NEW YORK (Nettavisen): Nye opplysninger fra Wall Street Journal om tre syke kinesere i Wuhan skaper på nytt nye spekulasjoner og diskusjoner om koronavirusets opprinnelse i USA.

Skaper mediedebatt

I USA har opplysningen også skapt en mediedebatt, der blant annet Fox News og Daily Mail angriper flere andre medier som slo hardt ned på spekulasjonene om viruset opprinnelse fjor.

Fox News har også trukket frem kritikere som har stilt spørsmål ved hvordan man «kunne faktasjekke en ting som virusets opprinnelse når alle fakta ikke foreligger».

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Lekkasjeteorien fra laboratoriet, som Trumps administrasjon fremmet under hans presidentskap, ble lenge latterliggjort som «desinformasjon» av flere medier som hadde til hensikt å sverte ham, skriver Daily Mail, som nå, sammen med Fox News, kritiserer flere amerikanske medier for å så hardnakket ha avvist denne teorien i fjor.

Les også: Ny fantastisk vaksinenyhet: - Er 100 prosent effektiv

- Tre kinesere sendt til sykehus

Årsaken til de nye spekulasjonene er at tre forskere ved et laboratorium i Wuhan skal ha blitt sendt til sykehus med covid-19-symptomer allerede i november 2019.

Ifølge Wall Street Journal, som viser til en amerikansk etterretningsrapport, ble de tre forskerne innlagt på sykehus flere uker før koronaviruset ble påvist og kinesiske myndigheter orienterte Verdens helseorganisasjon (WHO).

Les også: - Fra nå av kommer det bare til å dreie seg om sex

Ifølge rapporten hadde de tre symptomer som både kunne være i samsvar med covid-19 og vanlig influensa.

I tillegg til opplysningene i Wall Street Journal, har USAs ledende smittevernekspert, Anthony Fauci, uttalt denne måneden at han «ikke er overbevist om at viruset hoppet naturlig fra dyr til mennesker».

- De som etterforsket saken uttalte at det sannsynligvis oppstod i et dyrereservoar som så smittet over til mennesker, men det kan ha vært noe annet og vi må finne det ut. Det er grunnen til at jeg har sagt at jeg er for enhver etterforskning som undersøker hvor viruset kom fra, sa Fauci.

Trump: - Alle er enige om at jeg hadde rett

Donald Trump har helt siden pandemiens start gitt skylden på Kina. Trump har også fått med seg opplysningene fra Wall Street journal og er fortsatt ikke i tvil om hvor viruset stammer fra.

Les også: Trump-etterforskningen: - Ikke ta meg, ta Melania!

- Nå er alle enige om at jeg hadde rett da jeg veldig tidlig slo fast at Wuhan var kilden for COVID-19, noen ganger referert til som Kina-viruset, skriver Trump i en uttalelse på tirsdag.

- For meg var det helt innlysende helt fra starten av, men jeg fikk, som vanlig, massiv kritikk. Men nå sier alle; «han hadde rett». Takk! hevder Trump.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Trump: - Svært liten tvil

I et intervju med Fox Nation og Dan Bongino på mandag om at laboratorie-teorien har fått nytt liv etter omtalen i Wall Street Journal, hevder Trump det ikke lenger er noen tvil.

- Jeg tror man kan ta bort ordet «potensielt», når det gjelder om hvorvidt det kom fra dette laboratoriet, uttalte Trump til Bongino og la til at det var «svært lite tvil».

Den populære tv-verten på Fox News, Tucker Carlson, hamrer løs både på Fauci og «mainstream media» fordi han mener de adresserer løgner om koronavirusets opphav.

- Så og si alle tilregnelige mennesker erkjenner på dette tidspunktet at regjeringen i Kina sannsynligvis har forårsaket den verste menneskeskapte katastrofen i menneskets historie, påstod Tucker på sitt tv-show på mandag.

- Dette ble ikke plutselig troverdig

Han får, naturlig nok, også støtte av Donald Trump jr.

- Dette ble ikke plutselig troverdig, det har alltid vært troverdig, skrev den tidligere presidentens sønn, Donald Jr. på Twitter på tirsdag, som svar på en artikkel i Washington Post om at lekkasjeteorien fra laboratoriet nå «har fått ny kredibilitet.»

- Det ga bokstavelig talt alltid mest mening. Jeg forstår den ønskede fortellingen mediene alltid ville ha, men trodde virkelig ingen at det mest sannsynlige scenariet var at viruset kom fra nærheten av laboratoriet som arbeidet med dette? skriver han på Twitter.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

Biden-administrasjonen ber om full granskning

Biden-administrasjonen har nå bedt om en full granskning rundt opphavet til koronaviruset etter omtalen i Wall Street Journal. En av president Bidens korona-rådgivere, Andy Slavitt, sier at undersøkelsen WHO gjorde tidligere i år, ikke gjorde nok til å forklare og avklare hvordan sykdommen først begynte å spre seg blant mennesker.

Les også: WHO advarer Norge og resten av Europa før sommerferien

- Vi må komme til bunns i dette, og vi trenger en helt gjennomsiktig prosess fra Kina. Vi trenger at WHO bidrar i den prosessen. Vi føler ikke at vi opplever det nå, sier Slavitt i en uttalelse, ifølge Financial Times.

Biden opplyser at han vil ha en etterretningsrapport om koronaviruset i løpet av 90 dager

Les også: Dette er bivirkningene nordmenn kjenner etter Pfizer-vaksinen

Fauci får kraftig kritikk i Kina

Kinesisk statlig media kritiserer nå også Fauci for at han nå blåse nytt liv i spekulasjonene rundt Wuhan-smitten.

Den amerikanske eliten degenererer videre i moral, og Fauci er en av dem, er tittelen på en kronikk fra Hu Xijin, sjefredaktør i den statlige kinesiske avisen Global Times denne uken.

I kronikken angriper han Fauci og anklager ham for å fyre opp under en enorm løgn om Kina, ifølge CNN.

I en annen artikkel i Global Times blir Fauci også beskyldt for å ha «forrådt kinesiske forskere».

Krever at Fauci får sparken

Også i USA får Fauci hard medfart i enkelte kretser.

Fox News har snakket med flere republikanske representanter i Kongressen som mener Fauci nå burde sparkes fordi han har vinglet så mye frem og tilbake under koronakrisen, både når det gjelder Wuhan men også på grunn av bruk av masker.

Kina nekter

Kinesiske myndigheter har på sin side hele tiden nektet for at viruset oppsto i et laboratorium, slik blant andre tidligere USA-president Donald Trump antydet.

En ekspertgruppe fra WHO konkluderte også i mars med at dette var «svært usannsynlig».

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

– Totalt usanne

En talsmann for kinesisk UD, Zhao Lijian, kaller opplysningene i den amerikanske etterretningsrapporten for «totalt usanne».

Les også: Trump: - De bør ikke bli testet før de står på akuttmottaket og spyr

Zhao viser til en kunngjøring fra det omtalte laboratoriet i Wuhan, som forsikrer at ingen ansatte eller studenter hos dem til dags dato har fått påvist covid-19.

Koronaviruset har til nå krevd minst 3,4 millioner menneskeliv i verden, men mørketallene i mange land antas å være høye.

Les også: Nytt dramatisk Trump-oppgjør: - Dette viser at Trump får lov til å bryte alle regler

Hestesko-flaggermus

WHO-ekspertenes konkluderte etter sitt flere uker langt opphold i Kina med at viruset sannsynligvis stammet fra hestesko-flaggermus, og at det ble overført til mennesker via et annet dyr, kanskje skjelldyr.

Hestesko-flaggermusen forårsaket også en større epidemi i verden i 2003.

WHO-etterforskningen kunne ikke fastslå at viruset stammet fra Wuhan, men understreket at det måtte ytterligere undersøkelser til.

WHO-ekspertene har altså ikke funnet opphavet til viruset i Wuhan, men de sier det er «ekstremt usannsynlig» at det oppsto i en lab.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Krever mer tilgang

Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus hadde ekspertene vansker med å få tilgang til rådata mens de var i Kina. 14 land, blant dem Norge, ba Beijing gi ekspertene større tilgang.

– Det er helt avgjørende at uavhengige eksperter får full tilgang til alle relevante data, forskning og personell som var involvert i første stadium av utbruddet, for å kunne finne svar på hvordan denne pandemien oppsto, het det i uttalelse fra de 14 landene.