NEW YORK (Nettavisen) I en ny bok fra New York Times-journalisten Maggie Haberman, «Confidence Man», kommer det nå en rekke nye anklager mot tidligere president Donald Trump.

Les også: Denne grafen er elendige nyheter for president Biden

Maggie Haberman har fulgt Donald Trump som journalist siden før han stilte som presidentkandidat, og anses som en av de med best kjennskap til den tidligere presidenten.

Trump hadde 15 dokumentkasser hjemme

Blant annet skriver Haberman at ansatte i Det hvite hus ved flere anledninger skal ha funnet opprevne ark og papir i et av toalettene som også Trump disponerte i Det hvite hus.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

Se intervju med Maggie Haberman på CNN her:

Trump og administrasjonen anklages for å ha villet kvitte seg med papirer, revet dem og kastet dem i toalettet.

Ifølge ABC News har nasjonalarkivet nå også bedt justisdepartementet om å etterforske Donald Trump for hans behandling av dokumentene i Det hvite hus.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

Bakgrunnen er at nasjonalarkivet tidligere denne uken bekreftet at de nylig hadde hentet tilbake hele 15 kasser med dokumenter fra Trumps presidentperiode som den tidligere presidenten oppbevarte på Mar-a-Lago.

Oppbevaringen var ikke godkjent og er et brudd på Presidential Records Act.

- Trump rev i stykker dokumenter

De siste dagene er det også blitt kjent at Trump ved flere anledninger rev i stykker dokumenter da han var president.

Ifølge CNN er det også kommet rapporter om at Trump-administrasjonen ved flere anledninger skal ha lagt dokumenter i såkalte brenneposer, for å bli brent og ødelagt.

Trump slår kraftig tilbake

I en uttalelse på torsdag, slår Trump tilbake og sier at han aldri har gjort noe galt eller ulovlig ved å oppbevare de aktuelle dokumentene. Han sier omtalen media har om dokumentene som ble hentet hos ham, er «Fake News».

Les også: Trump soper inn millioner: - Greier ikke å holde tempo

- Og det at jeg skal ha skylt papirer og dokumenter ned et toalett i Det hvite hus, er kategorisk usant og noe som bare er diktet opp av en reporter som vil ha publisitet for en fullstendig oppdiktet bok, skriver Trump.

Fordømme to partifeller

Anklagene mot Trump kommer samtidig med at granskningen av stormingen av USAs nasjonalforsamling fortsatt pågår.

I forrige uke ble de to republikanerne Liz Cheney og Adam Kinzinger fordømt av Republikanernes nasjonalkomité, som konkluderte med at de to er illojale mot ekspresident Donald Trump fordi de deltar i komiteen som gransker fjorårets angrep på Kongressen.

Les også: Kongresskomité vil be Mike Pence vitne om 6. januar

De andre republikanerne i Representantenes hus har boikottet interngranskningen, som er iverksatt av forsamlingens demokratiske flertall.

Fordømmelsen har splittet partiet, og denne uken har også den ledende senatoren Mitch McConnell kommet på banen.

Ifølge McConnell er det ikke nasjonalkomiteens oppgave å fordømme de to partifellene for deres politiske syn. Han omtaler dessuten angrepet på Kongressen som et «voldelig opprør», mens det i nasjonalkomiteens resolusjon omtales som «legitim politisk diskurs».

Les også: Trump-angrep: - Mesterlig utført

– Det var et voldelig opprør der målet var å forsøke å hindre en fredelig maktovertakelse fra en administrasjon til en annen etter et legitimt valg, sa McConnell da han under en pressekonferanse tirsdag kommentere behandlingen av de to partifellene for første gang.

Trump fornøyd

Han betegner nasjonalkomiteens fordømmelse av Cheney og Kinzinger som et brudd på partiets norm om hvilke saker partiet skal blande seg inn i.

Ekspresident Donald Trump hyller resolusjonen. Han omtaler Cheney og Kinzinger som «rinos» – en forkortelse for Republicans in Name Only (republikanere kun i navnet).

– Det republikanske partiet vil greie seg langt bedre uten dem, sa Trump i en uttalelse fredag.

Les også: - Jeg rev opp og kastet hundrevis av nakenbilder av damer

Nasjonalkomiteens fordømmelse av de to republikanske representantene er blitt tolket som nok et forsøk på å tone ned alvoret i fjorårets storming av Kongressen, som førte til at flere mennesker mistet livet. At angrepet på Kongressen blir omtalt som «en legitim politisk diskurs» har vakt oppsikt, men ifølge Kevin McCarthy omfatter ikke begrepet de som utøvde vold.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

– Alle vet at enhver som brøt seg inn og forårsaket skade som det ikke ble bedt om, er folk som bør sitte i fengsel, noe vi har sagt helt fra begynnelsen, sa McCarthy til en CNN-journalist tirsdag.

I resolusjonen er det imidlertid ingen fordømmelse av volden som ble utøvd under stormingen.

Overbevist om valgfusk

Menneskene som brøt seg inn i Kongressen 6. januar i fjor, forfektet Trumps udokumenterte påstand om at presidentvalget var preget av valgfusk og at seieren var blitt stjålet fra ham, selv om valgmyndigheter over hele landet avviste dette.

Les også: - Donald Trump nedstammer fra Jesus og er den hemmelige nevøen til diktator Mussolini

McConnell har i flere måneder sagt at han ønsker å se fram mot mellomvalget i november 2022 og ikke bakover til januar 2021.

Enkelte republikanere rykket ut og kritiserte nasjonalkomiteens resolusjon straks etter at den ble vedtatt fredag i forrige uke.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

– Det er skammelig for et parti å straffe folk som følger sin samvittighet, som søker sannheten til tross for at de utsettes for hets, sier senator Mitt Romney, partiets presidentkandidat i 2012.

– All ære til Liz Cheney og Adam Kinzinger for å søke sannheten selv om det koster dem mye personlig, sa Romney videre.

Nasjonalkomiteen består av 168 medlemmer og er Det republikanske partiets organ på nasjonalt nivå. Komiteen koordinerer og finansierer valgkamper og arrangerer partiets landsmøte hvert fjerde år. Den bestemmer også hva slags politiske standpunkter partiet skal ha som helhet.