RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dra på tur uten guidebok

Sist oppdatert:
De aller fleste kan greie seg uten Lonely Planet. Her får du noen gode råd på veien.

(SIDE2): De kjente reisebøkene fra Lonely Planet fikk seg en knekk etter at Thomas Kohnstamm skrev boken «Do Travel Writers Go to Hell?». Her forteller han at gode omtaler i guidebøkene til selskapet ble skrevet i bytte mot sex og gratis overnatting.

Les også: Lonely Planet-forfatter byttet sex mot omtale

Ikke bare har han selv utnyttet sin egen posisjon som Lonely Planet-forfatter, men flere av hans kolleger skal ha skrevet guidebøker hjemmefra.

Ifølge Kohnstamm, skal dårlig betaling være en av grunnene til at bestikkelser, narkohandel og kopiering er vanlig blant forfatterne som skriver for verdens guidebøker.

Som et alternativ til «korrupte» og dyre guidebøker kan nettet være en strålende start på reisen. Med en håndfull lenker er faktisk guidebøkene helt unødvendig, hevder nettstedet Vagabondish.

Besøk turistkontoret på nett
Kvaliteten kan være veldig varierende, men de fleste turistkontor i verden legger ut rikelig med informasjon på nett. Her finner du alt fra kulturtips til billig overnatting og innholdet er ikke alltid «kjøpt og betalt».

Et tips er å se etter presse- eller mediesidene som ligger litt gjemt nederst på siden eller inne under kontaktinformasjonen. I tillegg til en rekke fakta, pressemeldinger og nyttige lenker, får du her innsideinformasjon som er ment for folk som skal lage interessante reportasjer fra det aktuelle området.

Selv på små plasser finner du gjerne kart, video, bilder og mengder med informasjon på slike sider.

En rekke land, byer og aktuelle feriedestinasjoner har også turistbyråer som pøser ut stoff om aktuelle aktiviteter, opplevelser og overnatting. I Norge har vi visitnorway.com, som et eksempel, men her har du en hel liste - Convention Bureaus Worldwide.

The Official Travel Guide er en egen portal under det internasjonale informasjonsnettverket Destination Marketing. Her kan reisende manøvrere seg rundt i jungelen av informasjon som legges ut på nett. Her får du den offisielle opplysningene fra destinasjonene, ideer til turer og hjelp til å bestille reisen.

Seriøs hjelp
Av nedsteder som seriøst involverer sine brukere bør About.com, Wikitravel og TripAdvisor benyttes av alle som søker informasjon til reisen.

Her kan du gjøre et nøyaktig og snevert søk på det reisemålet som er aktuelt for deg. Her finner du aktiviteter som passer for deg, og da ut ifra hvilken type turist du er.

Problemet blir kanskje mengden med stoff som her dukker opp, men er du litt tålmodig slipper du guidebokens fallgruver - inkonsekvens, selvmotsigelse og uoverensstemmelser. For å pynte litt på Lonely Planet-såret, kan vi her ta med deres berømte Bluelist.

Nettet kan, som guideboken, brukes til å planlegge neste tur, finne det rette reisemålet og eventuelt bare dagdrømme.

(Kilder: New York Times, Vagabondish og Wikitravel)

Les mer om ferie og reise her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere