*Nettavisen* Nyheter.

Dra til «Bloksberg»

Foto: revolution cycle (Flickr/creative commons)

Her får du kjøpt både tørkede frosker og urter til bruk i heksebrygg.

(SIDE2): Noen steder er slik at du ikke tror det før du får se det. Mercado de Hechiceria, eller heksemarkedet, i La Paz er et slikt sted. I Bolivia går katolismen og troen på Pachamama hånd i hånd. Sistnevnte er en gudinne som kan gi hell og lykke. Tilbedelsen av Pachamama er noe du ikke minst ser på heksemarkedet.

Kjøp deg lykke
Midt blant turistmarkedene finner du heksemarkedet i La Paz, hvor haugevis av urter til bruk i heksebrygg selges. Her er det mange ingredienser som kan benyttes for å manipulere sjelene til Aymarafolket. Aymarafolket er indianere i Peru, Bolivia, Argentina og Chile.

Aymarabefolkningen teller totalt i overkant av to millioner mennesker, og deres språk er et av tre offisielle språk i Bolivia. Deres verden er en rituell verden, og innsekter, froskeingredienser, frø og urter som du trenger for svart magi er å få på dette markedet. Her får du blant annet kjøpt keramikkfigurer som skal hjelpe for et bedre sexliv, urter som skal gi et langt liv og pulver fra hundetunger som gjør ektemannen mer trofast.

Reiselysten? Vinn en tur til New York: Klikk her!

Lama-foster
Av de mer bisarre tingene du kan se her, er tørkede lamafostre. Naturlig nok er det en del turister som blir opprørt av dette. Disse fostrene blir kjøpt som offer til gudinnen Pachamama. Offeret skal hindre arbeidere å bli utsatt for ulykker, gi lønnsomhet til forretningsdrivende og generelt for hell og lykke i fremtiden. Det er ofte de fattige Bolivianerne som ofrer lamafostre. De rike i Bolivia forventes å ofre en levende lama til Pachamama. Det sies forresten at det ligger et ofret lamafoster under 99 prosent av alle husene i La Paz.

Se videofilm om heksemarkedet hos Reiseplaneten.

Heksedoktorer på besøk
Det er ikke sjelden at heksemarkedet får besøk av ekte heksedoktorer, eller yatiri som de kalles. Du kan enkelt identifisere dem der de går med sine sorte hatter og sine kokatasker. Inntekter får de gjennom å selge eventyrfortellinger som de beretter for lokalbefolkningen.

Vis respekt når du besøker dette markedet, eller for den saks skyld tilsvarende markeder andre steder i verden. Dette er ikke et marked bare for turister, som et Disney-show, og det er ikke sikkert at de liker at du fotograferer i vilden sky. En god regel er alltid å spørre om lov først.

Les mer om La Paz i Bolivia hos Reiseplaneten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spennende La Paz
Du finner heksemarkedet i La Paz i Bolivia, nærmere bestemt ved gatene Calle Jinimez og Linares, mellom Sagarnaga og Santa Cruz. La Paz er blant verdens høyest beliggende storby der du finner den på over 3600 meter over havet. Det er ofte dyrt å fly til Bolivia, men du får garantert en opplevelse for livet, og det er billig å bo og leve der.

Hent gratis reiseguide om La Paz hos Reiseplaneten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.