*Nettavisen* Nyheter.

Døvetolken: - Hallusinerte under minneseremonien

Foto: (NTB Scanpix/Reuters)

Døvetolk Thamasanqa Jantjie beskyldes for å være en svindler. Selv hevder han at han var syk da han sto for tolkingen under minneseremonien for Nelson Mandela tirsdag.

12.12.13 10:10

Johannesburg (NTB-AFP): Til den sørafrikanske avisen The Star sier Jantjie at han ble rammet av en «schizofren episode», noe som også skal ha skjedd da han tolket under et av ANCs partiarrangementer i 2012. Jantjie forklarer at han mistet konsentrasjonen, begynte å høre andre stemmer og hallusinerte.

- Det var ingenting jeg kunne gjøre med det. Jeg befant meg alene i en farlig situasjon. Jeg prøvde å kontrollere meg selv og forhindre at verden så hva som foregikk. Jeg er veldig lei meg, sier han.

Jantjie opplyser at han tar medisiner for sin sykdom.

På spørsmål om hvorfor han ikke forlot scenen under den fire timer lange seremonien, svarer døvetolken at han følte seg forpliktet til å bli værende på grunn av begivenhetens historiske viktighet.

Også tidligere er det blitt stilt spørsmål ved Jantjies kompetanse som døvetolk. Ifølge nyhetsbyrået AFP har det sørafrikanske institutt for oversettelse mottatt flere klager på Jantjies arbeid. De er svært kritiske til bruken av ham som døvetolk, noe de har videreformidlet til ANC uten resultat.

Her kan du se tolken i aksjon under minneseremonien etter Nelson Mandela i Sør-Afrikas tirsdag.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.