*Nettavisen* Nyheter.

Dramatisk kamp mot ilden Flatanger

Lauvsnes/Oslo (NTB-Tarjei Kramviken og Gunnhild H. Bjerve): Brannmannskaper fortsetter kampen for å redde flest mulig bygninger i Flatanger. Ekteparet Ella og Edvin Fossvik vet ikke om huset de reiste fra, har blitt flammenes rov.

29.01.14 00:30

De var blant omkring 30 mennesker som måtte evakueres da ilden fenget i det knusktørre landskapet mandag kveld.

– Vi hadde lagt oss begge to. Så ringte en nabo og sa at det brant i nærheten. Jeg tok med en bunad jeg har brodert til datteren vår og sølvet til den. Sølvtøyet, tøflene våre og noen medisiner ble også med da vi kjørte bort fra huset, forteller Ella til NTB.

– Som en film

Etter å ha forlatt huset i Åkvika i all hast, ble det sindige ekteparet innlosjert på overnattingsstedet Zanzibar på Lauvsnes, omtrent en times kjøretur fra brannområdet.

Edvin synes det hele minnet om en film.

– Vi er ganske rolige begge to. Men det blir nok mye tøffere å komme og se hvordan det ser ut og å se hva som står igjen, sier Ella.

Det er uklart når de to kan reise tilbake. Tirsdag kveld blusset flammene opp igjen, og ti bygninger sto i fare i Båsvika nordøst på halvøya.

Hvor mange bygninger som totalt er rammet, og hvor mange av disse som er boliger, vil tidligst bli klart onsdag, ifølge politiet.

Fra hus til hus

Det ble imidlertid tidlig klart at ingen mennesker var skadd eller savnet i brannen. Lensmann Nils Roger Duna forteller at brannvesen og politi gikk fra hus til hus mandag kveld for å sjekke, ikke minst i de mange hyttene i området.

Det er 33 fastboende i brannområdet. I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Mange av de evakuerte har fått losji hos venner og familie, mens andre bor på ulike overnattingssteder. Rådhuset i Flatanger holdt åpent gjennom natten og onsdag formiddag holder kommunen et informasjonsmøte for de berørte.

Branngate

Imens jobber brannmannskaper på spreng for å hindre ilden i å spre seg. En branngate, hvor det er pøst på med vann, går tvers over halvøya. Mannskaper og materiell er på plass for å hindre at flammene sprer seg innover i landet.

Slukningsarbeidet begrenset seg til områder som var tilgjengelig fra veiene eller fra sjøen. Fem skogbrannhelikopteret sto klare til å bidra, men vinden og senere mørket holdt dem på bakken.

Brannvesenet fikk hjelp fra Sivilforsvaret, mens kystvakten og redningsskøyta Harald V bisto fra sjøsiden. Også Heimevernet er koblet inn i beredskapsarbeidet.

Gnister fra nettet

Lensmann Duna opplyser at politiet har begynt etterforskningen av brannen for å finne årsak og arnested og fastslå skadeomfanget.

Tidligere på dagen opplyste kommunen at gnister fra ledningsnettet er sannsynlig brannårsak. Beboere i nærheten av stedet der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at gnistene antente tørt gress og spredte seg raskt på grunn av den sterke vinden i området.

Ros fra Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) roste krisehåndteringen da han besøkte Flatanger tirsdag og møtte kriseledelsen i kommunen.

– Mange har jobbet beinhardt gjennom natten og gjennom dagen for å hindre at denne katastrofen skulle bli større, sier Anundsen til NTB.

Han opplyser likevel at Flatanger-brannen må evalueres grundig, på samme måte som brannen i Lærdal.

Statsminister Erna Solberg (H) ga uttrykk for medfølelse med dem som er rammet.

– Heldigvis ser det så langt ikke ut som det er fare for liv og helse, men det er selvfølgelig en fortvilet situasjon for alle som har mistet hus og eiendelene sine, sa Solberg.

Det er dårlig mobildekning i området, og Telenor ba folk i Flatanger om ikke å sende bilder fra mobilene fordi det tar så stor kapasitet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag