RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dow Jones høy på røyk

Sist oppdatert:
Dow Jones fikk et løft etter at amerikansk høyesterett avslo at sigarettselskaper må betale 145 milliarder dollar i erstatning.
Industriindeksen Dow Jones reiste seg 0,66 prosent til 11.225,30 poeng, mens aksjene på den bredere indeksen S&P 500 endte dagen med en klatretur på 0,25 prosent til 1.274,07 poeng.

Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen steg 0,08 prosent til 2.155,09 poeng.

Altria som eier tobakksgiganten Phillip Morris USA steg med 5,3 prosent. Det var en tidligere avsagt bot på svimlende 145 milliarder dollar , eller 905 milliarder kroner til tobakksprodusenter som ble stanset. Det er over ti år gammelt søksmål som har vært igjennom flere rettsinnstanser i USA og som baserer seg på at tobakksprodusentene feil informerer om risikoen ved røyking. Retten mente at summen var uhørt og mange av selskapene som var involvert fryktet mulige konkurser om dommen hadde blitt annerledes.

Nord-Koreas prøveoppskyting av potensielle atomraketter fikk markedet til å reagere ned onsdag. Råvareprisene blir løftet til nye høye nivåer som følge av den geopolitiske uroen i forbindelse med Nord-Korea.

Bensinlagrene i USA har steget uventet mye den siste uken. Ifølge statistikk det amerikanske energidepartementet offentliggjorde torsdag, er økningen på 727.000 fat bensin i forrige uke til 213,1 millioner fat. Oljelagrene derimot hadde en større nedgang enn ventet. Råoljelagrene sank med 2,4 millioner fat, mens det ventede fallet lå på 2 millioner fat.

Drivstoffetterspørselen vokste med 1,4 prosent til 9,5 millioner fat om dagen de fire siste ukene, dette fikk sammen med nye kidnappinger i Nigeria og geopolitisk uro oljeprisen til å holde seg over 75 dollar fatet.

Amok på børsen

Hovedindeksen ble løftet 1,59 prosent til 383,71 poeng på den sterke oljeprisen.

Sjekk ut de nye børssidene her:

Kontrakter på et fat nordsjøolje med levering i august passerte 74 dollar i morgentimene torsdag, mens første kontraktene på referanseoljen WTI ble omsatt godt over 75 dollar onsdag kveld i den amerikanske handelen.

Torsdag ettermiddag falt prisen på nordsjøoljekontraktene til 73,51 dollar. En dollar kostet samtidig 6,23 kroner.

Statoil ble den mest omsatte aksjen og endte opp 2,84 prosent til 181 kroner. Norsk Hydro fulgte etter med en oppgang på 2,40 prosent til 171 kroner.

De to mindre oljeselskapene DNO og Altinex klarte ikke henge med på oljegigantenes utvikling, men steg likevel 1,63 prosent til 12,50 kroner og 2,19 prosent til 1,40 kroner.

Oljeserviceaksjene var igjen i skuddet. Denne gangen var det Acergy som gjorde det best. Aksjen ble løftet 5,38 prosent. Meglerhuset Pareto var den største nettokjøperen med nesten 63 prsoent av alle kjøpene denne dagen. Selskapet skriver i en ny analyse at de er positive til aksjen og at de har hevet kursmålet til selv om de har en hold-anbefaling. Meglerhuset hever samtidig kursmålet i aksjen til 20 dollar fra 17,50 dollar.

Resultatsesongen ble sparket i gang denne dagen og først ut til å legge frem tall for andre kvartal var Mamut. Selskapet kan vise til en organisk vekst på hele 22 prosent. Aksjekursen klatret 3,62 prosent etter at selskapet var ferdig med å legge frem resultatet for andre kvartal.

Aksjekursen i Rocksource gikk amok etter at det ble klart at selskapet er blitt prekvalifisert som lisenshaver på norsk kontinentalsokkel. Aksjen stakk hele 34,48 prosent til 1,56 prosent på meldingen fra Olje- og energidepartementet.

- Prekvalifisering på norsk sokkel er en milepel i utviklingen av Rocksource. Vi har nå en godt kvalifisert organisasjon, og er i en styrket posisjon til å fortsette implementeringen av vår strategi for norsk sokkel, sier adm direktør Trygve Pedersen i Rocksource.

Nykommerne i Trolltech fortsatte eventyrferden denne dagen. Aksjekursen stakk hele 20 prosent til 21 kroner. I går ble selskapet tatt på børs og ble noterte til 17,50 kroner pr. aksje. De som fikk tegne seg i emisjonen i forkant av børsnoteringen har gjort en god investering. Tegningskursen lå på 16 kroner og dagens sluttkurs ligger 31,25 prosent.

Tidligere på dagen var aksjen oppe i 23,50 kroner.

DiaGenic melder at de har fått med seg tre ledende Alzheimer eksperter som deltagere i et nytt forskningsråd. Selskapet skal samtidig presentere forskningsdata på den forekommende Altzheimer-konferansen i Madrid 15-20 juli.

Markedet svarte med å sende aksjekursen opp 9,57 prosent.

VMetro fulgte opp med en oppgang på 8,93 prosent etter at de har fått en ordre på 8,2 millioner kroner fra en større forsvarsleverandør. Birdstep ble løftet 6,90 prosent til 12,40 kroner etter at det ble kjent at det tyrkiske teleselskapet Turkcell utvider samarbeidet gjennom en ny betydelig kontrakt på lisenser for bærbare-PCer.

Kleskjedekonseptet Conseptor ble dagen taper og falt hele 7,61 prosent. Det ble omsatt en stor post på 390.200 aksjer og dette dro opp omsetningen i aksjen.

Sparebanken Møre fulgte etter med en nedgang på 3,85 prosent til 250 kroner. Den typiske nettmegleren Skandia Banken var eneste selgeren i grunnfondsbeviset.

Stolt-Nielsen skuffet markedet med sine tall for andre kvartal. Selskapet har vært i hardt vær den siste tiden og klarte ikke innfri forventningene i markedet. Aksjen falt 3,11 prosent.

Børshopp i USA

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,25 prosent til 11.180,25 poeng, mens aksjene på den mer brede indeksen S&P 500 starter dagen med å klatre 0,20 prosent til 1.273,50 poeng.

Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen stiger 0,36 prosent til 2.161,31 poeng.

Nord Koreas prøveoppskyting av potensielle atomraketter fikk markedet til å reagere ned onsdag. Råvareprisene blir løftet til nye høye nivåer som følge av den geopolitiske uroen i forbindelse med Nord Korea.

Oljemarkedet venter spent på utviklingen for oljelagrene i USA. Tall fra det amerikanske energidepartementet slippes senere i dag. Oljeprisen faller noe tilbake etter at nye rekorder ble satt i går kveld. I den amerikanske handelen steg første kontraktene på referanseoljen WTI til over 75,40 noe som er ny rekord. Den tidligere rekorden på 75,35 dollar stammer fra midten av april i år.

Detaljhandlerne i USA sier at omsetningsveksten ble lavere i forrige måned etter at de høye bensinprisene samt flommen på østkysten i USA. Tidligere har blant annet verdens største detaljhandel, Wal-Mart, meldt at de hadde den laveste veksten på over ett år i juni.

Bensinprisene er 32 prosent høyere enn hva tilfellet var i samme periode året før. Dette går altså utover forbrukernes handlekraft og rammet de store detaljhandelkjedene i USA. I tillegg var det store problemer i forbindelse med en flom på østkysten. Store vannmasser hindret enkelte å komme seg til butikkene.

Rundt 2.000 færre personer meldte seg som førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA. Dermed møtte 313.000 for å søke om ledighetstrygd. Det var ventet at 315.000 skulle møte opp for å motta for å søke om stønad siden de er arbeidsledig.

Wall Street sikter opp

Bråket med Nord Korea tar fortsatt mye av oppmerksomheten til verdens aksjemarkeder, men legger ikke noe press nedover på aksjekursene.

Dow Jones Indicative blir løftet 0,43 prosent, mens S&P 500 ligger an til å åpne opp 0,20 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-futuren stiger 0,25 prosent.

Oljeprisen faller noe tilbake etter at nye rekorder ble satt i går kveld. I den amerikanske handelen steg første kontraktene på referanseoljen WTI til over 75,40 noe som er ny rekord. Den tidligere rekorden på 75,35 dollar stammer fra midten av april i år.

Nord Koreas prøveoppskyting av potensielle atomraketter fikk markedet til å reagere ned onsdag. Råvareprisene blir løftet til nye høye nivåer som følge av den geopolitiske uroen i forbindelse med Nord Korea.

Senere i dag slippes tall over hvordan oljelagrene utviklet seg i forrige uke.

Rundt 2.000 færre personer meldte seg som førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA. Dermed møtte 313.000 for å søke om ledighetstrygd. Det var ventet at 315.000 skulle møte opp for å motta for å søke om stønad siden de er arbeidsledig.

Børsen klatrer videre

Den sterke oljeprisen sender Oslo Børs rett opp torsdag morgen. Hovedindeksen stiger 1,50 prosent til 383,34 poeng.

Kontrakter på et fat nordsjøolje med levering i august passerte 74 dollar i morgentimene torsdag, mens første kontraktene på referanseoljen WTI ble omsatt godt over 75 dollar onsdag kveld i den amerikanske handelen.

Frykt for at internasjonale sanksjoner mot Nord Korea vil gjøre den geopolitiske situasjonen mer ustabil gjør at oljemarkedet sender prisene på råoljen opp.

Statoil stiger 2,27 prosent til 180 kroner, mens Norsk Hydro følger etter med en oppgang på 2,10 prosent til 170,50 kroner. DNO handles til 12,60 kroner, noe som er en oppgang på 2,44 prosent.

Borgestad har inngått et samarbeid med Aker Kværner om å danne et nytt driftselskap for flytende produksjonsskip. Markedet svarer med å sende kursen opp 6,06 prosent.

Børsnykomlingene i Trolltech stiger 5,71 prosent til 18,50 kroner. Aksjen fikk sin debut på Oslo Børs i går og steg til da 17,50 kroner. Emisjonskursen i forbindelse med noteringen ble på 16 kroner.

Det er det lille oljeselskapet CanArgo som er dagens vinner like etter at børsen åpnet. Aksjekursen stiger 5,44 prosent til 4,65 poeng, men det er kun omsatt aksjer for 13.800 kroner i ordinær handel.

Prosafe følger etter med en oppgang på 4,03 prosent. Det er de utenlandske meglerhusene som dominerer kjøpersiden. UBS Waburg, Fischer Partners Fondskommision og Deutsche Bank står bak henholdsvis 62,7 prosent, 19,7 prosent og 11,1 prosent av nettokjøpene.

Resultatsesongen ble sparket i gang denne dagen og først ut til å legge frem tall for andre kvartal var Mamut. Selskapet kan vise til en organisk vekst på hele 22 prosent. Aksjekursen stiger 2,90 prosent etter at selskapet var ferdig med å legge frem resultatet for andre kvartal.

Det er grunnfondsbeviset Sparebanken Møre som topper taperlisten og faller 3,85 prosent. Det kanadiske oljeselskapet Petrobank Energy and Resources faller 3,33 prosent, mens DiaGenic er ned 3,23 prosent. Omsetningen i de tre aksjene er ikke all verden og nedgangen må kunne relateres til det.

Rakettfrykt rammet børsene

Nord Korea skal være klare til å fortsette prøveoppskytingen av raketter, noe som fikk det asiatiske aksjemarkedet til å reagerer ned. Dette er andre dag på rad at Nord Koreas provokasjoner sender aksjemarkedene inn i negativt terreng.

Den råvaredominerte Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk i motsatt retning og steg 0,36 prosent. Høye priser som følge av Nord Koreas raketter har fått råvaremarkedet til å stige igjen.

Prisen på råoljen la også en demper på de asiatiske aksjemarkedene. Frykt for at høye bensin- og oljepriser skal stjele for mye av forbrukernes husholdningsbudsjetter forsterket fallet ved børsene i Asia. Onsdag kveld ble det satt ny prisrekord for råoljekontraktene etter introduksjonen på New York-børsen i 1983. En periode var prisen oppe i 75,40 dollar fatet, den gamle rekorden lå på 75,35 dollar fatet og stammet fra 21. og 24. april i år. Til slutt endte et fat WTI opp 1.26 dollar til 75,19 dollar fatet. Et fat nordsjøolje var en periode helt oppe i 74 dollar fatet.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International var i morgentimene torsdag ned 0,8 prosent til 124.98 poeng. I Japan falt den brede Topix-indeksen rundt 1,1 prosent, men den mer kjente Nikkei 225-indeksen endte ned 1,30 prosent til 15.321,40 poeng.

Nedtur etter festdag

Oljeprisen med referanseverdi WTI satte onsdag ny prisrekord etter introduksjonen på New York-børsen i 1983. En periode var prisen oppe i 75,40 dollar fatet, den gamle rekorden lå på 75,35 dollar fatet og stammet fra 21. og 24. april i år. Til slutt endte et fat WTI opp 1.26 dollar til 75,19 dollar fatet. Et fat nordsjøolje var en periode helt oppe i 74 dollar fatet.

Den geopolitiske verdenssituasjonen har fått nye forstyrrende elementer etter at Nord-Korea har trosset alle trusler og gjennomførte testskytingen. Det er frykten for at oljeleveransene til de kraftige vekst- og energikrevende markedene i Asia skal bli truet som presset prisen.

-Markedet strever med å plassere testskytingen til Nord Korea. Hver gang det er usikkerhet så kjøper mennesker olje, sa Peter Beuel, president hos energikonsulentene Cameron Hanover Inc, til Bloomberg.

Børsene ble også preget av diktatorens rakettskyting og viste seg i en bred nedgang på Wall Street. USAs utenriksminister Condoleezza Rice skal nå ha innkalt Nord-Korea til forhandlinger.

Dow Jones gikk ned 0,68 prosent til 11.151,82 poeng og ble trukket ned av Intel som falt med tre prosent og Caterpillar og American Express med sine rundt to prosent fall.

Den bredere S&P500-indeksen sank omtrent som Dow Jones med 0,72 prosent til 1.270,91 poeng.

Teknologiindeksen Nasdaq ble dagens store taper med et fall på 1,69 prosent til 2.153,34 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere