NEW YORK (Nettavisen): Det satte sinnene kok og president Donald Trump ble møtt med forargelse da det for nøyaktig ett år siden ble brukt både tåregass og pepper-kuler mot demonstranter som samlet seg ved Det hvite hus. Se video her:

- Brukte tåregass og skjøt gummikuler mot demonstranter så Trump kunne få en fotomulighet, skrev Nettavisen den gang om hendelsen.

Les også: Sjokkmelding: - Donald Trump tror han blir gjeninnsatt som president i august i år

Truet med å sette inn hæren

Hendelsen med tåregass skjedde like etter at Trump hadde holdt en tale ved Det hvite hus der han kalte voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og samtidig truet med å sette inn hæren.

Les også: - Trump er sjalu som faen akkurat nå

Etterpå beveget president Trump seg gjennom parken til kirken, St. John's Episcopal Church, som delvis ble skadet i en brann under en demonstrasjon på søndag.

- Vi har det beste landet i verden, sa Trump da til pressen, mens han holdt en bibel i hånden, bilder som senere gikk verden rundt.

Se video av hendelsen her:

Hevdet Trump handlet bevisst

Flere kritikere hevdet den gang at Trump-administrasjonen handlet bevisst, og at det var de som fikk politiet til å avfyre tåregass og bruke gummikuler for å få fjernet demonstrantene slik at presidenten kunne få mulighet til å bli avbildet ved kirken.

- Fredelige demonstranter ved Det hvite hus ble gasset med tåregass og skutt med gummikuler så Trump kunne få en fotomulighet ved kirken, skrev både CNN og Buzzfeed News etter hendelsen i fjor.

Biskop: - Vil ikke at Trump skal snakke for oss

Også Biskopen i Washington, Mariann Edgar Budde, gikk ut mot Trump, og reagerte sterkt på at Trump brukte kirken til en fotomulighet, og uten å varsle henne.

- Jeg vil ikke at Trump skal snakke på vegne av St. John’s. Alt han har sagt er for å fyre opp under vold, sa biskopen i fjor til Washington Post.

Trump: - Fullstendig renvasket

I en uttalelse på onsdag hevder Donald Trump seg nå “fullstendig renvasket” fra alle anklagene han ble utsatt for i forbindelse med hendelsen 2. juni i fjor.

En ny rapport viser nemlig at det ikke var Trump-administrasjonen, men politiet selv som tok avgjørelsen om å skyte tåregass mot demonstrasjonene. Bakgrunnen for hendelsen var at U.S. Park Police bestemte seg for å bruke makt mot demonstrantene, fordi de skulle installere bedre sikkerhetsgjerder foran Lafayette Park.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Tillatelsen for å bruke tåregass mot demonstrantene kom fra Metropolitan Police Department i Washington.

Årsaken til at demonstrantene var på stedet, var protester i forbindelse med dødsfallet til George Floyd som ble drept av politi under en arrestasjon noe uken tidligere, den 25. mai i fjor.

- Bevisene underbygger ikke påstanden

Parkpolitiet (USPP) hadde alt planlagt å rydde området og «hadde begynt å iverksette en operasjonell plan flere timer før de visste om et potensielt presidentbesøk til parken». Det sier generalinspektør Mark Lee Greenblatt i en uttalelse om rapporten.

– Vi fastslo at bevisene ikke underbygger en påstand om at USPP ryddet parken 1. juni 2020 for at president Trump kunne gå inn der, sier Greenblatt.

Det var en drøy halvtime etter at demonstrantene hadde blitt jaget fra stedet med bruk av tåregass og pepper-kuler at Trump gikk over Lafayette Park og over til kirken.

Har sagt det hele tiden

I en uttalelse onsdag skriver Trump at han etter offentliggjøringen av FBI-rapporten nå er «fullstendig renvasket».

- Takk til innenriksdepartements generalinspektør for den Fullstendige og Totale frifinnelsen når det gjelder ryddingen av Lafayette Park! skriver Trump i uttalelsen.

- Som vi har sagt hele tiden, og som ble bekreftet i dag av den svært detaljerte og profesjonelle skriftlige rapporten. Så var det Park Police som tok avgjørelsen om å rydde parken for å klargjøre for en kontraktør så de kunne sette opp sikkerhetsgjerder for å beskytte mot Antifada-opprørere, radikale BLM-demonstranter og andre voldelige demonstranter som skaper kaos og død i våre byer, skriver Trump videre.

- I dette tilfellet så prøvde de å brenne ned kirken dagen før de ble fjernet fra området. Heldigvis var vi der slik at vi fikk forhindret en spredningen av brannen fra kjelleren - og det var vår store ære og privilegium å gjøre det. Og igjen, takk til generalinspektøren, skriver Trump.