NEW YORK (Nettavisen): Bilder av ridende politi som har pisk-lignende reimer i hånden, og som opptrer aggressivt overfor migrantene som nå strømmer inn til USA, skaper nå overskrifter over hele verden. Og nå reagerer også statsminister Erna Solberg på bildene. Se intervjuet med statsministeren fra New York her:

Bildene er tatt sør i Texas, der det for tiden er en migrantkrise ettersom flere tusen migranter, mange av dem fra Haiti, har samlet seg for å komme seg inn i USA.

Les også: Sammenligner Biden med Donald Trump: - En fornærmelse

Her kan du se en lengre video fra Al Jazeera:

15.000 migranter under en bro i Texas

De sjokkerende fotografiene og videoene er blitt offentliggjort samtidig med at også bilder av tusenvis av migranter som har samlet seg under en midlertidig bro i Del Rio går verden rundt.

Se videobildene fra Del Rio her:

Antall migranter som befinner seg under broen, steg på lørdag til 14.872, opplyser National Border Patrol Council, en fagforening for grensebetjentene.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

USAs minister for innenlands sikkerhet, Alejandro Mayorkas, sier han blir forferdet av å se bildene av de ridende vaktene.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

Flere påpeker at bildene av en hvit maktperson på hest som kontrollerer mørkhudede personer er som et glimt tilbake til slavetiden.

– Enhver form for mishandling av migranter er uakseptabelt. De bildene jeg har sett, uroer meg dypt, sier Mayorkas.

Det er satt i gang en granskning av hendelsen som er dokumentert i bildene. Visepresident Kamala Harris sier hun vil ta opp hendelsen.

– Det jeg ser avbildet, er individer på hesterygg som behandler mennesker på en måte som er grusom. Jeg støtter fullt ut en grundig granskning av som har skjedd. Mennesker skal ikke behandles slik, slår Harris fast.

Nyhetsbyrået AP skriver at bildene de har sett, tyder på at det ikke ble brukt pisk mot migrantene, men at det er reimene som brukes til å kontrollere hestene som minner om en pisk.

Trump: - Vi har aldri sett noe lignende

Tidligere president Donald Trump har denne uken vært rasende, og kommet med flere uttalelser om krisen ved grensen.

- USA vil snart bli sett på som et utviklingsland. Vi har aldri sett noe lignende enn det som nå skjer ved grensen vår. Millioner av mennesker har allerede strømmet inn, men mange flere er på vei, hevder Trump i en uttalelse.

- Det største antall ulovlige innvandrere i historien strømmer nå inn i vårt land i milliontall. De blir ikke kontrollert eller undersøkt og kan gjøre hva de vil og gå hvor de vil, påstår Trump.

Trump: - En menneskelig kloakk

- Vårt land er i ferd med å bli en menneskelig kloakk. Drapsmenn, narkohandlere og alle mulige kriminelle er en stor del av denne massive migrasjonen. Titusenvis av mennesker kommer fra Haiti, og nå også fra land i Afrika og nå i større grad enn fra Sør-Amerika, skriver Trump, som på ingen måte er fornøyd med den oppmerksomheten krisen får.

Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

- Ingenting blir gjort og Mainstream Media gir nesten ingen oppmerksomhet til de som trolig er den største krisen i historien. Dette er ikke bare en krise på grensen, det er en krise krise. Gud velsigne Amerika, skriver Trump.

Biden: - Vi skal få kontroll

De sjokkerende bildene har på nytt satt Biden under press til å få kontroll på krisen ved grensen. I forbindelse med Bidens tale i FN i New York ble Biden også bedt om å kommentere krisen.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

- Vi skal få det under kontroll, sa Biden til reporterne som ba om kommentar fra presidenten.

På direkte spørsmål om bildene og videoen av de ridende politibetjentene, sier talsperson Jen Psaki i Det hvite hus og også hun mener bildene er «forferdelige og fryktelige».

- Jeg tror det er viktig for folk å forstå at dette er ikke slik vi er, og det er ikke slik Biden-Harris-administrasjonen er, og vi skal gjøre absolutt alt vi kan for å etterforske dette og komme til bunns i hva som her har skjedd, sier Psaki til CBS Mornings.

- Bidens hatefulle deportering

NTB-AFP melder at USA har begynt å fly hundrevis av haitiske migranter, som hadde samlet seg på grensa mellom Texas og Mexico, tilbake til Haiti.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, ber nå president Joe Biden stoppe deporteringen av haitiere, som han kaller hatefull.

– Jeg oppfordrer president Biden til straks å stanse disse deporteringene og oppheve denne politikken, som er en etterlevning av den hatefulle og fremmedfiendtlige politikken til Donald Trump, og som ignorerer våre migrasjonslover, sa Schumer tirsdag.

Migrasjonsmyndighetene sier det store flertallet av de papirløse migrantene kan deporteres med henvisning til en lov fra Trumps tid som åpner for å stanse innvandring på grunn av koronapandemien.

Erna Solberg: - Ingen andre ville sluppet alle inn

Statsminister Erna Solberg, som for tiden er i New York i forbindelse med høynivåuken i FN, reagerer også på det som nå skjer ved grensen

- Min reaksjon på dette, er at det er viktig at vi har human behandling av folk, men jeg har også forståelse for at den krisen er vanskelig også for USA, med tanke på å slippe alle inn. Det er det ingen av oss andre som ville gjort heller, sier statsministeren til Nettavisen.

- Samtidig er litt av utfordringen at vi har flere land, særlig i Mellom-Amerika, som nå har så dårlig styresett, så mye kriminell aktivitet - og jeg har selv vært i Mexico og sett noen av disse som har flyktet fra Guatemala og noen av disse andre landene, rett og slett på grunn av organisert kriminalitet, og de flytter jo fordi landet ikke greie å håndtere kriminalitetsbølgen.

- Også Obama hadde en streng grense

På spørsmål om deporteringen er en etterlevning av Trumps knallharde innvandringspolitikk svarer statsministeren følgende.

- Vi må huske at også Obama holdt en ganske streng grense. Og grensekontroll. Og hvis folk ikke har behov fordi de er forfulgt, så må de returneres, om ikke får vi ikke kontroll over dette. Og det ødelegger egentlig asylinstituttet hvis vi ikke gjør det.

Les også: Kommer med avslørende Melania-bombe: - Dette kommer fra en som har sett og hørt alt

- Så burde jo USA være flinke på å hente folk på kvoter. Det er først da du henter inn de som virkelig trenger hjelp i verden.

Les også: Haiti tilbyr dusør for etterlyste etter presidentdrap

Statsministeren føler også at Biden i sin tale til FN på tirsdag lykkes i å vise at han er en helt annen president enn det Donald Trump var.

- Han lykkes i å fortelle at USA skal lede an i verden, i samarbeid med resten av verden.

- Dreier seg ikke om «America First»

Erna Solberg føler ikke at Biden fører videre på den «America First» politikken som Trump førte.

Les også: – Tvinges til å komme og kysse ringen til Trump

- En streng innvandringspolitikk dreier seg ikke om «America First», den dreier seg om at asylinstituttet handler om folk som er forfulgte. Det er mange mennesker som ønsker seg en ny og bedre hverdag, men du kan altså ikke løse det med en migrasjon. Det vi må gjøre er å være på den multilaterale scenen og jobbe med årsakene til migrasjon, sier Solberg.

- Og årsakene til dette kan være klimaendringer og sultkatastrofer. Det er alt det som, hvis vi ikke fungerer som verden på å skape fremtidshåp der vi er, så flytter folk på seg. Og da får vi en strengere innvandringspolitikk. Derfor må vi jobbe med de globale årsakene til at folk er på flukt. Og i Mellom-Amerika er det blant annet organisert kriminalitet og kriminelle som har et ganske godt grep rundt hele staten, sier statsministeren til Nettavisen.

Les også: Haitis riksadvokat sparket – ville sikte statsminister for presidentdrap

FN svært bekymret

FN er også svært bekymret over USAs deportering av haitiske migranter, og advarer om at amerikanerne kan handle i strid med folkeretten.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, sier at han er «sjokkert av bildene av de elendige forholdene under broen i Del Rio i Texas, der mer enn 14.000 haitiere samlet seg etter krevende reiser».

Han retter også skarp kritikk mot politikk som ble innført da Donald Trump var president, som stanser de aller fleste ankomstene ved grensa, med henvisning til at migranter kan komme til å spre covid-19.

I en uttalelse sier Grandi at utvisninger, uten at det blir undersøkt om alle migrantene har beskyttelsesbehov, ikke er i tråd med internasjonale normer. Muligens kan det sidestilles med å returnere asylsøkere til områder der de står i fare for å bli forfulgt, som bryter med folkeretten.

Talskvinne Marta Hurtado for FNs høykommissær for menneskerettigheter uttrykte tidligere tirsdag bekymring over at det «tilsynelatende ikke har vært noen individuelle gjennomganger» av haitiernes saker.

Biden dobler USAs flyktningkvote

Denne uken kom også nyheten om at Biden ønsker å øke antallet flyktninger som får komme inn i landet til 125.000 i det kommende budsjettåret, som begynner 1. oktober.

I det inneværende budsjettåret, som slutter i slutten av september, er flyktningkvoten på 62.500.

Biden lovet i valgkampen at han ville endre kursen i asyl- og flyktningpolitikken som hans forgjenger i Det hvite hus, Donald Trump, staket ut.

Den republikanske presidenten Trump reduserte den årlige flyktningkvoten til 15.000, noe som var det laveste tallet på flere tiår, og Biden hevet taket til 62.500 i mai.