*Nettavisen* Nyheter.

Dostojevskij til bords

Likheten med sene portretter av Fjodor M. er umulig å overse. Foto: Ingvald Bergsagel

Reiser & feries redaksjonssjef blogger fra St. Petersburg der han nylig spiste middag med Dostojevskij sjøl.

26.05.10 08:46

Dimitri Dostojevskij (65) var godt voksen før han turte å fortelle noen hvem hans farfars far var. Nå reiser han verden rundt for å ære sitt berømte opphav.
- Japanerne er de desidert ivrigste. Der er oldefar nærmest en folkehelt. Jeg tror det skyldes at så mange japanske forfattere har vært inspiret av ham.
Sovjet-regimet hadde lenge Dostojevskij på sin liste over forbudt litteratur, men det løsnet i 1971 og først da våget Dimitri å være stolt av sitt berømte navn.
- Det var særlig boka "De besatte" de mislikte, da innholdet kunne leses som en forvarsel om Stalins regime på en lite flatterende måte.
Ansiktet til mannen ved min side levner liten tvil. Det nærmest krummer seg innover og likheten med sene portretter av Fjodor M. er umulig å overse. Han forteller gladelig om sin berømte slektning, som om det har demmet seg opp i ham gjennom livets første del.
Dagen etter skal han ta bussen fem timer til Moskva for å protestere mot utsmykkingen av metrostasjonen som bærer oldefarens navn. Ellers drar han stadig på konferanser og tilstelninger i inn- og utland for å yte sitt til den fremdeles svært levende interessen som finnes for Fjodor M.s verker.
Jeg treffer ham til middag på Reval Hotel Sonya, et nyåpnet designhotell med Dostojevskijs kanskje mest berømte roman "Forbrytelse og straff" som gjennomgangstema.
- Du kan si det er en mørk og blodig bok å bruke som inspirasjon til et hotell, men jeg har alltid ment at det er de religiøse vendepunktene i den romanen som er viktigst, ikke drapene. Det handler om katharsis.
Dimitri har ikke fulgt i oldefars fotspor, selv om han spilte en liten rolle i en filmatisering av "Brødrene Karamasov" for noen år siden. Han påstår å ha hatt 23 karrierer, den lengste som trikkesjåfør.
- Forfattertalentet ligger nok ikke i genene. Fjodors datter skrev riktignok haugevis med bøker, men de var elendige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.