*Nettavisen* Nyheter.

Dramatisk kamp mot ilden Flatanger

Lauvsnes/Oslo (NTB-Tarjei Kramviken og Gunnhild H. Bjerve): Gnister fra en strømledning kan ha antent storbrannen i Flatanger i Nord-Trøndelag. Ulendt terreng og kraftig vind hindrer slukningsarbeidet.

29.01.14 00:56

Brannvesenet hadde fortsatt ikke kontroll over brannen tidlig tirsdag kveld, nesten ett døgn etter at alarmen først gikk. Et område på 15 kvadratkilometer var da svidd av, og mannskaper jobbet på spreng for å hindre flammene skulle nå omkring ti bygninger i Båsvika, nordøst på Sørneshalvøya.

Hvor mange bygninger som er rammet, og hvor mange av disse som er boliger, vil tidligst bli klart onsdag, opplyste lensmann Nils Roger Duna til NTB tirsdag ettermiddag.

Tidligere fryktet man at 139 bygninger i Hasvåg og Småværet på Sørneshalvøya var borte, men politiet opplyste at de hadde klart å redde flere av dem.

Fra hus til hus

Det ble tidlig klart at ingen folk var skadd eller savnet i brannen. Duna forteller at brannvesen og politi gikk fra hus til hus mandag kveld for å sjekke, ikke minst i den mange hyttene i området.

– Det er en liten plass med få innbyggere, og de har god kontroll over hvem som bruker hyttene. Ingen har meldt at de savner noen, så vi er så sikre som vi kan bli på at ingen er i husene, sier Duna.

Det er 33 fastboende personer i rundt 20 boenheter i brannområdet. I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Branngate

Brannvesenet jobbet tirsdag med å hindre at brannene spredde seg. I nærheten av Askfjellet er det laget en branngate. Der har brannvesenet pøst på med vann, og mannskaper og materiell er på plass for å hindre at flammene sprer seg innover i landet. Det var imidlertid usikkert om de ville lykkes, ettersom vinden økte på igjen og flammene blusset opp igjen tirsdag kveld.

Slukningsarbeidet begrenset seg til områder som var tilgjengelig fra veiene eller fra sjøen. Fem skogbrannhelikopteret sto klare til å bidra, men vinden og senere mørket holdt dem på bakken, og dermed var brannene lenger ut i terrenget utenfor rekkevidde.

Brannvesenet fikk hjelp av over 30 personer fra Sivilforsvaret, mens kystvakten og redningsskøyta Harald V bisto fra sjøsiden. Også Heimevernet er koblet inn i beredskapsarbeidet.

Gnister fra nettet

Lensmann Duna opplyser at politiet har begynt etterforskningen av brannen. Målet er å finne årsak og arnested, og hvor stort skadeomfanget er.

– Det blir et langvarig og nitid arbeid, med så mange hus som er rammet, understreket han.

Tidligere på dagen opplyste kommunen at gnister fra ledningsnettet er sannsynlig brannårsak.

Beboere i nærheten av stedet der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at gnistene antente tørt gress og spredte seg raskt på grunn av den sterke vinden i området.

Ros fra Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) roste krisehåndteringen da han besøkte Flatanger tirsdag og møtte kriseledelsen i kommunen.

– Mange har jobbet beinhardt gjennom natten og gjennom dagen for å hindre at denne katastrofen skulle bli større, sier Anundsen til NTB.

Han påpeker at kommunen «trykket på de store knappene» slik at det andre brannvesen og sivilforsvar kunne bidra.

Han opplyser likevel at Flatanger-brannen må evalueres grundig, på samme måte som brannen i Lærdal.

– Det er et unikt område som er rammet. Brannen har store konsekvenser for lokalsamfunnet og store deler av fylket. Dette er trist, avslutter justisministeren.

Statsminister Erna Solberg (H) ga uttrykk for medfølelse med dem som er rammet.

– Heldigvis ser det så langt ikke ut som det er fare for liv og helse, men det er selvfølgelig en fortvilet situasjon for alle som har mistet hus og eiendelene sine, sa Solberg.

Det er dårlig mobildekning i området, og Telenor ba folk i Flatanger om ikke å sende bilder fra mobilene fordi det tar så stor kapasitet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag