Gå til sidens hovedinnhold

Dopingtiltalte nekter mafiatiltale

Flere av de tiltalte i den store dopingsaken i Trondheim erkjente seg delvis skyldig da rettssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Men de avviser at det dreier seg om organisert kriminell virksomhet.

Trondheim (NTB): Sju menn fra Trøndelag mandag er tiltalt for massiv hjemmeproduksjon og salg av store mengder dopingmidler og Viagra over flere år.

Les også: Doptiltalt brukes som treningsekspert
Les også: - Visste ikke at han var tiltalt i denne saken

Saken er blitt omtalt som den største dopingsaken i Europa. Rettssaken startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag, og skal etter planen vare helt til 27. mars.

Aktor i saken, statsadvokat Unni Sandøy, minnet om at den omfattende etterforskningen i saken til nå har resultert i at over 110 personer er siktet. De sju som nå sitter på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett, utgjør det såkalte trondheimssporet i saken, sa Sandøy.

I tiltalen omtales de sju som «en organisert kriminell gruppe», og seks av de sju er tiltalt etter straffelovens paragraf 60 a – den såkalte «mafiaparagrafen». 44-åringen som påtalemakten peker ut som hovedmannen, skal ha produsert mer enn 3,3 millioner tabletter over ni år. Rettssaken mot de sju går i Sør-Trøndelag tingrett og er antatt å vare i tre måneder.

Omfattende tiltale
Tiltalen mot de sju er på over 30 sider og inneholder en lang rekke tiltalepunkter. Fem av de sju tiltalte sa seg delvis skyldig i produksjon, oppbevaring og omsetning av dopingmidler, samt hvitvasking av inntektene fra salget. I tillegg er flere av dem tiltalt for heleri, trusler og bevisforspillelse.

Men ingen sa seg altså skyldig i tiltalepunktet om at dette var «ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe», den såkalte mafiaparagrafen.

3735043

Operasjon Gilde
Det har tatt Sør-Trøndelag politidistrikt to år å rulle opp saken som først ble satt offentlig søkelys på da Dagens Næringsliv høsten 2011 omtalte dopingbørsen Anabolic Forums. Her kunne mer enn 2.000 registrerte brukere fritt handle ulovlige dopingmidler til en enorm fortjeneste for bakmennene. Nettforumet ble stengt av politiet i juni 2012, nesten et halvt år etter at de hadde slått til mot de sju som nå er tiltalt.

I tillegg til Sør-Trøndelag politidistrikt har 13 politidistrikt over hele landet vært involvert i etterforskningen, som ble døpt «Operasjon Gilde». Også tollvesenet og skatteetaten har vært med i etterforskningen.

Infiltrasjon og provokasjoner
Saken startet med at en av de tiltalte sommeren 2011 ble pågrepet med store mengder dopingmidler, forklarte politiadvokat Per Martin Utkilen i tingretten.

Artikkelen i Dagens Næringsliv samme høst fikk politiet til å se med nye øyne på saken, sa Utkilen. Flere ressurser ble satt inn i etterforskningen for å avdekke nettverk og finne bakmenn. Spaning, hemmelige ransakinger, kommunikasjonskontroll, infiltrasjon og provokasjoner var blant metodene som ble benyttet.

I tillegg klarte politiet å sikre seg påloggingsinformasjon til Anabolic Forums, og å dekryptere epost som ble sendt i nettverket. Det har ført til siktelser mot en rekke andre personer enn de sju som nå sitter på tiltalebenken.

Pengesporet
Det svakeste leddet i nettverket var pengestrømmen. Nettverket brukte såkalte pengeaddyer – personer som mottok og sendte videre pakker med kontantsummer. Etterforskningen avslørte flere av pengeaddyene. I fjor høst falt det dommer flere steder i landet mot menn som i tingretten forklarte hvordan de på oppdrag hadde sendt hundrevis av pakker med kontanter til adresser i trondheimsområdet.

- Pengesporene førte tilbake til bakmennene, sa Utkilen.

De sju tiltalte er menn fra 27 til 44 år gamle. Flere har vært aktive i kroppsbyggings- og fitnessmiljø. Flere har vært deleiere av treningsstudioer. (©NTB)

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobil-abonnementet

Kommentarer til denne saken