Dramatisk video av rutefly som lander uten fronthjul

Alle overlevde da fly i Myanmar nødlandet uten fronthjul.

13.05.19 10:18

En erfaren flyger greide å lande et passasjerfly uten framhjul i Myanmar søndag, uten at noen av passasjerene kom til skade.

Flyvingen fra Yangon til Mandalay søndag morgen endte godt selv om det en stund lå an til en dramatisk landing. Flyet tilhører Myanmar National Airlines og hadde 82 passasjerer og et mannskap på sju om bord.

Bilder fra rullebanen viser flyet med flynesen i bakken og evakueringsskliene ute, men for øvrig ser flyet helt fint ut.

- Måtte lande med kun bakhjulene

Visedirektør i luftfartsdepartementet i Myanmar, Ye Htut Aung, sier piloten gjentatte ganger forsøkte å få ned fronthjulet – både ved hjelp av datasystemer og manuelt.

- De prøvde hardt to ganger og fløy forbi flytårnet og ba dem sjekke om nesehjulet var nede eller ikke, sier Ye Htut Aung i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Flyet fra Myanmar National Airlines (MNA) etter at det nødlandet på flyplassen i Mandalay uten fronthjul. Foto: Aung Thura (AP)

Han omtaler hendelsen som en teknisk feil.

- Så de måtte lande med kun bakhjulene. Piloten var dyktig og klarte å lande det. Det var ingen skadde, legger han til.

Passasjer Soe Moe sier følgende om hendelsen:

- Det kom ut litt røyk da vi landet. Alle passasjerene er ok, sier passasjeren.

Ifølge lokale medier var piloten også flygeinstruktør. Han ble værende i lufta etter at han oppdaget problemet for å bruke opp mest mulig drivstoff og slik minske flyets vekt. Deretter gikk han inn for landing.

Ettersom fronthjulet ikke lot seg felle ut, måtte han lande på bakhjulene og bruke undersiden av flyet, flymagen, som støtte foran.

Svært risikabelt

Slike landinger er svært risikable, men ikke helt uvanlige.

- Piloten gjorde en fantastisk jobb, sier en talsperson for transportdepartementet.

Flyet var av typen Embraer 190.

Har du fått med deg disse?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.