Gå til sidens hovedinnhold

Donau-cruise endte i tragedie i Budapest – norskeid skip involvert

Kapteinen på det norskeide cruiseskipet som kolliderte med en turistbåt på Donau i Budapest, er pågrepet og satt i varetekt.

Siste: Torsdag kveld opplyser ungarsk politi at kapteinen på det norskeide cruiseskipet «Viking Sigyn», som var involvert i ulykken, er pågrepet og satt i varetekt.

64-åringen er mistenkt for handlinger som ledet til ulykken, ifølge uttalelsen fra politiet.

Det norskeide cruiserederiet Viking bekreftet torsdag morgen at skipet Viking Sigyn var involvert i det selskapet omtalte som «en hendelse» onsdag kveld. Viking Sigyns mannskap ble innbrakt til avhør torsdag.

Turistbåten sank i løpet av sekunder etter å ha kollidert med cruiseskipet i Donau, like ved Margaret-brua i den ungarske hovedstaden, ifølge øyenvitner og ungarske myndigheter. Syv personer er bekreftet omkommet og 21 er savnet.

Se videoen av kollisjonen i vinduet øverst!

Les også

AP: Norskeid cruiserederi bekrefter at et av selskapets skip var innblandet i ulykken i Budapest

Alle om bord var sørkoreanere, bortsatt fra et mannskap på to, som var ungarere. De to ungarerne oppgis å være blant de savnede.

– Strømmen var så kraftig at folk fløt bort, men redningsmannskapene kom ikke, sier en sørkoreansk kvinne som overlevde til landets nyhetsbyrå Yonhap.

En annen overlevende forteller at båten kantret umiddelbart etter kollisjonen.

Politiet har tidligere opplyst at ulykken etterforskes som en kriminell handling. Ungarske myndigheter har lagt mye av skylden på turistbåten Hableany, som ifølge dem skal ha svingt inn foran cruiseskipet før ulykken.

Norskeide «Viking Sigyn» involvert

Mannskapet på cruiseskipet er likevel blitt avhørt i forbindelse med etterforskningen, opplyser politiet i Budapest, og på torsdag kveld opplyste ungarsk politi altså at den ukrainske kapteinen på skipet er satt i varetekt.

Det norskeide cruiserederiet Viking bekreftet torsdag morgen at skipet Viking Sigyn var involvert i det selskapet omtalte som «en hendelse» onsdag kveld klokka 21. I uttalelsen skriver Viking at elvecruiseskipet befant seg i nærheten av turistbåten.

Skipet Viking Sigyn er registrert i Sveits, hvor milliardær og rederieier Torstein Hagen er bosatt. Ifølge Viking Cruises' nettsider går elvecruiseskipet gjennom Sentral-Europa med to forskjellige ruter. Det ene cruiset starter mens det andre avslutter turen i Budapest.

Torstein Hagens rederi Viking Cruises eier også Viking Sky, som var involvert i en ulykke på havstrekningen Hustadvika i mars i år.

I begynnelsen av april kolliderte et annet av rederiets skip Viking Idun med en oljetanker i Nederland.

Turistbåten skal ha ligget for anker da den ble truffet av det andre fartøyet. Den er 26 meter lang, har to dekk og kan ta opptil 60 passasjerer. Stedet den sank ligger ikke langt unna parlamentsbygningen i sentrum av Budapest.

Talsmann Mihaly Toth for selskapet Panorama Deck, som eier turistbåten, sier til det ungarske nyhetsbyrået MTI at det ikke var noen tekniske feil på båten.

Les også

Norskeid cruiserederi innblandet da turistbåt sank i Budapest

Uten redningsvester

Utenriksdepartementet i Sør-Korea har opplyst at ingen av turistene hadde på seg redningsvester.

Sørkoreanerne var på pakketur til Europa. Sist lørdag ankom de München, og meningen var at turen skulle vare en uke. Den sørkoreanske turoperatøren opplyser at det var 30 turister, to reiseguider og en fotograf i reisefølget. Flere familier var blant deltakerne.

Personene som er bekreftet omkommet, er i alderen 31 til 66 år. De er identifisert som seks kvinner og én mann. Også ei seks år gammel jente var med på turen. Statusen hennes er ukjent, men hun er ikke på listen over overlevende.

Les også

Donau-cruise endte i tragedie for sørkoreanske turister i Budapest

Søk etter savnede

Det regnet mye i Budapest natt til torsdag, noe som skapte utfordringer for redningsarbeidet. Det er også mye vann i elven, og strømmen er sterk. Temperaturen i vannet er 10–15 grader, ifølge lokale medier.

Redningspersonell har søkt etter passasjerer flere kilometer nedover elven. En ungarsk nettside har meldt at en av dem som ble reddet, ble funnet ved brua Petőfi noen kilometer sør for der båten kantret.

Flere sørkoreanske tjenestemenn er ventet til Ungarn i løpet av det neste døgnet.

Les også

TV 2: Advokatfirma varsler massesøksmål på 90 millioner etter Viking Sky-hendelsen

Les også

Viking Cruises gir én million kroner til Redningsselskapet, Røde Kors og Norsk Folkehjelp

Les også

Audun Lysbakken hardt ut mot skipsreder Torstein Hagen

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken