RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dotcom-prisingen er tilbake

Sist oppdatert:
I løpet av ett år har investorenes risikovillighet gått fra bakrus til dotcom-fest. IT-selskaper prises igjen til fantastiske summer, holdt opp mot regnskapstallene
Du kan si din mening om markedets risikovillighet på iMarkedets diskusjonsforum Traders' Corner: Dotcom-prisingen er tilbake

Opera Software er nå på vei mot Oslo Børs, og benytter seg dermed av en kraftig økt vilje blant investorene til å ta risiko.

Opera indikerer en kurs på 8 til 10 kroner pr. aksje i den kommende emisjonen. Dette priser selskapet til 762 millioner kroner før emisjonen, som kan ventes å bli på drøyt 100 millioner kroner.

Dette prise Opera til rundt 10 ganger omsetningen i fjor. Dette såkalte price/sales-tallet (P/S)brukes ofte som en pekepinn på prisingen av slike vekstselskaper, fordi de som regel ikke ennå er kommet i en fase hvor de gir meningsfulle overskudd som kan benyttes til å beregne prising.

Opera hadde for eksempel et resultat i fjor på 0,4 millioner kroner, hvilket betyr at selskapet prises til over 2000 ganger inntjeningen (price/earnings - P/E) - et lite interessant tall.

Men Opera er ikke spesielt høyt priset i forhold til sine regnskapstall.

Både Birdstep og Apptix, som allerede er børsnotert, prises til over 33 ganger driftsinntektene i fjor. Begge tapte store penger i fjor.

Fast prises til nesten 12 ganger driftsinntektene. Vi har her ikke tatt med Opticom, fordi dette selskapet i stor grad nå er prise til sin eierandel i Fast.

Unoterte Idex, hvor Fast- og Opticom-aksjonærene Robert Keith og Thomas Fussell også er storaksjonærer, verdsettes til 335 millioner kroner, etter en seksdobling av kursen siden før nyttår.

Her er omsetningen rett og slett null, så PS-verdien blir uendelig.

For et modent selskap hvor det ikke forventes særlig vekst er det vanlig at selskapet prises til det samme som omsetningen eller kanskje det dobbelte hvis det er et spesielt lønnsomt selskap.

For Opera venter tilretteleggerne av emisjonen etter det iMarkedet erfarer en omsetning i inneværende år på rundt 120 millioner kroner. Men selv basert på dette, prises selskapet til over 6 ganger omsetningen, før emisjonen.

Slike høye verdsettelser betyr ikke nødvendigvis at selskapene er overpriset, men det viser i det minste at investorene igjen aksepterer rosenrøde utsikter til kraftig vekst når det vurderer hva de vil betale for aksjer.* Basert på midten av indikert intervall i kommende emisjon, før emisjonsbeløpet.
** Basert på dollarkurs på 7 kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere