*Nettavisen* Nyheter.

Doptiltalt brukes som treningsekspert

Foto: (FOTO:FRILANSFOTOGRAF ERIK BIRKELAND)

Flere av de tiltalte i «Operasjon Gilde» profilerer seg som trenings- og kostholdseksperter i ulike medier.

16.12.13 13:51

Nettavisen skrev i november at rettssaken i norgeshistoriens største dopingsak «Operasjon Gilde» nærmer seg.

Hovedforhandlingene er berammet i Sør-Trøndelag tingrett 6. januar, og varer fram til 28. mars.

Statsadvokat Unni Sandøy, som skal aktorere saken, opplyser at det er sju tiltalte og 110 siktede personer. Blant disse er 20 siktet for organisert kriminalitet.

Les egen sak: - De er en del av et svært lukket miljø

Aktive i ulike medier
Leder av Operasjon Gilde, John Konstad i Sør-Trøndelag politidistrikt, sier til Nettavisen at politiet har registrert at flere av de involverte er aktive i ulike mediekanaler og profilerer seg som trenings- og kostholdseksperter - også etter at dopingsaken ble avslørt.

- Det miljøet de representerer er lite, men flere av de tiltalte har gjennom aktiv satsing i media fått godt rykte for å gi gode tips i forhold til kosthold og trening. Enkelte legger heller ikke skjul på at man må bruke anabole steroider dersom man skal lykkes som kroppsbygger, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsadvokat Unni Sandøy understreker overfor Nettavisen at ingen foreløpig er dømt i saken og at hun ikke ønsker å kommentere eller bekrefte forhold knyttet til enkeltpersoner. Likevel syns hun på generelt grunnlag det er betenkelig at tiltalte får opptre som eksperter i media i forhold til tema nært knyttet opp til de forhold tiltalene gjelder.

- I perioden fram til skyldspørsmålet er behandlet i retten vil det være naturlig å vurdere denne typen aktiviteter på samme måte som en ville vurdert suspensjon fra stillinger eller verv, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fitnessbloggens styreleder tiltalt
Av de involverte i «Operasjon Gilde» finner vi blant annet tidligere fitnessblogger for Adressa.no, Robert Eilertsen (28).

Eilertsen er tiltalt for produksjon, oppbevaring og salg av en rekke dopingmidler.

Eilertsen og hans samboer Veronica Dalsnes, som driver med Bikinifitness, står oppført som styreleder og styremedlem i Fitnessbloggen AS. Bloggen opplyser å ha en over en million besøk i måneden, og skal være Norges desidert største trenings- og kostholdsnettside. Veronica Dalsnes er ikke tiltalt i saken.

Robert Eilertsen har ikke skrevet blogginnlegg på forumet siden 2012, men står fortsatt oppført som skribent og bidragsyter på siden. I tillegg driver han Elitetrener Online PT. Han var daglig leder av Fitnessbloggen, som han i sin tid startet, fram til han ble varetektsfengslet i oktober 2012.

Eilertsen oppgir på Fitnessbloggen å ha skrevet nærmere 1000 artikler om trening og kosthold for papir- og nettaviser. Han har tidligere jobbet som personlig trener for toppidrettsutøvere innen fotball, håndball og kampsport.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Nordmeland

Da Eilertsen ble siktet i saken i fjor, skrev han et innlegg på Fitnessbloggen, der han opplyste å være innblandet i en straffesak som dreier seg om deltakelse i grov omsetning av steroider. Han understreket at ingen av de andre skribentene er involvert. Nettavisen vet at dette ikke medfører riktighet.

Det er imidlertid ikke først gang at Robert Eilertsen blir tatt for doping. I 2009 godtok han et forelegg på 10 000 kroner etter å ha distribuert ampuller og hetteglass med anabole steroider i Trondheim. Han ble også tatt for oppbevaring av 100 ampuler og 800 gram anbole steroider og en teleskopbatong, ifølge Dagens Næringsliv.

Ole Petter Drevland, som forsvarer Eilertsen, sier til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere saken før den skal opp.


Klikk på bildet for å forstørre.

Ekspertkilde i avis
En annen tiltalt, Gunnar Strand Jacobsen, er også tilknyttet og skriver for Fitnessbloggen. Han har flere ganger vært i mediene i forbindelse med trenings- og kostholdsråd. Strand Jacobsen, som driver Kaliber Gym i Trondheim, har blant annet uttalt seg som treningsekspert til Romsdals Budstikke etter at tiltalen ble kjent.

I en av artiklene, som heter «Noen jenter sulter seg» står Strand Jacobsen fram med navn og bilde. Avisen omtaler han som et godt forbilde. I artikkelen sier også Strand Jacobsen at han ikke har noen betenkeligheter med å hjelpe unge jenter som jakter på drømmekroppen med trenings- og kostholdsprogram, samt egne dietter før konkurranse.

Strand Jacobsen, som i en lang periode ble brukt som treningsekspert i BT.no, er tiltalt for produksjon og salg av dopingmidler. Han er også tiltalt for grov hvitvasking i forbindelse med salg av en leilighet i Trondheim.

Strand Jacobsen har også blitt løftet fram i en stor artikkel på NRK.no etter at det ble kjent at han var involvert i den gigantiske dopingavsløringen.

I likhet med tiltalte Robert Eilertsen, jobber Strand Jacobsen som personlig trener. Via Online Trener PT Gunnar Strand Jacobsen på Facebook, tilbyr han kostholdsprogram og treningsprogram. I teksten opplyser Strand Jacobsen at han har coachet hundrevis av mosjonister og eliteutøvere innen fitness og andre idretter i over 10 år.

Gunnar Strand Jacobsens advokat, Arve Opdahl, sier til Nettavisen at verken han eller hans klient ikke ønsker å kommentere saken.

Tips til denne saken? Kontakt Nettavisens journalist her!

Disse er tiltalt
* Tiltalt 1: Robert Eilertsen står oppført som styreleder i Fitnessbloggen.no. På Fitnessbloggen oppgir Eilertsen å være utdannet elitetrener (ISSA) og har lang fartstid som PT og online coach. Han oppgir å ha skrevet nærmere 1000 artikler om trening og kosthold for papir- og nettaviser.

* Tiltalt 2: Gunnar Strand Jacobsen står oppført som innehaver av Kaliber Gym i Trondheim. Han er ernærings- og treningscoach, og instruktør på treningsstudioet han eier. Mannen har blitt brukt som treningsekspert i ulike aviser - før- og etter han ble tiltalt i dopingsaken.

* Tiltalt 3 er en tidligere kroppsbygger. Mannen har deltatt i ulike norgesmesterskap.

* Tiltalt 4 er aktiv i MMA-miljøet i Trondheim. Mixed martial arts (MMA) er en fullkontakt kampsport.

* Tiltalt 5 er en mann fra Trondheim.

* Tiltalt 6: Torbjørn Fjørstad Mork. Tidligere kroppsbygger. Har deltatt i flere konkurranser.

* Tiltalte 7 er broren til Robert Eilertsen.

Romsdals Budstikke har ikke besvart Nettavisens henvendelse i forbindelse med avisens bruk av en dopingtiltalt som ekspertkilde etter tiltalen ble kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag