Muligens større enn skadene som ble påført landets atomprogram. Bragden ligger like mye i viljen til å gjennomføre handlingen, som det å ha tatt av dage en av de aller største spillerne i Midtøsten.

Les: Tusen takk, president Trump!

Fotavtrykk flere steder

Soleimani var den islamske republikkens største utenrikspolitiske virkemiddel. Han har bygd opp iransk-drevne etterretningsnettverk i store deler av verden. Hans fotavtrykk har vært aller mest synlig i Midtøsten, men allerede i 2010 uttalte en rekke ledere i revolusjonsgarden at de hadde opprettet samarbeid med diverse kriminelle grupper i Mexico.

Soleimani var en postergutt for den islamske republikken og ikke minst revolusjonsgarden. Han kom fra enkle forhold på landsbygda i sentrale deler av Iran.

Han sluttet seg til den iranske Revolusjonsgarden allerede i 1979.

En landsens gutt med evner

Under krigen mot Irak steg han i gradene med rakettfart og var divisjonssjef og ledet en rekke operasjoner. Allerede under denne perioden utviste han evne til å planlegge og gjennomføre irregulære operasjoner bak irakernes fremste linjer.

Etter krigen ledet han an i kampen mot nakotikasmuglerne.

Les: Tusener sørger i Bagdad etter angrepet mot Soleimani

En gang mellom september 1997 og mars 1998 blir han av Irans øverste leder Khamenii utnevnt til leder for Quds-styrken. Samtidig med dette blir han en av Khameniis mest betrodde rådgivere.

Han ble kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer og kreditert for seieren mot IS.

Av mange i og utenfor Iran ble han ansett som selve symbolet på Irans regionale dominans.

Les mer: Trump: Soleimani ble drept for å forhindre krig

En kommende arvtaker

I mange sammenhenger ble han betegnet som en mulig arvtaker for lederen av den islamske republikken. Det kan også se ut til at han posisjonerte seg for dette. Han ble omtalt som mulig presidentkandidat for de mer konservative fløyene i iransk politikk.

I et intervju nylig var han heller tvetydig på om han ville stille til valg eller ei.

Soleimani og hans menn reiste uforstyrret inn og ut av Irak i en årrekke. Qud-styrkens menn ble ved flere anledninger anholdt av amerikanske spesialstyrker i Irak, men løslatt etter kort tid.

Dette viser også hvilken innflytelse Iran gjennom Soleimani utøvde mot Baghdad-regjeringen.

USAs evne og vilje

Drapet på Soleimani har reduserte Irans evne til å utøve makt og utenrikspolitikk i Midtøsten, men også vist USAs evne og vilje til å bruke militærmakt mot Iran - noe som tidligere har vært så å si fraværende.

Denne handlingen er et klart signal til samtlige som måtte tro at USA har mistet evne og vilje til å utøve makt i Midtøsten.

Videre viser dette angrepet at USA og deres lokale allierte har tilgang til rettidig og presis etterretning om individer de ønsker å påvirke.

Soleimani har i nesten to tiår reist uforstyrret inn og ut av Irak.

Iransk etterretningspersonell fra revolusjonsgarden har i perioder hånet amerikanske styrker, ved å åpenlyst bygge opp opprørsstyrkene i Irak, drepe allierte styrker og i perioder stå i direkte skuddveksling med amerikanske styrker i Irak.

Tiden hvor man kunne håne USA ser ut til være over.

Avskrekking

Nok en gang er avskrekking på moten igjen, og det vil nok gi konsekvenser. Mange vil nok mene at denne handlingen er overilt og en typisk reaksjon fra Trump. Samtidig må vi ta innover oss at man kan ikke spille dette spillet med andre spilleregler enn motstanderen.

I den kommende perioden vil vi se en økning i intensitet i konflikten i Midtøsten. Allerede nå ser vi at irakerne har tatt til gatene for å feire Soleimanis død. Dette vil nok neppe aksepteres av Soleimanis tilhengere i landet.

På lang sikt vil effektive sanksjoner svekke og begrense Irans evne til å projektere makt i regionen.

Dette vil medføre utfordringer for oss i Vesten.

Et Iran med redusert evne til å påvirke de regionale konfliktene vil også åpne opp for andre grupperinger, og vil nok muligens se en fremvekst og utbredelse av grupperinger som IS og deres like.