*Nettavisen* Nyheter.

Dong Dong (4) har røyka i to år

Foto: - (Jianghuai Morning Post)

Kinesiske helsemyndigheter i sjokk.

02.10.09 10:31

Dong Dong er bare fire år, men har røyka halve livet. Familien hans, som driver en dagligvarebutikk i Anhui-provinsen, forteller til Jianghuai Morning Post at de ikke klarer å stoppe ham i å stjele sigaretter.

En lege ved barnesykehuset i provinsen sier han er sjokkert over at en så liten gutt har en så farlig vane.

- Ut ifra hvordan gutten røyker og holdningen hans, tyder det på at han har røyket lenge, selv om han er så ung, sier doktor Zhang Gong fra provinsbarnesykehuset i Anhui.

Dong Dong bor med besteforeldrene fordi foreldrene jobber i en annen by. Besteforeldrene sier at han startet å røyke ved å etterligne voksne.

- Når han trenger sigaretter, tar han dem bare fra huset eller stjeler dem i butikken. Vi klarer ikke stoppe ham, sier bestemoren.

Nikotin mot brokk
Det er uklart om Dong Dong er verdens yngste røyker. I juni i år meldte China Radio International om den kinesiske 2-åringen Tong Liangliang, som skulel være verdens yngste røyker.

Tong fikk sine første sigaretter av sin far da han var 18 måneder gammel. Grunnen til dette skal være at gutten ble født med brokk, men var for ung til å opereres. Dermed ble sigarettene brukt i et forsøk på å lindre guttens smerter.

I 2005 forsøkte en da 37 år gammel landsmann av Tong å komme i Guinness' rekordbok som verdens yngste røyker. Han hevdet at han hadde begynt å røyke som 3-åring, men søknaden ble avslått fordi folkene bak den berømte boka ikke ønsket å promotere den skadelige uvanen.

60 prosent røyker
Kineserne er en av de største røykekonsumentene i verden. Ifølge tall fra tobaccoatlas røyker nær 60 prosent av alle kinesiske menn.

Kina forbruker 35 prosent av verdens sigaretter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.