Børge Ousland (57) og Mike Horn (54) har vært utendørs i ekstremvær i 85 dager i sin usedvanlige ferd over Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski.

- Dette er helt ekstremt. Ousland og Horn er to av verdens mest erfarne eventyrere. De gjør noe ingen har gjort før, nemlig å krysse hele Polhavet i løpet av én vinter. Det er veldig mørkt, veldig kaldt, og isen driver hele tiden, sa polfarer Erling Kagge til NRK Dagsrevyen tirsdag.

- Nesten umenneskelig

- Dette er nesten umenneskelig, mener Kagge - som sier at når alt røyner på, er det psyken som blir helt avgjørende.

De har forsyninger frem til torsdag, og sliter med frostskader og ødelagt utstyr.

Forskningsskipet Lance som skulle plukke opp de to nord for Svalbard, satt fast i isen - men er nå kommet seg løs.

Polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme er sendt ut fra skipet på ski for å bistå dem.

- Vi går som to fulle menn

– Vi har hatt noen veldig kalde dager i det siste, minus 40 grader og vanskelig å sove. Vi går som to fulle menn, skriver polfarer Børge Ousland i den siste oppdateringen på Instagram.

Han forteller videre at pulken er ødelagt i fronten, og at han brukte fem timer på å reparere den.

– Den flyter ikke i det hele tatt. Jeg håper virkelig den holder hele veien, skriver polfareren.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen hadde natt til onsdag kontakt med polfarerne, som skal være svært fysisk medtatt.

– Jeg snakket med Børge Ousland i natt og han virket forvirret når det kommer til natt og dag, men er veldig på og fokusert. Han kan ikke ta inn noe annet enn fremdrift og det de holder på med nå, sier Ebbesen til NRK.

Forsyninger på vei

Tirsdag kveld forlot Aleksander Gamme og Bengt Rotmo skipet Lance for å gå Ousland og Horn i møte. Med seg har de mat og brensel, skriver VG , som har journalist og fotograf om bord.

Gamme og Rotmo har kommet om lag elleve kilometer innover isen og har nådd punktet Lance prøvde å komme til. Planen er at de to skal bruke rundt ett døgn på å komme seg de 40 kilometerne fram til det avtalte møtepunktet.

Etter nye to døgn skal alle fire komme seg ned til Lance igjen. Onsdag formiddag er det ifølge Ebbesen 46 kilometer mellom ekspedisjonen og de to polfarerne, skriver VG.

– Noe av problemet er at isen forandrer seg hele tiden. Det har vært vanskelig å finne farbare ruter for Børge og Mike. Det samme gjelder for bakkemannskapet som er på vei sørfra, sier Ebbesen.

Mildere vær

Det er meldt fælt uvær i området, men det vil ikke treffe ekspedisjonen før helgen.

Natt til onsdag morgen og utover dagen har også temperaturen økt, noe som har gjort tilværelsen mer levelig for de to polfarerne.

– Det har hittil vært ekstremt kaldt med temperaturer mellom 30 og 40 minusgrader. Nå er det godt under 20 minus der ekspedisjonen befinner seg. Det er gode nyheter, vurderer Ebbesen.

Fra onsdag var det opprinnelig meldt østlig full storm på Nordenskiölds land på Svalbard.

– Mannskapet valgte å sende ut Rotmo og Gamme på grunn av uværet som kommer onsdag ettermiddag. Stormen vil vare torsdag og fredag, sa Ebbesen til NRK tirsdag.

Børge Ousland og Mike Horn har forsøkt å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard, men har slitt med is som er mye tynnere enn vanlig.

En lignende ekspedisjon har aldri før blitt gjennomført.

Kagge: - Tror det kommer til å gå bra

Polfarer Erling Kagge var forsiktig optimist da han uttalte seg til NRK Dagsrevyen tirsdag.

- Jeg tror dette kommer til å gå bra, men ingen vet noen ting, og det er veldig mange usikkerhetsmomenter. Men i løpet av denne uken eller begynnelsen av neste uke, tror jeg de er fremme ved båten, sier Kagge.