NEW YORK (Nettavisen/NTB): - Joe Biden skal ikke urettmessig gjøre krav på president-jobben. Jeg kan også gjøre det kravet. Forberedelsene til rettssaker begynner akkurat nå! skriver president Donald Trump i en Twitter-melding natt til lørdag.

Les også: Nå får Donald Trump høre det av sine egne: - Det begynner å bli sinnssykt

Se video av talen Biden holdt, som satte Trump i Twitter-kok, øverst i saken.

- Fæle ting

Lørdag fortsetter Trump i samme stil, med en ny Twitter-melding. Denne gangen om angivelig valgfusk.

- Titall tusen av stemmer ble ulovlig avgitt etter klokken åtte på tirsdag, valgdagen, fullstendig og på enkelt vis endrer det resultatet i Pennsylvania og sikkert også andre stater det er jevnt. Samtidig ble hundretusenvis av stemmetellinger ulovlig nektet å bli observert ...

- Det vil også endre valgmannsstemmene i en rekke stater, inkludert Pennsylvania, som alle trodde var enkelt vunnet på valgdagen, bare for å oppdage at en massiv ledelse forsvant, uten at noen fikk lov å observere, i lange perioder, hva som skjedde ...

- Fæle ting skjedde i de timene, mens juridisk åpenhet ble på stygt og slemt vis ikke ble tillatt. Traktorer sperret dører og vinduer var dekket med tykk papp, så observatører ikke kunne se inn i telle-rommet. Fæle ting skjedde der inne. Store endringer ble gjort!

Twitter reagerer

Alle de tre meldingene over er merket av Twitter på denne måten:

- Noe av eller alt innholdet i denne tweeten bestrides og kan være villedende informasjon om hvordan man deltar i valg eller andre samfunnsprosesser.

Les mer: Nå ligger det an til at Trump mister sine Twitter-fordeler

Til tross for den lange tiraden som Twitter aksjonerte mot, fortsatte Trump med udokumenterte påstander. Klokken 16.36 skrev USAs president følgende:

- JEG VANT DETTE VALGET, MED MASSE!

I skrivende stund er ikke Twitter-meldingen borte, men hvis Twitter fortsetter i samme spor som tidligere, er det nok bare et tidsspørsmål før den blir satt som skjult av nettsamfunnet.

Biden: - Demokratiet fungerer

Uttalelsen kom samme kveld som Joe Biden holdt en tale om at det er på tide at USA samles som en nasjon igjen.

– Demokratiet funger, og stemmen din vil bli talt. Det nytter ikke hvor hardt noen prøver å stanse opptellingen, din stemme blir talt, lovet Biden da han talte i Wilmington i Delaware fredag kveld lokal tid, natt til lørdag norsk tid.

- Vi har fått mer en 74 millioner stemmer. Jeg gjentar - 74 millioner stemmer. Det er mer enn noen amerikansk president har fått noen gang, sier Biden.

Les: Trumps kvinnelige nemesis: - Dette er en gledens dag

Biden sa også at det er på tide at USA samles som en nasjon igjen.

– Vi er kanskje politiske motstandere, men vi er ikke fiender. La oss legge sinnet og demoniseringen bak oss, sa Biden.

Biden sa at tallene viser at han vil vinne valget, og at han allerede er i gang med å forberede seg på å ta over.

Les: CNN: Fox News instruerer reporterne til ikke å kalle Biden «president-elect»

Rykker ifra

Joe Biden har økt sin ledelse i den viktige vippestaten Georgia. 7.248 stemmer skiller nå de to kandidatene, ifølge CNNs oversikt over tellingen av stemmene etter presidentvalget i USA.

Over 99 prosent av stemmene i Georgia er telt opp. Det ligger imidlertid an til omtelling i delstaten, siden resultatet er så jevnt.

Biden leder nå med 28.833 stemmer i Pennsylvania etter den siste oppdateringen av stemmene fra storfylkene fredag.

Valgmyndighetene i både Philadelphia og Allegheny-fylket, med storbyen Pittsburgh, avsluttet opptellingen i 22.30-tiden fredag kveld.

Biden leder med 28.833 stemmers forsprang til Donald Trump. Ledelsen har økt kraftig utover kvelden fredag, og blant stemmene som gjenstår er poststemmer der Demokratene er ventet å gjøre det klart best.

Ledelsen er på 0,43 prosentpoeng og fortsatt innenfor grensen for automatisk omtelling, som er på 0,5 prosent.

Dersom Biden vinner Pennsylvanias 20 valgmenn, vil han kunne kåres til valgvinner selv uten delstaten Arizona, som AP og Fox News har kåret ham til vinner i, men ikke andre medietungvektere i USA.

Trump vant Pennsylvania med like over 44.000 stemmer i forrige valg.

President Donald Trump er derimot ikke enig om at kampen er over.

- Jeg hadde et stort forsprang i alle disse statene sent inn i valgnatten, bare for å se ledelsen forsvinne mirakuløst etter hvert som dagene gikk. Kanskje denne ledelsen kommer tilbake når vår rettslige prosedyre går videre! skriver Trump på Twitter i natt.

Les: - Dette er en kjempetabbe av Donald Trump

Forbereder overtakelse

Biden understreket også at han er klar til å ta fatt på kampen mot koronaviruset, redde økonomien og samle landet.

Tidligere fredag ble det spekulert om han ville holde en seierstale, men planene ble ifølge flere medier endret da ingen hadde kåret ham til vinner fredag kveld.

Les: Trumps sønn til far: - Gå til full krig

– Vi har ikke en endelig seierserklæring ennå, men tallene viser oss at det er klart. Vi kommer til å vinne dette kappløpet, sa Biden i sin tale i Wilmington.

Ifølge nyhetsbyrået AP er Bidens overgangsråd i full gang med arbeidet med å flytte inn i Det Hvite Hus.

Tim Kaufman er en tidligere senator fra Delaware, et verv han fikk da Biden ble Barack Obamas visepresident. Han jobbet også i overgangsrådet som gjorde Biden og Obama klare til å flytte inn i Det hvite hus etter valget i 2008.

Allerede i april startet han arbeidet med å forberede en ny Biden-administrasjon i tilfelle Biden skulle vinne valget. Nå er arbeidet i gang for fullt, til tross for at det ennå ikke er kåret en vinner i presidentvalget.

Les: CNN-kommentator: - Internett vil herje med Bidens blemme

Historisk

En av tingene som diskuteres tett bak lukkede dører i Biden-leiren fredag kveld, er hvem som skal få de viktigste rollene i en eventuell Biden-administrasjon, skriver New York Times.

Det gjelder både hvem som skal få ansvar for de forskjellige departementene, men også viktige stillinger i Det hvite hus og i føderale byråer. En rød tråd i planleggingen er Bidens ønske om å sette sammen det mest varierte og inkluderende persongalleriet i en amerikansk regjering noensinne.

– Menn, kvinner, homofile, heterofile, sentrister, hele feltet. Svarte, hvite, asiatiske. Det eneste som virkelig betyr noe, er at du liker landet, for alle har med seg et litt forskjellig perspektiv, har Biden tidligere sagt, viser The New York Times til.

Det er allerede klart at Biden hvis han vinner, har med seg Kamala Harris som den første visepresidenten som er kvinne, og også den første som ikke er hvit.

Overgangsprosessen er en hektisk periode selv i vanlige presidentvalg, men det jevne resultatet og mulige rettstvister gjør det ekstra krevende i år. Det kan sammenlignes med hvordan situasjonen var i 2000, da George W. Bush-kampanjen først 39 dager før den offisielle innsettelsen ble kåret til vinner.

Mener han har nasjonen i ryggen

Biden la i sin tale fredag kveld vekt på at han ligger an til å vinne flere nye stater og at han vil være en president for hele USA.

– Vi slår Trump med over fire millioner stemmer, sa presidentkandidaten.

Biden sa at han kommer til å vinne Georgia, Pennsylvania, Arizona og Nevada, de fire gjenstående statene det er knyttet spenning til.

– Og se på de nasjonale tallene. Vi kommer til å vinne dette med et klart flertall, med nasjonen bak oss, sa Biden.

Les: Stabssjefen smittet – nytt koronautbrudd i Det hvite hus

Frykter kraftig smittevekst

Biden sa at han allerede har holdt møter med eksperter for å se på hvordan han kan møte de to krisene USA står overfor, koronapandemien og de økonomiske problemene den har medført.

– Vi venter ikke på å få jobben gjort, slo Biden fast.

– Jeg er klar til å ta opp kampen fra dag én. Det ser nå ut til at vi kan komme opp mot 200.000 smittetilfeller på en dag. Vi kan aldri måle smerten så mange familier har følt, sa Biden.

Senator: – Biden har vunnet Pennsylvania

Demokratenes senator i Pennsylvania, Bob Casey, sier at Joe Biden fredag kveld langt på vei har vunnet den avgjørende delstaten allerede.

Fredag kveld økte Joe Biden sitt forsprang i antall stemmer til 27.130 i delstaten. Casey sier trenden har vært tydelig, og vil fortsette.

– Det er en ganske betydelig ledelse. Hver gang det kommer nye tall, øker Joe Biden sin margin. Jeg tror han allerede har vunnet Pennsylvania. Vi får se hva de neste tallene bringer, og være tålmodige, sier Casey til CNN.

Pelosi: - Biden er påtroppende president

- Dette er en gledens dag, uttalte leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, på en pressekonferanse fredag.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag utropte hun Joe Biden til USAs påtroppende president.

– Påtroppende president Joe Biden har et sterkt mandat for å lede landet. Et større mandat enn det John F. Kennedy hadde, dette er en spennende tid for vårt land, sa Pelosi, som er Demokratenes leder i Kongressen.

Se video av pressekonferansen her:

Trump og Biden er historisk

Både Biden og Trump har fått over 70 millioner stemmer, for første gang i USAs historie.

Før årets valg var det Barack Obama som hadde stemmerekorden med 69.498.516 stemmer i 2008, og 65.915.796 stemmer da han ble gjenvalgt fire år seinere.

I år sprenger kandidatene 70-millionersgrensa. Fredag kveld passerte også Donald Trump 70 millioner stemmer.

I 20-tiden østkysttid fredag har Donald Trump fått registrert 70.297.556 stemmer. Joe Biden, som er på vei mot en trolig valgseier, har på samme tidspunkt 74.434.017 registrerte stemmer.

Les: Noe drastisk har endret seg med korona og dødelighet

10 millioner smittet

USA har oversteget 10 millioner smittede i koronapandemien, og registrerte fra torsdag til fredag en ny smittetopp med 132.540 nye tilfeller.

Døgnøkningen bringer antall registrerte smittede opp i 10.058.586, viser oversikten til Worldometers. USA har det høyeste bekreftede smittetallet i verden og er det første landet som passerer 10 millioner tilfeller.

Les også: Pinlig tabbe av Joe Biden på valgdagen

Det er tredje dagen smittetallet i USA overstiger 100.000. Fra onsdag til torsdag ble den foreløpige smittetoppen i USA nådd med 123.718 tilfeller. Det tallet ble overgått dagen etter da det ble rapportert 132.540 nye tilfeller.

Les også: - Tror Trump stiller som presidentkandidat igjen i 2024