Gå til sidens hovedinnhold

Donald Trump hevder det var en «kjempetabbe» og at han ble avvist: Faktasjekken viser noe helt annet

- Jeg ba om 10.000 soldater - det var en kjempetabbe, sier Donald Trump.

NEW YORK (Nettavisen): I et intervju med Fox News hevder Donald Trump at han krevde å få satt ut 10.000 soldater fra Nasjonalgarden til Washington i forbindelse med folkemøtet og demonstrasjonene 6. januar i år, som endte med at kongressbygningen ble stormet og flere personer ble drept.

Se video av uttalelsen Trump nå får kritikk for her:

«Trump sier at han ba om 10.000 soldater fra Nasjonalgarden ved Capitol på dagen for opprøret», heter artikkelen i Fox News, som har fått bred omtale de siste dagene.

Les også: Knusende CNN-analyse av Trump: - Det viser hvor besatt han er av det

Trump skylder på Nancy Pelosi

I intervjuet skyver Trump ansvaret for at man ikke var godt nok forberedt over på de sikkerhetsansvarlige i kongressbygningen og Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

- Jeg anmodet om å få … ja, jeg oppga helt bestemt tallet på 10.000 soldater fra Nasjonalgarden, og jeg sa at vi definitivt burde ha 10.000 soldater fra Nasjonalgarden som sto klare. De noterte seg det tallet. Og slik jeg forsto det, tok de dette tallet videre til folkene i Kongressen, som kontrolleres av Pelosi. Og så hørte jeg at de avviste kravet fordi de mente det ikke ville se så bra ut. Så, du vet, det var en kjempetabbe, sier Trump i intervjuet med Steve Hilton på Fox News på søndag.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Trump: - Jeg hatet det

I det samme intervjuet tok Trump kraftig avstand fra opptøyene og de som stormet kongressbygningen.

- Jeg hatet det jeg så. Jeg hatet det, sier Trump.

Les også: - Trump var «som et monster» og «mentalt utilgjengelig» under angrepet

Den tidligere presidenten ble også konfrontert med opplysningene om han nøt å se stormingen på TV mens den pågikk, siden det var hans egne folk som sto bak.

En anonym kilde som CNN har pratet, har tidligere hevder at «Trump nøt å være vitne til at mobben stormet Kongressen».

- Det er helt feil og det stemmer ikke. Jeg satt heller ikke å så på det på TV, jeg så på det senere da jeg hørte om det, og da tok jeg flere grep, sier Trump i intervjuet.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Trump snakker ikke sant

Nå får derimot Trump kritikk for å komme med usannheter når det gjelder kravet om å få 10.000 soldater til Washington i dagene før opptøyene.

«Trump snakker ikke sant når han hevder at han ba om 10.000 soldater som ble avvist av Pelosi», skriver «The Fact Checker» i Washington Post.

Les også

Knusende CNN-analyse av Trump: - Det viser hvor besatt han er av det

Avisen tar for seg seg uttalelsen til Trump fordi saken i Fox News og uttalelsene fra den tidligere presidenten har fått mye oppmerksomhet blant hans tilhengere.

- Et stort flertall av senatorene, til og med de som ikke stemte for å dømme ham under riksrettssaken, anser Trump som ansvarlig for opprøret og mener at han ikke klarte å handle i tide da volden utspilte seg. Så det ville være viktig om Trump faktisk krevde å få satt ut soldater fra Nasjonalgarden ved Capitol - spesielt hvis, som Trump antyder, husets speaker Nancy Pelosi deretter blokkerte denne utplasseringen. Men det stemmer ikke, skriver avisen.

Les også: Trump hamret løs: - Han vet f... ikke hva som skjedde

Trump: - Du trenger 10.000

Washington Post skriver at opplysningene om at Trump nevner 10.000 soldater fra Nasjonalgarden ikke er nye, og tar blant annet for seg møtet hvor Trump hevder å ha kommet med dette kravet.

Les også: Donald Trump til angrep i nytt intervju: - Helt mentalt borte

Her vises det til en omfattende sak i Vanity Fair som ble publisert 22 januar i år, noen uker etter selve hendelsen. Saken er blant annet basert på et intervju med daværende forsvarsminister Christopher Miller:

På kvelden 5. januar, kvelden før en pøbelgjeng som er tilhengere av hvit overherredømme stormet Capitol Hill i en beleiring som skulle etterlate fem døde, var den fungerende forsvarsministeren, Christopher Miller, i Det hvite hus med sin stabssjef, Kash Patel. De møtte president Trump om «et Iran-spørsmål», fortalte Miller meg. Men så tok samtalen en ny vending. Presidenten, husket Miller, spurte så om hvor mange soldater Pentagon planla å stille med dagen etter. «Vi kommer til å gi den støtte fra Nasjonalgarden som distriktet ber om», svarte Miller. «Og Trump sier da: «Du trenger 10.000 personer». «Nei, jeg kødder ikke. Han sa det. Og vi sa;» «Ja kanskje det. Men du vet, noen vil måtte be om det». På det tidspunktet husket Miller at presidenten sa til ham: «Du gjør det du trenger å gjøre. Du gjør det du trenger å gjøre». «Han sa; «Du trenger 10 000.» Det er det han sa. Jeg sverger ved Gud.»

Les også

CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

- Trump overdriver

I artikkelen blir forsvarsminister Millers også spurt hvorfor president Trump kom opp med et så stort antall soldater.

- Som du sikkert har fått med deg, så er presidenten noen ganger en som overdriver. Jeg tror hans forventning var at det kom til å være en million mennesker i gatene, sier Miller i intervjuet.

I intervjuet med Fox News på søndag hevder Trump at det var «hundretusener» av mennesker i gatene i Washington 6. januar, mens Washington Post skriver at det bare var snakk om «noen tusener».

Les også

Donald Trump til angrep i nytt intervju: - Helt mentalt borte

Avisen skriver at de 10.000 soldatene Trump snakket om var basert på hans «oppblåste selvtillit» med tanke på hvor mange mennesker han trodde ville dukke opp på folkemøtet utenfor Det hvite hus.

De viser også til at Trumps uttalelse ikke kom på et møte som handlet om hvordan å håndtere sikkerheten på folkemøtet, og at presidenten trolig nevnte de 10.000 soldatene som «noe han kom på i forbifarten». Avisen mener dette må skilles fra det å kreve at soldater blir satt inn i sikkerhetsarbeidet.

Les også

Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Trodde ikke det var nødvendig

Ifølge Washington Post stemmer det heller ikke at Forsvarsdepartement noterte seg ned antall soldater og tok dette direkte videre med politistyrkene i kongressbygningen.

Verken Millers eller representanter fra Pentagon skal ha tatt opplysningene om de 10.000 soldatene videre med noen personer utenfor Forsvarsdepartementet.

- De handlet ikke ut fra dette, fordi de ikke trodde at en styrke av den størrelsen ville være nødvendig, basert på diskusjoner man hadde hatt med føderal og lokal politimyndighet, sier en tidligere tjenestemann med kjennskap til saken.

Les også: Trumps datter: - Hun er for ekstrem

I et intervju med Washington Post har kongressens politisjef, Stephen Sund, uttalt at ba om hjelp seks ganger før opptøyene fant sted, og at alle gangene ble forespørselen avvist eller trenert.

Les mer: Kongressens politisjef ba om hjelp seks ganger før opptøyer

Trumps historie er «fullstendig oppdiktet»

I det offisielle dokumentet til forsvarsdepartementet når det gjelder forberedelsene til arrangementet 6. januar, fremkommer det heller ingen informasjon om en diskusjon rundt de 10.000 soldatene. Det heter derimot at man muligens trenger 340 soldater fra Nasjonalgarden til hjelpe politidistriktet med å kontrollere trafikken.

Les også: Avslører Donald Trumps hemmelige og merkelige matvaner

En talsmann for Pentagon, John Kirby, har også sjekket deres interne dokumenter i forbindelse med Trumps uttalelse om at han krevde å få på plass 10.000 soldater.

- Vi har ingen oversikt over at en slik ordre ble gitt, sier Kirby til Washington Post og «The Fact Checker».

Les også: Forsvarsdepartementet ventet tre timer med å sende Nasjonalgarden til Kongressen under stormingen

- Hvis antallet Trump referer til ikke dukket opp i de innerste sirkler i forsvarsdepartement, så kan de garantert ikke ha blitt gitt videre til politiet i Kongressen eller til Pelosis kontor, slik Trump hevder, skriver Washington Post.

Les også: Ivanka Trump frykter pappas nye kjæledegge

En talsmann for Nancy Pelosi, Drew Hammill, sier også til avisen at Trumps historie er «fullstendig oppdiktet».

Les også

Avslører Donald Trumps hemmelige og merkelige matvaner

Tror Trump bli innsatt som president 4. mars

Avisen The Independent skriver også at det fortsatt finnes 5.000 soldater fra Nasjonalgarden igjen i Washington akkurat nå.

Årsaken er at tilhengere av konspirasjonsteorien QAnon tror at Donald Trump vil bli innsatt som president 4. mars.

Les også: Overrasker: - Donald Trump vil vinne med et valgskred

Den demokratiske kongressmannen Adam Smith sier at konspirasjonsteorien har ført til rykter på internett om at Kongressen vil bli stormet på nytt.

- Noen av disse menneskene har funnet ut at presidenten tilsynelatende for 75 år siden ble innsatt 4. mars. Hvorfor dette er relevant, er det bare gudene som vet. I hvert fall tenker de at de nå kanskje skal samles igjen og storme Capitol 4. mars, sier Smith.

Nå er det også klart at Representantenes hus avlyser torsdagens planlagte møter som følge av en advarsel fra politiet om at en militant gruppe planlegger å storme Kongressen, skriver NTB.

Les også

Ivanka Trump frykter pappas nye kjæledegge