*Nettavisen* Nyheter.

Dovne dager på balsaflåte

Olav hjelper til med å surre sammen stokkene til en enkel flåte. Foto: Tangaroa

Tangaroa fløter balsastokkene ut til kysten av Ecuador på gamlemåten. Se bildene!

10.02.06 10:13

Stokkene til Tangaroa-flåten ble hogget på en plantasje inne i jungelen i Ecuador. De siste dagene har Olav Heyerdahl, Torgeir Higraff og Anders Berg seilt sakte ned elven Quevedo fra Vinces mot havnebyen Guayaquil oppå tømmeret.

I reisebrevet sitt forteller Torgeir om en reise hundre år tilbake i tiden:

- De første timene om morgenen er folk ute i kanoene sine for å dra garn de har satt ut kvelden før. Mennene sanker mango, platano eller banan fra trærne, og bærer den ferdige frokosten hjem. Kvinnene og barna som har skoleferie venter samlet rundt et bål. Noen av husene er tilknyttet bananplantasjene som strekker seg milevis sørover fra Vinces. Arbeiderne kutter klasene med kniver på kosteskaft, og bærer dem krokryggete til små traktorveier som utgjør plantasjens ferdselsårer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alle mann må stake i svingene for å unngå landkjenning. Foto: Tangaroa

Torgeir var redd det ikke skulle være nok vann i elven, men den frykten var ubegrunnet.

- Etter flere voldsomme regnskyll de siste dagene og nettene er elva stor nok til å fløte oss hele tre kilometer i timen, forteller han. På noen dager har nivået steget flere meter, det er ikke mange dagene siden en flytur over området avslørte store partier med grunner.

Flåtene seiler bare om dagen. Det er farlig å ferdes på elven om natten.

- Trusselen er ikke pirater, men lave høyspentledninger som sneier hodene våre når vi bøyer oss for dem. Om kvelden er de vanskelige å få øye på, forteller Torgeir.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et kraftige regnskyll er på vei, og utstyret må dekkes til i en fei. Foto: Tangaroa

Det er bare fint at turen tar tid. Hver dag trekker stokkene noen titalls liter ferskvann, som beskytter dem mot å bli spist av pelemark når flåten legger fra land i april. Og de har det ikke akkurat ille om bord¿.:

- Akkurat nå nyter jeg øyeblikket. Stokkene flyter og bringer meg forbi grener med mango som stikker ut fra bredden, fugler jeg aldri har sett, selgere som tilbyr fersk fisk fra kanoene sine, barn som vinker fra sivhus og bruer vi passerer.

Les hele reisebrevet på Torgeirs blogg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.