NEW YORK (Nettavisen): Disse fire skuddene fra en politimann og drapet på den 16 år gammel jenta Ma'Khia Bryant fyrer på nytt opp under rasismedebatten i USA.

Se video av hendelsen her - PS! Vi advarer mot sterke bilder:

- Hun hadde en kniv

Det var mandag denne uken at 16 år gamle Ma’Khia ble skutt og drept av politimannen Nicholas Reardon i Columbus, Ohio.

Jenta ble skutt av politimannen etter at hun ifølge politiet trakk en kniv i en krangel i nabolaget.

Les også: Trump: - Det er ondskapsfullt, det er helt forferdelig

Nyheten om at en politimann hadde skutt og drept en 16 år gammel jente sjokkerte amerikanere da den ble kjent tidlig mandag ettermiddag.

Selve hendelsen fant sted like før kjennelsen mot ekspolitimannen Derek Chauvin for drapet på George Floyd ble lest opp i Minneapolis og skapte på nytt debatt om politiets bruk av overdreven makt og skytevåpen.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

I video fra politimannens kroppskamera som ble offentliggjort på tirsdag kan man se hvordan Reardon ankommer stedet.

Les også: Joe Biden: - Dette var et drap på høylys dag

Kort tid etter at han spør hva som foregår, trekker han frem våpenet og avfyrer fire skudd når den 16 år gamle jenta tilsynelatende er i ferd med å gå til angrep på en annen jente med det som skal ha vært kniv.

- Hun hadde en kniv. Hun bare gikk til angrep på henne, kan man høre politimannen si på videoen.

- Hun er et forbanna barn, mann, kan man høre et vitne rope tilbake.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

«YOURE NEXT ⌛ #ACCOUNTABILITY»

En av dem som umiddelbart gikk ut og kritiserte politimannen som skjøt, var basketstjernen LeBron James. Han la kort tid etter ut en twittermeldingen med teksten:

«YOURE NEXT ⌛ #ACCOUNTABILITY»

I den samme meldingen la han ut et foto av politimannen som skjøt jenta.

Twitter-meldingen fra superstjernen ble sett på som en klar henvisning til politimannen Derek Chauvin som denne uken ble kjent skyldig i drapet på George Floyd i Minneapolis i mai i fjor - men også som en oppfordring til vold mot politimannen og politiet.

- Politiet har lov til å bruke dødelig makt

På en pressekonferanse tidligere denne uken viste de frem opptaket fra kroppskameraet til politimannen, som viser at jenta så ut til å forsøke å stikke to personer med kniv, hvorav den ene var en ung kvinne, og en kniv som så ut som en kjøkkenkniv, lå ved siden av henne på bakken etterpå.

Les også: Jubeltall for Biden - gjør det Trump aldri klarte

I henhold til Ohios lover har politiet lov å bruke dødelig makt for å beskytte seg selv eller andre, og etterforskningen vil vise om dette var et slikt tilfelle, sa fungerende politisjef Michael Woods på pressekonferansen.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Dette er skammelig og farlig

LeBron-meldingen førte til massiv debatt på blant annet Twitter, og ifølge The Hill skal flere ha kommet med massiv kritikk av basketstjernen, blant annet flere fremtredende republikanere.

Les også: Avslører Donald Trumps hemmelige matvaner

Senator Tom fra Arkansas skriver følgende på Twitter:

- Lebron James oppfordrer til vold mot en politibetjent i Ohio. Dette er skammelig og farlig. Er dette greit for NBA? For Twitter?

Den republikanske representanten Mike Loychik fra Ohio gikk også kraftig ut, og skriver følgende:

- Mennesker som LeBron James og vennene hans på venstresiden driver gode mennesker bort fra karrierer innen rettshåndhevelse. Dette er den nøyaktige det MOTSATTE av hvordan politiet kan forbedres.

Les også: Kanontall for Biden overrasker ekspertene: - Er et tydelig tegn

- Hans RASISTISKE uttalelser er splittende

Torsdag kveld kom også Donald Trump på banen. Han hamrer nå løs på LeBron og kaller ham en «rasist» og mener Twitter-meldingen er «splittende, stygg, fornærmende og nedverdigende».

Les også: Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

- LeBron James bør fokusere på basketball i stedet for å presidere over ødeleggelsen av NBA, som nettopp har registrert de laveste seertallene så lang i den lange og fremtredende historien til ligaen, skriver Trump. som fortsetter.

- Hans RASISTISKE uttalelser er splittende, stygg, fornærmende og nedverdigende. Han er kanskje en stor basketballspiller, men han gjør ingenting for å bringe landet vårt sammen, skriver Trump i uttalelsen.

Les også: Trumps hemmelige brev til Joe Biden: - Jeg ønsker ikke å si det

- Forbanna lei av å se svarte personer som blir drept av politiet

Trump og LeBron James er fra før av ikke særlig gode venner, og personangrepet fra Trump kan også settes i kontekst av at LeBron blir sett på som å være en Trump-motstander i USA. De to røk også tottene på hverandre i fjor i forbindelse med debatten rundt kneling under sportsarrangementer i USA.

Uttalelsene fra Trump kom etter at LeBron selv valgte å slette meldingen der han identifiserer politimannen.

I en ny melding, forklarer LeBron hvorfor han gjorde som han gjorde.

- Jeg er så forbanna lei av å se svarte personer som blir drept av politiet. Jeg sletter Titter-meldingen fordi den ble brukt til å skape mer hat - dette handler ikke om en enkelt politibetjent - det handler om hele systemet og de bruker alltid våre ord til å skape mer rasisme. Jeg er desperat etter å se mer ACCOUNTABILITY (at flere blir holdt til ansvar) skriver LeBron.

- Jeg er fortsatt sint over det som skjedde den lille jenta. Familien har min sympati og jeg håper rettferdigheten vil seire! skriver han videre.

Den norske rasismedebatten

Uttalelsene fra både LeBron James og Donald Trump viser at ytterpunktene er store i USA, og hjemme i Norge skaper det også debatt. Denne uken gikk det varmt, da temaet «Hva gjør Deichman med rasistiske barnebøker?» denne uken var oppe til debatt.

Les også: Massiv kollaps for Donald Trump

Torsdag møttes blant annet lege og samfunnsdebattant Mina Adampour, forfatter Erlend Loe og avtroppende Venstre-leder og eks-kulturminister Trine Skei Grande til debatt, der barnebøker og hvem som skal bestemme hva som er rasisme, var tema.

- All kunst og kultur er ytringer. Bøkene får frem diskusjon og bevisstgjøring. Det er ikke noe sensurorgan som skal fjerne disse bøkene. Vi kan ikke ha et politi som bestemmer det. Det er den offentlige debatten som bestemmer, sa den tidligere toppolitikeren Trine Skei Grande.

Les også: Fyrte løs i debatt om barnebøker: - Vi kan ikke ha et politi som bestemmer det

Se video fra debatten her:

Nettavisen debattredaktør Erik Stephansen var tidlig ute med å kommentere at ytterpunktene er med på å forringe debatten:

- Det ser ikke ut som om polariseringen har avtatt, for å si det slik. Nettopp derfor tror jeg det er viktig at den «ansvarlige midten» må bli tydeligere. At vi markerer klarere avstand mot de ytterliggående kreftene ute på begge sidene, skriver Stephansen.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Andre tenåringsdrapet på kort tid

Politibetjenten som skjøt den 16 år gamle jenta er nå tatt ut av tjeneste. Drapet på Ma'Khia er det andre høyprofilerte drapet på en tenåring i USA den siste måneden. I slutten av mars ble den 13 år gamle gutten Adam Toledo skutt og drept av politiet i Chicago.

En video fra kroppskameraet til en politimann i Chicago viser hvordan 13 år gamle mexicansk-amerikanske Adam ble skutt av politiet etter at han hadde lagt fra seg et våpen.

Les mer: Sjokkerende videomateriale gir tillitskrise for amerikansk politi