Gå til sidens hovedinnhold

Donald Trump med bisarr vaksineuttalelse

- Jeg håper alle husker dette!

NEW YORK (Nettavisen): På torsdag ble en ny video med alle de gjenlevende presidentene i USA, bortsett fra Trump, publisert USA. Se videoen her:

Hvorfor er ikke Trump med?

Det er uklart hvorfor Donald Trump ikke er med i den nye videoen, men han kommer likevel med en oppsiktsvekkende vaksine-uttalelse bare noen timer før videoen ble sluppet, skriver Insider.

Les også: Trump: - Han er i ferd med å ødelegge landet vårt

I videoen, der både Barack Obama, Bill Clinton, George W. Bush og Jimmy Carter stiller opp, snakker de tidligere presidentene varmt om vaksinen og hvor viktig det er at folk tar den.

- Denne vaksinen betyr håp. Den vil beskytte deg og de du elsker mot denne farlige og dødelige sykdommen, sier Obama blant annet.

Les også: Biden vil åpne for vaksinering av alle amerikanere innen 1. mai

De gjenlevende presidentene snakker også om hva de gleder seg mest til i dagene, ukene og månedene som kommer etter at folk er vaksinert.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Så langt er 9,9 prosent av alle amerikanere, eller rundt 32,9 millioner personer, fullvaksinert. Totalt 19 prosent av alle amerikanere, over 62.5 millioner personer, har fått en eller to doser, viser de siste tallene fra New York Times.

Til sammenligning er bare rundt 4,3 prosent, eller rundt 230.000 nordmenn, fullvaksinert, mens rundt 429.000, eller rundt 8 prosent av alle nordmenn, fått minst en dose.

Les: Denne vaksineturismen får folk til å rase

Bisarr vaksineuttalelse

Ingen har så langt kommet med noen forklaring på hvorfor Donald Trump ikke er med i de nye videoen som ble sluppet på torsdag. Ifølge Insider er det uklart om Trump har nektet å stille opp, eller om han bare ikke er blitt spurt om å delta.

Trump kommer likevel med en uttalelse der han «håper at alle husker» hans arbeid med vaksinen.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Bare noen timer før kampanjen ble rullet ut, la Trump ut en melding der han tar æren for at vaksinen i det hele tatt eksisterer.

- Jeg håper alle nå husker når de får Covid19 (ofte referert til som Kina-viruset)-vaksinen, at man ikke ville fått dette «vakre skuddet» i løpet av fem år, minst, og antakelig ikke i det hele tatt, hvis ikke jeg var president. Jeg håper alle husker dette! skriver Trump i meldingen.

I og med at vaksineringen har vært i gang i store deler av verden en stund, med vaksiner produsert i flere forskjellige land, har påstanden om at man kanskje ikke ville fått vaksine i det hele tatt vakt oppsikt.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Vaksinerer rundt to millioner daglig

I USA-vaksineres det nå rundt to millioner mennesker daglig, godt over det president Biden lovet han skulle få tempo opp i, da han ble innsatt som president. Han satte seg da som mål å vaksinere 100 millioner mennesker innen sine første dager som president. På torsdag har Biden vært president i 50 dager.

Les også

Intervjuet «alle» snakker om. Nå kommer søsteren til Meghan med kraftig kost

Denne uken har Biden også bedt regjeringen kjøpe 100 millioner flere doser av Johnson & Johnson-vaksinen. Det gir USA kapasitet til å nå målet om å vaksinere den voksne befolkning på 270 millioner innen mai.

Samtidig går landet trolig mot et vaksineoverskudd mot slutten av året, mens mange andre land sliter med å skaffe nok, påpeker nyhetsbyrået AP.

Les også

Denne vaksineturismen får folk til å rase

Biden: - Deler om vi får overskudd

Det er dessuten bestilt nok doser til at i alt 400 millioner personer kan bli vaksinert innen slutten av juli. USA har omkring 330 millioner innbyggere.

I tillegg er det bestilt nok doser til å dekke ytterligere 200 millioner dersom vaksinene fra AstraZeneca og Novavax blir godkjent for bruk i USA.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Det trengs kun én dose av vaksinen til Johnson & Johnson, og den bestillingen er dermed nok til ytterligere 100 millioner personer. Dosene blir etter planen levert i siste halvdel av året.

Det hvite hus sier Bidens førsteprioritet er å sørge for at USA har nok vaksiner, før myndighetene vurderer å dele dem med andre land.

Les også: Trump: - De bør ikke bli testet før de står på akuttmottaket og spyr

– Vi trenger mest mulig fleksibilitet. Det er en mulighet for at vi møter uforutsette utfordringer, eller at det er behov for en ny vaksineinnsats, sier Biden om avgjørelsen.

– Dersom vi får et overskudd, kommer vi til å dele det med resten av verden, sier Biden.

Les også: Donald Trump til angrep i nytt intervju:- Enten så lyver han, eller så er han helt mentalt borte

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet