RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dra på ekstremferie

Sist oppdatert:
Med en ekstrem vilje og noen ekstra tusenlapper kan ferieturen neste år gå til Sydpolen eller opp i 8000 meters høyde.

(SIDE2): Ekstrem ferie har blitt en årets store trender. Reiseselskapene Hvitserk og Eventyrreiser har så langt i 2005 opplevd en eksplosiv vekst.

- Interessen har vært voksende siden 1997, men det er særlig nå vi merker en voksende interesse for den noe spesielle ferieopplevelsen.

Mental styrke
Kristian Joos, daglig leder i Hvitserk, presiserer at de er en liten operatør i markedet, men har likefullt ekspedisjoner for alle.

- Alle kan vel ikke gå til Sydpolen?

- Hvorfor ikke? Begrensingene ligger i hodet, men samtidig må våre kunder ha mental styrke, fysikk i orden og økonomi. Noen tar faktisk opp lån for å få realisert drømmen, og vi gir dem sjansen til å realisere den, forklarer Joos.

Everest i 2007
En gang i august neste år tar Hvitserk med seg en gruppe til Himalaya og opp på toppen av fjellet Cho Oyu. Om alt klaffer kommer de seg 8201 meter over havet. Dette blir den første norske kommersielle turen til slike høyder. Så langt har turoperatøren bare holdt seg til topper som Aconcagua (6962), Kilimanjaro (5895) og Elbrus (5642).

- Vi har nå den kompetansen som skal til for å guide folk opp på Cho Oyu neste år og Mt. Everest i 2007. Nå har vi slike guider som kan ta på seg slike oppgaver. Det er fundamentet for ekspedisjonene, samtidig som logistikken må være i orden. Det er jo snakk om ekstremt mye planlegging, legger Joos til.

Ekstreme turer i denne kategorien omtales vanligvis ikke turistbrosjyrer og reisemagasiner, men det er et interessant fenomen at stadig flere ønsker større og dristigere utfordringer når det gjelder ferie.

Her er noen velvalgte eksempler:

Til Sydpolen på pakketur

Veldig kaldt og veldig øde, men samtidig utrolig vakkert. Snart 94 år etter at Roald Amundsen vant kappløpet om Sydpolen er ikke interessen for Antarktis dabbet av.

En norsk og en internasjonal gruppe tar seg i skrivende stund inn over det veldige isødet. De betaler rundt 320.000 kroner for å få være med på turen og må selv trekke en pulk på nærmere 80 kilo under starten på sydpolferden – 960 kilometer.

Hardhausene som velger seg en slik form for skiferie har god erfaring fra lengre skiturer. Alle som er med på turen har krysset innlandsisen på Grønnland tidligere.

Følg gjengens ferd til polpunktet her.

På besøk i himmelen

Folkene bak Hvitserk har en plan. I 2006 skal de ta med seg en gruppe opp på Cho Oyu og i 2007 venter Mt. Everest.

Cho Oyu (8201) er verdens 6. høyeste fjell og ligger på grensen mellom Nepal og Tibet. Med Mt. Everest, Lothse, Makalu og store deler av Tibet-platået liggende i de forskjellige himmelretningene, er det ingenting å utsette på utsikten.

Klatreteknisk er toppen overkommelig for de fleste, men høydeproblematikken og turens lengde gir alle som forsøker en real utfordring. Denne pakketuren starter i basecampen på den tibetanske siden og deltakerne vil følge normalruten opp mot toppen.

KLATREMUS: Det finnes utallige plasser som er egnet til klatring, blant annet her på Krabi i Thailand.
Vakker klatring i Thailand

Betydelig varmere og mer behagelig er det å klatre på klippene i Thailand, men rent teknisk er det utfordringer nok for de fleste.

Krabi er et verdenskjent eldorado for fjellklatrere. Kalksteinsklippene på sydvestkysten regnes som en av de heftigste stedene for klippeklatring på kloden. Mellom 400 og 500 klatreruter venter på deg - og alle rutene har navn.

Flere overheng gjør at klatringen er utfordrende for aller fleste. Vanskelighetsgraden ellers i området ligger på medium +, men du finner nå flere ruter for nybegynnere enn tidligere. Har du noe klatreerfaring, anbefaler DinSide.no rutene «From The Terrace», «Cowabungalow», «For You And For Me» og den noe vanskeligere «Tidal Wave».

Ekstrem skiglede i La Grave

Løssnøkjøring ligger ikke bedre tilrettelagt for skientusiaster enn i denne lille franske fjellbygda. 2150 meters fallhøyde og to gondolbaner er et ypperlig utgangspunkt når La Grave i tillegg kan friste med ingen merkede løyper.

Gondolene ble bygget i 1989 og da med tanke på alpin sommerturisme. Det måtte noen ivrige skibumser til for å få åpnet anlegget opp for vinterdrift i 1993. De stupbratte fjellveggene gjør at det ikke er så mange skikjørere med base i La Grave. Dermed kommer også kultstatusen, for dette er trolig verdens eneste skianlegg kun for off piste.

Rafting ned Grand Canyon

Hele Grand Canyons lengde, mer enn 300 kilometer, venter på de som tar sjansen på denne naturopplevelsen. Din våteste drøm noensinne, lover arrangørene av denne typen turer. Grand Canyon og Colorado Rivers ville stryk blir ofte omtalt som verdens lengste vannsklie. Trange passasjer mellom steile granittvegger gir mange morsomme stryk og stor hastighet på vannet.

I tillegg til et adrenalinkikk utenom det vanlige, arrangeres det her fotturer, grottevandring og bading. Det hele avsluttes med en rolig tur ut til Lake Mead.

Surfing på Hawaii

På rett tid av året kan bølgene som slår inn mot øygruppen Hawaii være en utfordring selv for innfødte surfere. Oahu er kalt surferens mekka, mye på grunn av plasser som Kaisers, Concessions, Sandy Beach, Ala Moana Bowls, Pipeline, Sunset, Rocky Point og Log Cabins. Her er det bare viktig å holde seg unna alle turistene Honolulu og Waikiki Beach. Det er den nordlige delen av Oahu som har det legendariske tilbudet.

Om man er nybegynner er det ingen grunn til å gi opp etter noen dager med prøvelser på brettet. Det tar et par år å bli en habil surferdude, kunne en godt voksen australier fortelle idet han var på vei fra Hawaii til Bali for å få med seg noen gode bølger på hjemveien.

Om teknikken ikke sitter helt inne kan man enkelt kle seg opp i de uttallige utstyrsbutikkene som «alle» øyens beboere benytter seg av. Et annet godt tips er å begynne med de største brettene – et såkalt longboard.

Brevandring i Patagonia

Under et av verdens vakreste fjell ligger isbreen Torre. I tillegg til sin skjønnhet er Cerro Torre kanskje det fjellet i verden det er vanskeligst å bestige. På en bretur under de veldige fjellveggene får man virkelig et godt bilde på de utfordringene som der. Det er kanskje like greit å holde seg til isøksa og stegjernene.

Patagonia har noen av de mektigste breene i verden og ikke alle er like enkle å hoppe rundt på. Blåisen er i konstant bevegelse ved kanten av Perito Moreno-breen. Fronten strekker seg i en bredde på nesten 5 kilometer og høyden er på nærmere 20 etasjer. Her går det allikevel an å ta seg til den ene siden, sette seg ned, spise lunsj og høre braket av isblokker som faller ned i sjøen.

Tur/retur månen

Den ultimate ferieturen for en eventyrer er kanskje en tur til månen. If ølge NTB holder det amerikanske selskapet Space Adventures på å forberede en pakketur til naboplaneten vår. Dette skjer i samarbeid med Russlands direktorat for romfart.

Begge de to passasjerplassene på den første ferden er fortsatt ledige, men det koster 100 millioner dollar for en billett. For denne prisen får man en plass i historiebøkene, en erfaren kosmonaut ved spakene og en trygg ferd ut i verdensrommet.

- Den siste astronauten forlot månen for 32 år siden, og det er på tide å dra tilbake, mener Eric Anderson i Space Adventures.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere