Gå til sidens hovedinnhold

Dråpene som splitter USA: – Vil kjempe mot til jeg står ved porten til helvete

Torsdag innførte Biden et vaksinekrav som vil omfatte 100 millioner amerikanere. Flere republikanere vil prøve vaksineavgjørelsen i retten.

USAs president Joe Biden presser på for at millioner av amerikanere skal ta vaksinen mot koronaviruset. Over 650.000 amerikanere har dødd som følge av pandemien.

Torsdag tok Biden ytterligere et skritt. Han innførte et vaksinemandat som i praksis gjør det obligatorisk for omkring 100 millioner av de over 320 millioner amerikanske borgerne å ta vaksine. I praksis vil det tilsi at to av tre arbeidere i USA må ta vaksine, om de ikke allerede har gjort det.

Ifølge amerikanske helsemyndigheter er i skrivende stund 53,6 prosent av den amerikanske befolkningen fullvaksinert. 62,9 prosent av befolkningen har mottatt én dose.

Alle offentlig ansatte, innleid arbeidskraft som jobber for det offentlige, helsearbeidere og ansatte i bedrifter med mer enn 100 ansatte får nå ikke noe valg. Enten tar de vaksinen og får fortsette i jobben, eller de lar være og må finne seg en ny arbeidsplass.

Les også: Hamret løs mot døde vaksinemotstandere: – Dere kan dra til helvete

– Vi sees i retten

Mange bedrifter og arbeidstakerorganisasjoner har tatt godt imot Bidens vaksineordre. Men mange er er fortsatt skeptiske til vaksinen i USA, og deler av det republikanske partiet omtalte det nye mandatet i harde ordelag.

Sør-Carolinas republikanske guvernør, Henry McMaster sier for eksempel at han «vil kjempe mot til jeg står ved porten til helvete», da han kommenterte det nye mandatet, ifølge The New York Times.

Og han står ikke alene. En rekke republikanske guvernører mener mandatet er i strid med grunnlovsfestede rettigheter og truer derfor med å ta saken til retten.

– Joe Biden. Vi sees i retten, skriver guvernør i Sør-Dakota, Kristi Noem, på Twitter.

Les også: Krever Anthony Fauci sparket: - Har løyet til det amerikanske folk

Skuffet

Fredag besøkte Joe Biden en barneskole i Washington. Der oppmuntret han barnas foreldre til å gi tommel opp for at barna deres skal få motta koronavaksine. I USA er vaksine godkjent for bruk på barn over 12 år. Han tok seg også tid til å kommentere de mange utspillene fra republikansk hold.

– Jeg er så skuffet. Spesielt over måten noen av de republikanske guvernørene ikke bryr seg om disse barnas helse. De bryr seg heller ikke om helsen til folk i sitt lokalsamfunn. Det er den virkelige verden dette, ikke et spill, sa Biden.

Få dagens viktigste nyheter rett i innboksen:

Smitteøkning på 300 prosent

Per dags dato ligger nesten 100.00 amerikanere innlagt på sykehus, og det dør nå rundt 1600 personer daglig i USA, en oppgang på 25 prosent sammenlignet med de to foregående ukene, viser tall fra New York Times.

Smitteøkningen i USA akkurat nå er på rundt 300 prosent, to og en halv ganger flere sykehusinnleggelser, og nærmere dobbelt så mange koronarelaterte dødsfall som på samme tid i fjor, ifølge NTB.