Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk i New York - dobling på 24 timer

I New York har det vært mer enn en dobling i antall bekreftede koronasmittede på bare ett døgn

New York / Bangkok (Nettavisen): Det viser ferske tall som ble offentliggjort natt til torsdag, melder New York Times.

Tirsdag var det meldt om 814 smittede i New York City, mens det ifølge de ferske tallene totalt nå er 1871 personer som er smittet av koronaviruset i byen.

Få meg deg alle de siste og viktigste nyhetene om krisen i Nettavisens Livestudio

Delstatsguvernør for New York, Andrew M. Cuomo, understreker at det kraftige hoppet i hovedsak skyldes at langt flere er testet. Av totalt 14.597 som er testet i delstaten hittil, ble hele 5000 testet tirsdag.

Les også: Legen som advarer mot 150.000 Legen som sjokkerte hos Fredrik Solvang: Nå dukker det opp en ny detalj

I løpet av den siste uken har antall tester økt kraftig. Det har også antallet som er blitt syke - nærmere bestemt en økning på 42 prosent daglig.

- Vi er nå på et stadie der vi må bestemme oss for hvor mange skal leve og hvor mange skal dø, sier en bekymret Cuomo til New York Times.

Les også: Kina med sin hittil beste korona-nyhet

- Vi trenger militæret

Like etter lunsj lokal tid onsdag (17-tiden norsk tid) ba New Yorks borgermester Bill de Blasio om hjelp fra det amerikanske militæret.

– Akkurat nå er det militærpersonell som bygger en mur ved den sørlige grensen som heller burde blitt benyttet mot koronaviruset, sa de Blasio til NBC.

Les også: - Er du forkjølet og tror du har korona, så kan du nesten gå ut ifra at det kan være korona

Ordføreren sa at de vil nå 1.000 koronasmittede tilfeller i løpet av dagen (det reelle tallet på 1871 er altså skyhøy over ordførerens prediksjon).

– Vi trenger militærets medisinske ressurser, deres logistiske kunnskaper og vi trenger dem for å sikre at mat og medisin blir riktig fordelt og at forsyningsskjeden ikke blir avbrutt, sa han videre.

For å møte den kommende krisen de ser for seg, er det ifølge CNBC et behov for 110.000 sengeplasser på sykehusene i løpet av de neste 45 dagene. Per dags dato er det bare 53.000 sengeplasser i byen

Les også: Direktør i WHO: - Dette er den eneste medisinen vi tror kan ha reell effekt mot koronaviruset

Det de derfor bestemt at marinen skal sende en sykehusbåt til byen.

Slipper fri sårbare fanger

Ordfører de Blasio opplyser også at han vil løslate sårbare fanger for å hindre smitte i byens fengsler.

Av alle de 50 amerikanske delstatene med rapporterte tilfeller av koronasmitte, så er New York desidert hardest rammet.

Les også: Arild er smittet av korona. Nå vil han at folk skal vite hvor subtile symptomene er

Trump vil ta i bruk krigslov mot pandemien

Som en del av USAs koronavirus-innsats har president Donald Trump påberopt seg en føderal bestemmelse som lar regjeringen ta kontroll over den private sektoren.

Trump kunngjorde onsdag at han vil undertegne forsvarsproduksjonsloven i tilfelle det behøves, ettersom regjeringen styrker sine ressurser mot en ventet koronasmittebølge.

Les også: 99,2 prosent av koronaofre i Italia har dette til felles

Presidenten uttalte også at han vil utvide nasjonens testingskapasitet og utplassere et marinesykehusskip i New York, som raskt skal bli et episenter for pandemien. Et annet skip vil bli utplassert på vestkysten.

Under orienteringen i Det hvite hus sa Trump at avdelingen for bolig- og byutvikling vil innstille tvangssalg av boliger og utkastelser i seks uker ettersom et økende antall amerikanere står i fare for å miste jobbene sine og derfor ikke kan betale husleie og boliglån.

Kommentarer til denne saken