Etter grusomhetene fant sted i Oslo natt til lørdag har historiene om de mange vekterne og ansatte i utelivet som hjalp folk, og som til og med var med på å stoppe gjerningsmannen florert i media.

En av de som kom folk til unnsetning var Saman som jobber som dørvakt ved London pub, et av utestedene som ble angrepet.

– Han er fra Kurdistan. Jeg er fra Kurdistan. En kom for å drepe folk. En annen kom for å redde folk, sier Saman om de ulike rollene deres den grufulle natten, til NRK.

– Hat er hat

Til NRK forteller Saman at han selv og gjerningsmannen er fra samme by i Nord-Iran, men at deres bakgrunn ikke har noe med saken å gjøre.

– Hat er hat. Det har ikke noe med religion eller bakgrunn å gjøre, sier dørvakten til NRK.

Saman forteller at han fryktet at gjerningspersonen ville prøve å ta seg inn på utestedet der han jobbet.

– Jeg sa til en vekter som også sto ved døren «jeg sender alle inn, så må du låse døren», sier Saman.

Sorg og fellesskap

Som følge av terrorangrepet midt i Oslo sentrum oppfordret Oslo politidistrikt om å ikke gjennomføre pride-paraden denne helgen, noe Oslo-pride overholdt.

Likevel var det flere tusen mennesker som møtte opp og gikk i tog fra Grønland til London pub. Mandag skal det arrangeres et arrangement i regi av Oslo Pride.

«De skeive organisasjonene inviterer til en felles solidaritetsmarkering på Rådhusplassen mandag 19:30. Kjærlighet og mangfold skal feires, ikke trues til stillhet», skriver Oslo Pride i en pressemelding.

Politiet har gitt tillatelse til arrangementet og står for sikkerheten på Rådhusplassen. Oslo kommune har lagt til rette for arrangementet, som vil være universelt utformet og rusfritt.