RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(YouTube)

Drakk åtte liter cola om dagen - døde

Sist oppdatert:
Forslag om å sette advalser på brusflaskene avvises.

Mattilsynet i New Zealand sa mandag nei til et forslag om å sette advarsler på brusflaskene i landet. Bakgrunnen for forslaget er dødsfallet til en Natasha Harris i 2010, som drakk rundt åtte liter Coca Cola hver eneste dag.

Tirsdag forrige uke kom rettsmedisiner David Crear med en rapport som konkluderte med at den 31 år gamle åttebarnsmoren døde av hjerteinnfarkt.

Videre i rapporten skriver han at kvinnens vanvittige inntak av Coca Cola høyst sannsynlig førte til innfaktet og ble dermed en avgjørende dødsårsak.

Forslaget om helseadvarsel på bruksflaskene tas likevel ikke godt imot av alle.

Overdrivelse gir konsekvenser
- Det er ikke en helseadvarsel i verden som kunne hindret dødsfallet til noen som velger å drikke så store mengder med cola, sier Katherine Rich i New Zealand Food & Grocery Council, ifølge NBC News.

Rich sier at rettsmedisinerens anbefalinger hadde gode hensikter, men vil få negative konsekvenser. Selv om også kaffe, te og sjokolade også inneholder mye koffein, vil folk neppe sette pris på å bli advart hver gang de går på café eller kjøper en sjokolade, mener hun, ifølge NBC.

- Det spiller ingen rolle hva slags mat det er. Hvis man overdriver, kommer det helsemessige konsekvenser. Siden hun drakk så mye cola kan hun neppe ha fått i seg viktige næringsstoffer fra andre produkter. Dette er åpenbart en kompleks og tragisk sak, men den gir ikke et godt argument for helseadvarsler, sier hun.

- Ikke direkte sammenheng
Coca Cola mener at ingen eksperter kan påvise at det er en direkte sammenheng mellom kvinnens død og hennes inntak av cola.

I sin rapport anbefalte Crear at brusprodusentene bør informere om koffeinmengde og de mulige helseproblemene som kan oppstå ved høyt inntak.

Under New Zealands nåværende helseforskrifter om marking av mat, er det påkrevd med advarsel dersom drikken inneholder 145 milligram koffein eller mer per kilo. Det inkluderer mange energidrikker, men likevel svært få av brus-produktene på markedet.

Den dagen Natasha døde hadde hun stått opp som hun pleide, men mens hun gjorde barna klar til å gå til skolen hadde hun plutselig falt mot veggen. Kjæresten, Chris Hodgkinson, ringte straks etter ambulanse og han forsøkte gjenopplivning ved munn-til-munn-metoden, men livet hennes stod ikke til å redde.

Røyket 30 om dagen
Han sier at Natasha drakk mellom 8 og 10 liter av brusen hver eneste dag.

- Det første hun gjorde om morgenen og det siste hun gjorde om kvelden, var å ta seg et glass Coca-Cola. Hun var avhengig av sukkerdrikken.

I tillegg til hennes Coca-Cola-vaner spiste hun dårlig og røyket 30 sigaretter om dagen. De siste månedene hun levde slet Natasha med forhøyet blodtrykk og mangel på energi

- Ble aggressiv uten cola
I en etterforskning etter kvinnens død i 2009 uttalte Vivienne Hodginson, moren til Harris' kjæreste, at hun alltid måtte ha en Coca Cola tilgjengelig, og at hvis hun gikk tom så fikk hun rykninger, ble sint og aggressiv.

Karen Thompson, en talskvinne for Coca-Cola i Oseania, sa i en uttalelse etter dødsfallet at deres produkter er trygge, men hun sier seg enig i at overdrevent inntak kan få fatale følger.

- Vi er enig i påstanden om at overdrevent inntak av et mat- eller drikkeprodukt, inkludert vann, over en kort periode kan føre til mangel av essensielle næringsstoffer og at man kan få en dramatisk opplevelse hvis kroppen begynner å svikte.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere