NEW YORK (Nettavisen): Flere jusseksperter sier til Insider at Donald Trump risikerer en straff på 33 års fengsel om han blir funnet skyldig i brudd på spionasjeloven og to andre føderale lover.

Om det skal skje, må det amerikanske justisdepartementet derimot bygge en svært sterk sak mot den tidligere presidenten.

Les også: Donald Trump har fått fjernet flere av sine verste fiender: Nå er det trolig bare én som overlever

Fant 11 sett med dokumenter

Etter razziaen offentliggjorde en føderal dommer ransakingsordren mot Donald Trumps eiendom i Florida som viste at etterforskningen omfatter brudd på spionasjeloven.

Ifølge Insider kan dette bruddet på spionasjonloven føre til en fengselsstraff på inntil 10 år. En kvittering for beslagene viser at FBI fant elleve sett med dokumenter som var markert som topphemmelige.

Les også: «Høyresiden skriker etter en ny borgerkrig»: - Forferdelige ting kommer til å skje

Justisdepartementet etterforsker også om Trump brøt to andre straffelover ved å forsøke å skjule eller fjerne dokumenter, noe som har en strafferamme på opptil tre år, og ved å forsøke å skade, endre eller forfalske dokumenter, som gir fengselsstraff på opptil 20 år, skriver Insider.

Les også: Her er Trumps personlige mail etter razziaen

Trump er ikke siktet

– Spionasjeloven er en meget vid lov som har blitt benyttet svært forsiktig av regjeringen de seneste årene i situasjoner som er alvorlige, sier Daniel Richman, en tidligere føderal aktor hos statsadvokaten i New York til Insider.

Donald Trump er så langt ikke siktet for noen lovbrudd, men ifølge jusseksperter kan havne i store problemer om justisdepartement finner ut at han har brutt noen av de føderale lovene.

Richman presiserer derimot at selv om FBI valgte å gjennomføre en razzia på Mar-a-Lago så betyr det ikke at justisdepartementet ønsker å straffeforfølge ham.

– Jeg vil ikke på forhånd konkludere med at de ønsker å bygge en sak mot dem. Jeg tror et aspekt ved det som skjer nå, og som trolig er det mest dominerende, er å hente tilbake materiale som han holdt på, og som var et brudd på loven, sier Richman.

Les også: Publiserer bildene Donald Trump hevder ikke eksisterte

I forbindelsen med razziaen i forrige uke, skal Donald Trump også ha blitt fratatt sine pass, men de skal han nå ha fått tilbake igjen.

Justisdepartementet og FBI har returnert passene mine. Takk skal dere ha! Da de raidet hjemme mitt Mar-A-Lago for åtte dager siden, så åpnet de dessverre bare armene og forsynte seg med alt de så, ikke så ulikt hva en vanlig kriminell ville ha gjort. Dette skulle aldri ha skjedd i Amerika, skriver Donald Trump på Truth Social.