RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Drapene startet på ettermiddagen og pågikk over flere timer»

Foto: Olav Sundvor (Bergensavisen AS)
Sist oppdatert:
Bergensmann tiltalt for over 2000 drap.

Onsdag kveld fikk 47-åringen forkynt tiltalen mot seg.

Krim
Påtalemyndigheten mener at mannen har medvirket til drap på anslagsvis 2000 mennesker i Kibungo i Rwanda. Handlingene skjedde i perioden 6. - 23. april 1994.

De drepte tilhørte hovedsaklig den etniske gruppen tutsi, skriver BA.no

Tiltalt for 2000 drap
Drapene var en del av folkemordet i Rwanda hvor et sted mellom 500 000 og én million mennesker døde. Blant disse var kvinner, barn og eldre.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at mannen deltok på møter hvor det ble planlagt eller beordret drap. De mener også at han deltok i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn og personer som senere ble drept.

«Han var også tilstede, eller i nærheten, der hvor flere av drapene ble begått, og styrket drapsmennenes motivasjon til å ta liv ved sin tilstedeværelse,» heter det i tiltalebeslutningen som er beordret av riksadvokaten.

Det er tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om erstatning til de etterlatte.

Andre saker i Nettavisen:

Starter 25. september
Petter Mandt ved Det Nasjonale Statsadvokatembetet skal være hovedaktor når saken starter i Oslo tingrett 25. september. Han ønsker ikke å gå inn på faktum i selve saken før rettssaken starter.

- Vi planlegger at mellom 20 og 25 vitner skal komme til Oslo. De må ha visum, pass og forsikring. Vi ønsker i utgangspunktet å føre 25 vitner og så får vi se om vi får det til, sier han til BA.no.

- Hva blir hovedutfordringen i denne saken?

- Det blir en utfordring når forholdet har skjedd for så lenge siden. Da er det alltid en utfordring å få bevisført hva som skjedde. Det er også en utfordring at det skjedde i et annet land og i en annen kultur slik at alle trenger tolk, sier han.

Tre massakrer
Ifølge tiltalen har 47-åringen utført eller medvirket til en massakre torsdag 14. april 1994 hvor anslagsvis tusen mennesker ble drept i et kommunehus i Birenga. Tiltalen inneholder også navnene på 39 av disse personene.

Dagen etter var det en ny massakre i et område som tilhørte en katolsk kirke. 1200 mennesker hadde søkt tilflukt der og ifølge tiltalen ble anslagsvis tusen av disse drept.

Påtalemyndigheten mener at 47-åringen, som senere flyttet til Bergen, medvirket til disse handlingene også. 89 av de drepte er navngitt i tiltalebeslutningen.

I perioden 7. til 23. april samme år hentet personer fra militsgruppen Interahamwe ved flere anledninger tilsammen 40 internt fordrevne personer som hadde søkt tilflukt på et sykehus. Ifølge tiltalen ble disse fraktet til en mursteinsfabrikk hvor de ble drept. 30 av ofrene er navngitt i tiltalen.

Startet etterforskning i 2007
Myndighetene i Rwanda mener at 45-åringen var en viktig aktør under folkemordet i landet i 1994. Han skal ha vært medlem av en milits som er anklaget for å ha stått bak flere massedrap.

47-åringen har bodd i Norge i ti år og jobbet som renholder. Da firebarnsfaren ble pågrepet bodde han på Landås i Bergen sammen med familien. Han har tidligere hevdet at han er uskyldig og ønsker å renvaske seg for anklagene.

En spesialenhet i Kripos startet etterforskning av mannen i 2007, etter oppfordring fra den rwandiske statsadvokaten. Det førte til at mannen ble pågrepet i fjor.

Kripos har avhørt 124 vitner, for det meste i Rwanda, men også noen i Belgia og i Nederland.

Marit Formoe sier til BA.no at det har vært en spesiell sak på mange måter.

- Det har vært en veldig krevende og omfattende etterforskning. Vi har avhørt over 150 vitner, sier hun.

- Etterforskningen har i stor grad skjedd i Rwanda og det er krevende å etterforske i en annen kultur. Mange av hendelsene har også vært svært kaotiske med mange mennesker tilstede, og en del av vitnene har måttet rippe opp i traumatiske hendelser hver gang du snakker med dem.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere