NEW YORK (Nettavisen): President Joe Biden får knallhard kritikk etter torsdagens bombeangrep i Kabul på grunn av hans håndtering av evakueringen fra Afghanistan.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

13 amerikanske soldater drept

En Taliban-talsmann opplyser fredag at minst 95 afghanere ble drept i selvmordsangrepet i Kabul.

I tillegg ble 13 amerikanske soldater drept i eksplosjonene, noe som gjør at det totale dødstallet er minst 108, melder NTB.

Les også: Kilde til CBS News: Minst 170 ble drept i torsdagens terroraksjon

I kjølvannet av angrepet sier flere republikanere at Biden nå har «blod på hendene» og flere krever både at han går av og at han stilles for riksrett.

Les også: - Jeg tror dette kan ødelegge Bidens presidentskap helt

- Skal ha gitt liste til Taliban

Nå får president Joe Biden i tillegg kritikk for at amerikanske myndigheter skal ha gitt en liste over amerikanske statsborgere, allierte og personer med grønt kort til Taliban.

Listen skal ifølge Politico ha blitt gitt til Taliban slik at de kunne slippe disse personene trygt inn til flyplassen i Kabul.

Listen skal ifølge Politico blitt gitt til Taliban etter at Kabul falt 15. august, og de fikk isten siden de kontrollerer sikkerhetskontrollen inn mot flyplassen.

Nå får derimot Biden og myndighetene flengende kritikk for det mange kaller en grov sikkerhetstabbe.

Les også: - Familietrøbbel for Donald Trump

- Frastøtende og sjokkerende

Det er Politico som på torsdag kunne avsløre at en slik liste skal ha blitt gitt til Taliban for å lettere kunne slipper amerikanere og deres allierte gjennom sikkerhetskontrollen.

En embetsmann sier til Politico at det å gi navnene til de afghanerne som har støttet amerikanske myndigheter til Taliban, er det samme som å gi dem en «dødsliste».

- I utgangspunktet så satte de alle disse afghanerne nå på en dødsliste.

- Det er bare frastøtende og sjokkerende og får deg til å føle deg uren, sier embetsmannen til Politico.

Trump: - Kommer bare til å bli verre

Donald Trump, som tidligere har karakterisert Bidens håndtering av evakueringen, som «det mest pinlige som noen gang har skjedd med vårt land», fillerister også nå Biden for opplysningene rundt «drapslisten».

- Nå gir vi rett og slett lister på amerikanerne til Taliban, slik at man nå bare kan banke på døren, ta tak i dem og eliminere dem. Det vi ser nå, kommer bare til å bli verre, dette kan bare gå en vei, sier Donald Trump til Fox News, ifølge Daily Mail.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

Trump sier han nå føler seg ille med tanke på de amerikanerne og afghanerne som skal stå på listen.

- Jeg tror de befinner seg i stor fare, enten det er tolker eller andre, de var veldig lojale mot vårt land, sier Trump.

Biden: - Det har vært tilfeller

På direkte spørsmål fra Politico på torsdag om en slik liste fantes, svarte president Joe Biden at han ikke kjente til dette, men at han samtidig ikke kunne utelukke det.

- Det har vært tilfeller der våre militære styrker har tatt kontakt med den militære motparten i Taliban og sagt for eksempel dette; at denne bussen kommer nå gjennom med X antall mennesker om bord og den og den personen sitter på bussen. Vi vil at dere slippe den bussen og denne gruppen gjennom, svarte Biden.

Les også: Derfor kan Ivanka Trump snu seg og forråde sin pappa, Donald Trump

- Det kan veldig godt ha skjedd

- Så, ja, det har vært situasjoner som dette. Men så vidt jeg vet, i disse tilfellene, har i all hovedsak dette skjedd og de har kommet seg gjennom, sier president Biden.

- Men jeg kan ikke med full sikkerhet si at det faktisk har vært en slik liste med navn, sier Biden.

Les også: Biden: – Dette skal dere få betale for

- Det kan ha vært det. Men jeg kjenner ikke til slike tilfeller. Det betyr ikke at det ikke eksisterer, at det har vært en liste med «Her er navn på 12 personer, og at de nå kommer, slippe dem forbi». Det kan veldig godt ha skjedd, uttalte sier Biden på spørsmål fra Politico.

Fox News skriver at en rekke reportere og skribenter også reagerer sterkt på opplysningene om at USA skal ha gitt en slik liste til Taliban.

- Bidens katastrofale tilbaketrekking

Etter torsdagens bombeangrep i Kabul er det også flere republikanere som nå krever at Biden går av og stilles for riksrett.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

- Amerikanere dør som en følge av president Bidens katastrofale tilbaketrekking fra Afghanistan. Vi må nå sette himmel og jord i bevegelse for å få våre statsborgere og allierte ut av Afghanistan på en sikker måte, skriver republikaneren Lisa McClain som sitter i Representantenes hus på Twitter.

Les også: Pentagon: Bare én selvmordsbomber i Kabul

- @POTUS, du forsikret Amerikanerne at Taliban var til å stole på for å gjennomføre evakueringen av våre statsborgere og allierte. Du har nå blod på hendene, skriver hun også, og tagger president Joe Biden i meldingen.

- Bidens inkompetanse har kostet amerikanske liv

Jim Banks, også han republikaner og medlem av Representantenes hus, gir også Biden skylden for det som nå skjer.

- Joe Bidens inkompetanse har nå kostet amerikanske liv i Afghanistan. Dette kunne vært unngått og er utilgivelig, skriver han på Twitter.

USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley skriver på Twitter at Biden burde gå av som en følge av dette, men legger til at hun frykter hvordan det ville gå med USA om visepresident Kamala Harris tok over som president.

Les også: FN: Kan bli opp mot 500.000 afghanske flyktninger

- Burde Biden fratre sin stilling eller blitt fjernet som en følge av hans håndtering av Afghanistan? Ja. Men det ville igjen ført til at vi ble sittende med Kamal Harris, som er ti ganger verre. Gud hjelpe oss, skriver hun.

Republikaneren Ronny Jackson fra Texas, som er medlem av Representantenes hus, mener Biden burde stilles for riksrett.

- Hvis president Trump kunne bli stilt for riksrett på grunn av en telefonsamtale, så er tiden kommet til å stille Biden for riksrett på grunn av grov forsømmelse i Afghanistan, skriver Jackson på Twitter.

Les også: Trump-etterforskningen: - Ikke ta meg, ta Melania!

- Amerikanerne fortjener noe bedre enn dette. Vi fortjener bedre enn noen som med vilje ignorerer den verste krisen på flere tiår, skriver Jackson.

- Biden må gå av

Den republikanske kongressrepresentanten Greg Steube krever også at Biden går av.

- Helt forferdelig. Joe Biden er nødt til å ta ansvaret for dette og gå av. Vi er nødt til å holde våre militære styrker trygge og beskytte landet vårt. Gud velsigne våre soldater og deres familier, skriver Steube.

- Biden er «inkompetent» og «uegnet» som president

Republikaneren Elise Stefanik, som representerer New York i Representantenes hus, mener også at Biden nå har blod på hendene, og kaller ham «inkompetent» og «uegnet» som president

USA-ekspert: - Katastrofe for Biden

Hilmar Mjelde, seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen og ekspert på amerikansk politikk, uttalte til Nettavisen på torsdag at han tror problemene i Afghanistan kan være ødeleggende for Biden politisk.

- Dette er en komplett katastrofe - og det ligger helt og holdent på Biden. Afghanistan hang som et vepsebol over Biden, og han valgte å pirke i det. Dette var definitivt unngåelig, uttalte Mjelde, som mener «Biden har nå fått sitt Mogadishu/Black Hawk Down».

- USA har bare en president ad gangen, så det nytter ikke å skylde på Trump nå, selv om Trump fortjener mye kritikk for sin Afghanistan-politikk, sier USA-eksperten.

- Jeg tror dette kan ødelegge Bidens presidentskap helt, politisk sett, allerede etter 7 måneder. Han har et minst mulig kongressflertall, og erfaringsmessig smuldrer støtten i Kongressen opp når presidentens støtte på meningsmålingene stuper. Det er stor sjanse for at vi står foran nok et mislykket presidentskap, som i så fall også USA blir skadelidende av, dessverre, sier Mjelde.

Les mer: - Jeg tror dette kan ødelegge Bidens presidentskap helt