Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk forklaring fra Laila Anita Bertheussen om da hun så trusselbrev: - Jeg ble veldig skjelven og tårene begynte å renne

Men PST mener Bertheussen står bak handlingene selv.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag startet tiltalte Laila Anita Bertheussen med å forklare seg om det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener er et trusselbrev. I tillegg mener de hun satte fyr på et bosspann ved boligen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), som også er hennes samboer.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle anklagene mot seg.

Les også: PST fattet interesse for disse Facebook-søkene på Laila Anita Bertheussens iPad

- Jeg gikk rett i gulvet

Trusselbrevet er interessant for politiet fordi de mener at Bertheussen har sendt det i hensikt for å få det til å fremstå som at det er personer tilknyttet teateret Black Box i Oslo som står bak (se faktaboks med tidslinje under). Det samme gjelder brannen i bosspannet.

- Da jeg kom hjem, rundt klokken 13.00, fant jeg noe i posten som så ut som en festinvitasjon eller bryllupsinvitasjon. Da jeg så brevet der det stod «trekk anmeldelsen» ble jeg veldig skjelven og tårene begynte å renne, sa Bertheussen.

- Jeg får av og til noen panikkanfall, men pleier å hente meg raskt inn igjen.

I et tidligere avhør med politiet, som ble lest opp i retten, var reaksjonen til Bertheussen også tema:

- Jeg gikk rett i gulvet. Jeg gråt og klarte ikke å tenke, det var skikkelig ille.

I avhøret går det også frem at Bertheussen, som da hadde status som fornærmet i saken, følte at brevet gjorde truslene veldig personlig.

- Tidligere har det vært mot Tor Mikkel (Wara), sa hun i avhøret.

I politirapporten går det også frem at hun trengte å roe seg ned ved å vaske hele huset og tok to glass vin.

Statsadvokat Marit Formo sådde tvil om Bertheussens forklaring både fra politiavhør og i retten. Tiltalte fikk en rekke spørsmål om hvorfor hun hadde lekket opplysninger og bilder om brannen i bosspannet til det høyreorienterte nettstedet Rights.no.

Nyheten ble omtalt samme dag som den skjedde og Bertheussen ble skikkelig grillet om lekkasjene, også fordi det kunne skade politiets etterforskning.

- Jeg kjenner ikke dette igjen, men det kan være jeg har tatt bildet. Det kan virke slik, sa Bertheussen i retten.

Opplysningene ble delt i en Messenger-gruppe som hun hadde sammen med journalist i Rights.no Rita Karlsen, Line Miriam Haugan og tidligere statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som også er fornærmet i saken.

Mener Bertheussen endret forklaring

I Messenger-gruppen gir Bertheussen detaljer som at bosspannet er påtent og brent og at hun har mottatt et trusselbrev. Karlsen gjør det klart at hun ønsker å omtale saken. Bertheussen sender også bilder av papiravfall som ligger på bakken med uniformert politi i bakgrunnen.

Bertheussen gir så tillatelse til å bruke bildet.

- Jeg har ingen kommentar til dette, sa hun om lekkasjene.

Under utspørring fra statsadvokat Formo ble det trukket frem at Bertheussen hadde forklart at hun hadde fått panikkanfall.

- Men du er raskt ute med å dele opplysningene i Messenger-gruppen og du gir Karlsen mulighet til å publisere dette?

- Panikkanfallene kan gå fort over. Dette er noen timer etter brannen. Jeg brukte gruppen som ventil. Jeg ønsket å ha det ut, men ikke å ha søkelyset på meg selv.

Et politiavhør fra april i fjor, etter at hun var blitt pågrepet av PST 14. mars, ble spilt av i retten. Her sier Bertheussen at hun aldri snakker med media.

- Jeg snakker aldri med media og svarer ikke engang på henvendelser. Jeg kommenterer ikke noe, sa hun i avhøret.

I retten er det kommet frem flere oppsiktsvekkende opplysninger. Blant annet at Bertheussen opprettet en falsk Facebook-profil for å kunne slenge med leppen mot tidligere Frp-profil og statsråd Per Sandberg.

Det første av mange punkter gjelder hærverk ved tagging av hakekors og ordet «rasist» på familiebilen til daværende Frp-justisminister Tor Mikkel Wara, som også er hennes samboer. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tagget hun også flere husvegger.

Tiltalt for trusler Frp-topper

Bertheussen er tiltalt for en rekke forhold, deriblant flere brudd mot den alvorlige bestemmelsen, straffelovens paragraf 115, som går på trusler mot demokratiet og sin egen samboer Wara, og Frp-toppene, ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde.

Les også: Bertheussen om hærverket på boligen og bilen: - Det var et sjokk

Øvre strafferamme i saken mot Bertheussen er 16 års fengsel. Det var 14. mars at Bertheussen ble pågrepet av PST og siktet i saken. Politiet utførte også en grundig ransaking av hjemmet til Wara over to dager.

Les også: Aktor: - Fant urin i trusselbrevene til Tor Mikkel Wara og Frp-topper

Les også: PST ville ha skjult kamera - hevder Laila Anita Bertheussen sa nei

PST: Ville ramme teaterfolk

Politiet mener at motivet for å begå de straffbare handlingene er at teateroppsetningen «Ways of seeing» på Black Box-teateret filmet fasaden av hjemmet deres og brukte det i stykket.

I sitt innledende foredrag sa aktor, statsadvokat Marit Formo, at Bertheussens hensikt var å få handlingene til å se ut som om at det var personer bak «Ways of seeing», eller noen som sympatiserte med teaterstykket, som stod bak.

Bertheussen har også tidligere skrevet en kritisk kronikk om «Ways of seeing» i VG.

Les også: Frp-topper reagerte sterkt på trusselbrev fra Bertheussen

Wara utsatt for trusler og hærverk

I perioden fra 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble Wara utsatt for flere ubehagelige episoder som tagging av ordet «rasist» på husveggen og på bilen, tagging av hakekors på bilen, brann i bilen og søppelspannet, i tillegg mottok han trusselbrev.

Wara har selv uttalt at han mente angrepene var ille og å anse som en trussel mot demokratiet.

Nettavisen har tidligere omtalt noen av bevisene Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha mot Bertheussen. Det er blant annet:

  • En rød tusj som er funnet i boligen.
  • Data fra helseapp som forteller om bevegelsesmønsteret hennes.
  • Fornærmede Tor Mikkel Waras egen forklaring.
  • Skriftanalyser hvor eksperter slår fast at Bertheussens håndskrift er tilnærmet lik håndskriften i minst ett av trusselbrevene.

Kommentarer til denne saken