*Nettavisen* Nyheter.

Dramatiske bilder fra Barcelona: Hundretusenvis er ute i gatene og demonstrerer

Over en halv million mennesker deltar i en demonstrasjon for uavhengighet i Barcelona etter å ha marsjert mot byen i flere dager, ifølge katalansk politi.

19.10.19 09:51

Se dramatiske scener fra Barcelona fredag kveld i vinduet øverst.

Helt siden ni katalanske politikere ble dømt til lange fengselsstraffer i Spania mandag, har rasende demonstranter satt sitt preg på Barcelona. Fredag toppet protestene seg idet titusener av marsjerende katalanere nådde fram til regionhovedstaden.

Marsjene startet i fem ulike byer tirsdag og endte opp i en storstilt massemønstring i sentrum av Barcelona fredag klokka 17. En drøy time senere anslo politiet i byen at over en halv million mennesker hadde samlet seg.

Omringet byens politihovedkvarter

Fredag kveld har flere hundre demonstranter samlet seg, og omringet det nasjonale politiets hovedkvarter i Barcelona.

Se videobilder fra Barcelona tidligere på kvelden:

Demonstrantene så ut til å ha kommet fra en roligere studentdemonstrasjon som ble avsluttet tidligere på dagen. De dekket ansiktene og beskyttet seg med rullebrett og motorsykkelhjelmer mens de kastet flasker, egg og maling mot politiet. De satte også fyr på søppelbeholdere.

Klikk på bildet for å forstørre.  

POLITI: Store politistyrker har blitt plassert ute i Barcelonas gater. Foto: (Reuters)

Det var spansk høyesterett som mandag besluttet at de ni katalanske politikerne skulle dømmes til mellom 9 og 13 års fengsel. De straffes blant annet for å ha arrangert en ulovlig folkeavstemning om å løsrive Catalonia fra Spania for to år siden.

Samles ved hjelp av app

Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska opplyste fredag kveld at 128 personer er pågrepet og 207 politifolk skadd i forbindelse med protester i Barcelona så langt denne uka.

Ytterligere 200 andre er også skadd siden mandag.

Mens politiet brukte tåregass og gummikuler for å få bukt med opptøyer i Barcelona, sa ministeren til pressen i Madrid at den spanske staten vil «bruke straffeloven i all sin kraft mot voldelige separatister».

Det har vært kjent at gruppen, «Tsunami Democràtic», som organiserer demonstrasjonene samler demonstrantene ved hjelp av en app. Gruppen har også vært aktive på Twitter, men hvem som står bak vites ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.  

KAOS: Flere demonstranter har brent biler i Barcelonas gater fredag kveld. Foto: Albert Gea (REUTERS)

Studenter marsjerer

Tidlig fredag ettermiddag marsjerte tusenvis av streikende studenter gjennom byen med plakater der de fastslår at katalanerne ikke vil bøye seg, og med krav om at «de politiske fangene må settes fri».

– Vi må presse litt mer, og vi vil få det vi vil, sier 18 år gamle Miquel Flores, en sykepleierstudent.

Demonstranter har også sperret en rekke veier, noe som blant annet har ført til at Spanias viktigste grenseovergang til Frankrike er stengt.

Generalstreik

Mange arbeidere har også sluttet opp om generalstreiken som separatistene har oppfordret til.

Havnearbeidere og ansatte ved Seat-fabrikken la ned arbeidet, og den store katalanske supermarkedskjeden Bonpreus butikker holdt stengt.

Flere titall avganger ved flyplassen er innstilt på grunn av uroen.

Kollektivtrafikken er også rammet, og når de fem demonstrasjonstogene møtes, ventes det at mesteparten av byen vil stå stille. Mange butikker i sentrum holdt stengt.

– Jeg har aldri opplevd det så stille her på en ukedag, sa en vaktmester i bydelen Eixample.

Massemønstringen i Barcelona ble holdt etter nok en natt med omfattende opptøyer der hundrevis av demonstranter satte fyr på barrikader og kastet bensinbomber mot politiet, som svarte med gummikuler.

Lørdagens fotballkamp mellom Real Madrid og Barcelona er blitt utsatt til en ikke bestemt senere dato som følge av uroen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Katalanere havnet i sammenstøt med politiet i Barcelona også fredag kveld. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix

Ny folkeavstemning

Catalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.

Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

Katalanske ledere ble tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, og flere av dem, med Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i spissen, flyktet i eksil.

Klikk på bildet for å forstørre.  

EKSIL: Catalonias tidligere president Carles Puigdemont er på nytt etterlyst internasjonalt av Spania, men nekter å la seg utlevere fra Belgia. Foto: (NTB scanpix)

Spania utstedte denne uka en ny arrestordre på ham, og fredag troppet Puigdemont opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han motsetter seg utlevering.

(@NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag