Tidligere stabssjef i Det hvite hus, Mark Meadows, er i hardt vært om dagen. En komité i Representantenes hus, som gransker stormingen av Capitol Hill 6. januar, truer nå med å tiltale Meadows for å ha vist forakt for Kongressen.

Begrunnelsen er at Meadows har nektet å stille opp som vitne for granskningskomiteen.

Les også: Trumps tidligere stabssjef nekter igjen å samarbeide med etterforskning

Mandag ble det også presentert en rekke dramatiske bevis under granskningen i form av tekstmeldinger som ble opplest av republikaner Liz Cheney.

Cheney sitter selv i granskningskomiteen og er en av få republikanere som har våget å trosse Trump, deriblant under riksrettssaken i kjølvannet av Kongress-stormingen.

Cheney mener tekstmeldingene beviser Trumps pliktforsømmelse som landets president under den brutale og dødelige stormingen.

- Han må fordømme denne dritten ASAP

Noen av de mest oppsiktsvekkende meldingene ble sendt mellom Donald Trump jr. og daværende stabssjef Meadows mens dramatikken utspilte seg på Capitol Hill, skriver nettstedet Axios.

«Han må fordømme denne dritten ASAP,» skrev sønnen Trump jr. i en melding til Meadows.

«Twitter-meldingen om politiet på Capitol Hill er ikke nok,» skrev sønnen med henvisning til en melding Trump tvitret da det sto på som verst.

«Jeg presser hardt på. Jeg er enig,» svarte Meadows i en melding.

«Vi trenger en uttalelse fra Det ovale kontor. Han må lede an. Dette har gått for langt og det er ute av kontroll,» skrev Trump jr. tilbake.

- Dette forteller oss hvilken alvorlig situasjon man var i, og det forteller oss at Trump jr. hadde en forståelse av hvordan dette kunne oppfattes utad. Og ikke minst forteller dette oss noe om hvordan Trump jr. vurderte farens uttalelser og adferd opp mot Kongress-stormingen, at det hadde en effekt på tilhengerne, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

Les også: Dysfunksjonell stab i Det hvite hus: - Kamala Harris er en bøllete sjef

Fox News-profiler tryglet om handling fra Trump

Den omstridte Fox News-programlederen og Trump-støttespilleren, Sean Hannity, sendte også en melding til Meadows med en oppfordring om at presidenten skulle be sine tilhengere forlate Kongress-bygningen.

«Kan han gi en uttalelse? … Be folk om å forlate Capitol?» skrev Hannity.

Fox News-profilene Laura Ingraham og Brian Kilmeade sendte også tekstmeldinger til Meadows hvor de tryglet presidenten om å gripe inn.

«Hei, Mark. Presidenten er nødt til å si til folkene i Capitol Hill at de må dra hjem. Dette skader oss alle sammen. Det skader hans ettermæle,» skrev Ingraham, ifølge The Washington Post.

«Vær så snill og få ham på TV. Han ødelegger alt som er oppnådd,» skrev Kilmeade.

Les også: Hevder å ha samlet inn ellevill sum til egen sosiale medier-plattform

- Meadows er notorisk upålitelig

I to måneder har granskningskomiteen forhandlet med Meadows og hans advokat om å få den tidligere stabssjefen til å vitne. Men Meadows har vinglet fram og tilbake. I det ene øyeblikket har han vært samarbeidsvillig, mens i det andre øyeblikket har han nektet plent.

Granskningskomiteen mener Meadows er et nøkkelvitne som kan oppklare omfanget av Trumps innsats med å forkaste valgresultatet, hvilken rolle Det hvite hus spilte i planleggingen av folkemøtet i forkant av stormingen og ikke minst hvorfor det tok så lang tid før Trump valgte å gripe inn.

- Meadows er viktig i kraft av hans stilling som stabssjef i Det hvite hus. Han har kanskje førstehåndsinformasjon om hva som skjedde og om hvem som var involvert, sier Løkke.

Les også: Avslører Trumps sykehus-samtale: - Kommer du til å si at du fikk det fra meg?

Løkke tror Meadows vil gi etter for presset til slutt og vitne overfor granskningskomiteen. Civita-rådgiveren påpeker samtidig at en skal være forsiktig med å ta Meadows’ eventuelle vitneforklaringer for god fisk.

- Meadows vingler fram og tilbake. Det har han gjort hele karrieren. Han er notorisk upålitelig, så han er ikke ulik Trump på det området. Man bør være skeptisk til Meadows. Men det kan hende at han kan verifisere sine eventuelle vitneuttalelser med eposter eller andre ting, sier han.

Konsekvenser for Trump?

- Hvilke konsekvenser kan denne granskningen få for Donald Trump, Løkke?

- Det er veldig usikkert. I første omgang er det viktig å få en redegjørelse på hva som skjedde og i hvilken grad Trump og hans krets var involvert. Dette blir også et spørsmål om folkeopinionen. Det blir uansett ekstremt politisk. Det kan tenkes at granskningen også avdekker kriminelle handlinger som ikke beskyttes av presidentens immunitet. Men dette er finjus, så det skal jeg ikke uttale meg så mye om, sier Løkke.

Les også: «Qanon-sjamanen» har fått dommen sin

Granskningen anses å være svært politisk betent, og Demokratene håper hele prosessen er ferdig i god tid før mellomvalget. I 2022 har nemlig Republikanerne mulighet til å vinne tilbake flertallet i Representantenes hus, noe som vil gi dem mye makt over en eventuelt uferdig granskningsprosess.

- Sånn som det ligger an nå, vil Demokratene tape Huset i 2022. Timingen for gjennomgangen og offentliggjøringen av en granskningsrapport er derfor svært viktig for Demokratene. Hvis Republikanerne vinner mellomvalget og overtar Huset i januar 2023, kan de sette en stopper for offentliggjøringen av granskningsrapporten, sier Løkke.

- Dette er også et politisk spørsmål. Hvis de offentliggjør rapporten altfor tett opp mot selve mellomvalget, kan offentliggjøringen bli oppfattet som politisk, noe som kan slå uheldig ut for Demokratene, sier han.

Tok to timer før Trump tok grep

Stormingen av Kongressen 6. januar resulterte i fem dødsfall. I tillegg ble 140 polititjenestepersoner skadet. Hensikten med stormingen var å stanse visepresident Mike Pences formelle godkjenning av valgresultatet i Senatet.

Trump kom omsider med et videobudskap klokken 16.00 på ettermiddagen - hele to timer etter at Kongressen ble stormet - og oppfordret sine tilhengere til å avslutte stormingen, skriver The Washington Post.

I en Twitter-meldingen tidligere på dagen (som Trump jr. henviste til i sin tekstmelding til Meadows) hadde Trump oppfordret sine tilhengere til å vise respekt for politiet på Capitol Hill, samt bedt tilhengerne om å opptre fredfullt og avstå fra voldshandlinger, ifølge CNBC.

Les også: Trump sjokkerer i nytt lydopptak