Dette innlegget ble også publisert på Erling Borgens Facebook-side.

I går kveld og natt ble jeg sittende å se på CNN, og det som nå utspiller seg i Donald Trumps USA. Det er i sannhet skremmende å følge med på presidentens taler, utspill og handlinger.

Presidenten, hans nærmeste medarbeidere og hans haltende trommeslagere ønsker nå å bruke landets voldsomme militære ressurser mot fattigfolk og mot fredelige demonstranter.

Les også: Ekstreme opptøyer i USA: – Dette blir konsekvensene for Trump

Minner om noe jeg har sett før

Det som utspiller seg minner meg om forhold jeg så og rapporterte om, da jeg var NRKs korrespondent i Latin-Amerika på 1980- og 1990-tallet. Soldatene til diktator Pinochet gikk ofte og gjerne løs på demonstranter med tåregass og batonger. USA og Henry Kissinger støttet det brutale militærkuppet i 1973.

Diktator Manuel Noriega i Panama sendte soldater ut i gatene og slo løs på opposisjonspolitikere og journalister. I land som Guatemala, El Salvador, Honduras, Colombia, Den dominikanske republikk og Haiti, så jeg hvordan skruppelløse politikere i samarbeid med egen og amerikansk militærmakt og politimakt slo ned alt de ville.

Les også: Trump ut mot «svake» guvernører

Norge er alliert med Donald Trumps USA. Vi kjøper militært utstyr fra USAs våpenfabrikker. Donald Trumps soldater har inntatt militærbaser i Norge. Vi deltar i USAs kriger. Alt dette er skremmende å tenke på i disse tider.

Jeg er så voksen at jeg husker demonstrasjonene i USA i 1968, da Martin Luther King ble drept - og i 1992 da Rodney King ble banket opp.

Dette synes langt alvorligere.

Les også: Dette sa politimennene til hverandre i minuttene før George Floyd døde

Bra med medias tilstedeværelse

Heldigvis har NRK fått sendt nedover sin tidligere USA-korrespondent, Tove Bjørgaas. Sammen med freelance-fotografen Lars Os lages det sterke og gode reportasjer.

Les også: Biden: Trump bruker militæret mot det amerikanske folket

Men at NRK sendte hjem sine faste korrespondenter i Washington, Anders Magnus og Veronica Westhrin, tidlig i april, er over min fatte-evne. Jeg tar forbehold om forhold jeg ikke kjenner til.

Korrespondentene fra Sverige, Danmark og Finland er stadig på plass i USA