktisk hadde skjedd.

Les også: Avslører Trumps sykehus-samtale: - Kommer du til å si at du fikk det fra meg?

- Jeg gikk en runde på det, du vet, nok for dem til å kunne si at; «Vel, hør her. Det finnes jo, du vet, en morsom greie. Det eksisterer trolig en video av Mr. Trump, den kan være av seksuell karakter, men du vet. Det som skjer på Ritz-Carlton, det blir på Ritz-Carlton», har Danchenko tidligere uttalt.

Var i flere avhør med FBI

Danchenko har også tidligere hevdet at han snakket med en annen hotell-ansatt «som ikke så så mye» av det som skjedde på hotellet, men som kom med informasjon som han «tolket som bekreftelse på hva de tre andre personen hadde fortalt meg», har Danchenko uttalt.

Da Danchenko senere ble avhørt av FBI ved flere anledninger i 2017, skal han i tillegg ha sagt til FBI at en fjerde kilde var en kvinnelig hotellansatt som fortalte at «alt mulig rart» skjer på hotellet, men at hun la til at de «offisielt ikke har prostituerte på hotellet».

Les også: Trump sjokkerer i nytt lydopptak

I disse samtalene med FBI hevdet Danchenko også at flere av de ansatte mennene på hotellet så ut som de var russisk sikkerhetspersonell og at flere av kvinnene der så ut som prostituerte. Han hevdet hele settingen på hotellet «til en viss grad var en bekreftelse på historien».

- Må tas med en klype salt

Men likevel skal Danchenko ha presisert at han bare hentet inn denne informasjonen som «råmateriale» og at det hele dreide seg om tips, ledetråder og påstander som ennå ikke hadde blitt analysert eller sjekket for troverdighet.

- Selv råmateriale fra troverdige etterretningskilder skal man ta med en klype salt. Hvem vet, kanskje er det ikke spesielt nøyaktig. Er det et rykte, eller finnes det noe der, har Danchenko tidligere uttalt.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

Danchenko hevdet også at han ikke hadde noe med hvordan den tidligere britiske MI6-agenten Christopher Steele karakteriserte denne informasjonen, eller det faktum at den ble offentliggjort.

Dette er den lekkede Steele-rapporten

Det var Buzzfeed som i januar 2017 offentliggjorde hele Steele-rapporten som handlet om USAs president Donald Trumps angivelige bånd til Russland.

Offentliggjøringen førte til flere store oppslag verden rundt. Lekkasjen førte også til at FBI gjennomførte flere avhørt av Danchenko mellom januar og november 2017 for å prøve komme til bunns i innholdet i rapporten som ble lekket av Buzzfeed.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

Det nye nå er at FBI arresterte Danchenko i begynnelsen av november, i forbindelse med at han ble tiltalt for å ha løyet til FBI ved flere anledninger i forbindelse med FBI-avhørene tilbake i 2017.

I den svært omfattende tiltalen som nå er tatt ut mot Danchenko, og som er på hele 39 sider, er også de angivelse seksuelle eskapadene til Trump i Moskva en del av tiltalepunktene.

Danchenko innrømmer feil

Danchenko er tiltalt på fem punkter, blant annet for å ha forklart seg falskt om når han faktisk besøkte det russiske hoteller i Moskva for å grave i det kompromitterende materialet på Donald Trump.

Les også: - Dette er mareritt-scenariet om Trump skulle bli president igjen i 2025

Mens Danchenko i sitt intervju i 2017 hevdet han var i Russland i juni 2016 for å undersøke Trump, har han nå innrømmet at oppholdet ikke fant sted før i oktober samme året.

Igor Danchenko er også tiltalt for å ha løyet overfor FBI, ved å hevde at han ikke hadde diskutert innholdet i Steele-rapporten med en kilde som jobbet frivillig for Hillary Clinton.

FBI: - Fikk ikke bekreftet påstandene

- Over tid forsøkte FBI å etterforske, evaluere, og analysere rapporten, men greide til syvende og sist ikke å få bekreftet eller underbygge de fleste av de betydelige påstandene, skriver FBI i tiltalen mot Danchenko.

Les også: - Derfor er dette det mest alarmerende Trump-møtet noensinne

I et av avhørene med FBI hevdet også Danchenko at han fikk en anonym telefon i juli 2016 fra noen som hevdet at det fantes «konspirasjon av samarbeid» mellom Trump-kampanjen og Kremlin, informasjon som også ble en del av Steele-rapporten.

- Men sannheten og fakta var, som Danchenko vel visste, at Danchenko aldri fikk en slik telefon eller slik informasjon, heter det i tiltalen.

- Danchenko fabrikkerte disse opplysningene, står det i tiltalen.

- Avslører fakta som er pinlig

Tiltalen, som er tatt ut av spesialetterforsker John Durham i det amerikanske justisdepartementet, har naturlig nok vakt oppsikt i USA.

- Tiltalen mot ham avslører fakta som er pinlige for tidligere spesialetterforsker Robert Mueller og pressen, skriver Wall Street Journal blant annet.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Spesialetterforsker Robert Mueller var den som fikk jobben med å etterforske et mulig samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland. Mueller kom til at Trumps valgkamp fikk hjelp av Russland til å vinne valget i 2016, men fant ikke tilstrekkelig bevis for at Trump selv var involvert.

Les også: Nå har pipen fra den tidligere FN-ambassadøren fått en helt annen lyd: - Derfor trenger vi Donald Trump

- Spesialetterforsker John Durham siste tiltale er et viktig steg mot å avdekke hva som egentlig skjedde i den lange historien om de falske anklagene om Russland-forbindelser i forbindelse med Trumps presidentkampanje i 2016.

- Fakta i denne tiltalen er ytterligere bevis for at dette helt fra starten var et skittent triks fra kampanjen til Hillary Clinton - og at media var deres godtroende promotører, skriver Wall Street Journal i en leder.

- Jeg er forberedt på å aksepterte at ikke alt som står i rapporten er 100 prosent nøyaktig, sa Steele selv i et intervju med ABC News i forrige måned.

- Jeg angrer ikke

En av dem som aktivt refererte til Steele-rapporten offentlig, var demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Les også: Kongress-topper ber om tiltale mot Christopher Steele

- Jeg mener det er helt åpenbart at det finnes mye bevis på samarbeid eller sammensvergelse. Men, det er noe helt annet enn å slå fast at det finnes bevis utover enhver tvil på en straffbar sammensvergelse. Det er noe Bob Muller må slå fast, sa Schiff blant annet til CBS i 2018.

Nettavisen traff Schiff denne uken, etter innspillingen av Late Night med Seth Meyers på Manhattan på mandag, men han ønsket ikke å la seg intervjue.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Men Schiff har tidligere uttalt at han ikke angrer på at han krevde etterforskning, basert på det som kom frem i Steele-rapporten. Schiff legger også til at påstandene om at Russland prøvde å hjelpe Trump med å vinne valget «viste seg å være sanne».

Les også: Her er de viktigste indisiene på samarbeid mellom Vladimir Putin og Donald Trump

- Jeg angrer ikke på å ha sagt at vi burde etterforske påstander fra en som, ærlig talt, var en veldig respektert britiske etterretningsoffiser. Og vi kunne ikke ha visst at vi ville finne ut flere år senere at en av dem som var en av hans hovedkilder, løy til ham, sier Schiff.

Demokraten Schiff får nå kritikk i flere medier for sin håndtering av Steele-rapporten, og i en kronikk i The Hill filleristes nå Schiff for å ha fremstilt Steele-rapporten som «sannhet fremfor sladder».

- Danchenko løy til Christopher Steele

Selv om Schiff ikke angrer på det han har sagt, er han nå tydelig på at Danchenko fortjener å bli straffeforfulgt.

- Danchenko løy til Christopher Steele og løy deretter til FBI. Han burde blir straffeforfulgt og han blir straffeforfulgt, sier Schiff.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Men jeg kan fortelle dere det, hvis han nå blir dømt, så bør han ikke bli benådet slik Donald Trump benådet de personene som løy til FBI-agentene, som Roger Stone og Mike Flynn. Det bør være lik standard på hvordan vi straffeforfølger løgnere. Men jeg mener det ikke bør være noen benådninger uansett i hvilke retning løgnene går, sier Schiff.

Les også: Trump: - Jeg kommer til å knuse ham slik jeg knuser alle andre

Danchenko risikerer nå fem års fengsel for hvert punkt i tiltalen, om han blir dømt. Rettssaken mot Danchenko er foreløpig berammet til 18. april 2022.

I en uttalelse som nylig ble lagt ut på Twitter av hans pressetalskvinne, Liz Harrington, hamrer Donald Trump løs på Adam Schiff.

- Schiff innrømmer nå at han visste at rapporten var falsk. Han burde bli irettesatt eller stilt for riksrett sammen med alle de andre kjeltringene som visste om det! skriver Trump.

Trump: - Golden Showers er ikke min greie

Men tiltalen betyr ikke nødvendigvis at debatten og ryktene rundt Trump-videoen dør permanent. Så sent som oktober i år fortalte Christopher Steele nemlig at han fortsatt tror at en slik video av Trump eksisterer.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

- Jeg tror at den trolig eksisterer, uttalte Steele i forbindelse med en kommende dokumentarfilm: «Out of the Shadows: The Man Behind the Steele Dossier.»

Trump har også kommentert ryktene om videoen, senest i oktober i år, da han uoppfordret tok det opp i en tale han holdt for republikanere i Pal Beach.

- Golden Showers er ikke min greie, sa Trump, ifølge Washington Post.