RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapsdømt i Aksla-saken anker

TILTALT: Steven Dan Danielsen (24) ble dømt til forvaring for drapet på Aksla i Ålesund. Nå har han anket dommen.
TILTALT: Steven Dan Danielsen (24) ble dømt til forvaring for drapet på Aksla i Ålesund. Nå har han anket dommen. (BA)
Sist oppdatert:
Steven Dan Danielsen anker drapsdommen i Aksla-saken. Foreldrene til avdøde tar anken til etterretning.

Ålesund (NTB/Nettavisen): 3. mars ble Steven Dan Danielsen dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for voldtekten og drapet på Anja Weløy Aarseth (21) på Aksla i Ålesund i august i fjor.

Det er lovens strengeste straff. 

– Han anker skyldspørsmålet for ransposten og straffeutmålingen, opplyser hans forsvarer Per Herman Thori-Aamot til NTB tirsdag kveld.

Dermed vil drapssaken bli behandlet i Frostating lagmannsrett.


- To utfall
Sunnmøre tingrett valgte å se bort fra påstanden fra forsvarer Per Herman Thori-Aamot om at hans 24 år gamle klient ikke måtte dømmes til forvaring.

– Utfallet var to alternativer, enten fengselsstraff eller forvaring. Sånn sett var ikke dette noen overraskelse. Vi får vurdere om den skal ankes. Tirsdag skal vi gå gjennom dommen sammen, sa forsvarer Per Herman Thori-Aamot til NTB etter at dommen var falt.

Den drapsdømte tok to ukers betenkningstid med frist til 17. mars for å avgjøre om han ville anke. 


Bestemte seg tirsdag
Etter en uke ga han tirsdag Thori-Aamot beskjed om at han velger å anke dommen for det grove ransforsøket han hele tiden har nektet for å ha begått, samt forvaringsdommen.

– Han tok beslutningen i dag da jeg besøkte ham i Bergen fengsel. Han mener han ikke skulle vært dømt for ransposten og mener han skulle bli dømt til en fengselsstraff, sier forsvareren i en kommentar.

Advokaten sier at i en så alvorlig sak som dette blir anken henvist direkte til lagmannsretten.

Per Herman Thori-Aamot vil også føre saken i Frostating lagmannsrett og sender anken i løpet av uken.

AKTOR OG FORSVARER: Aktor Ingrid Thorn Nordheim (t.v.) og forsvarer Per Herman Thori-Aamot før domsavsigelsen i Aksla-saken i Sunnmøre tingrett 3. mars.


Tar anken til etterretning
Foreldrene til avdøde og deres bistandsadvokat Einar Råen var i rettssalen alle fem dager av hovedforhandlingen, men ikke under domsavsigelsen.

Foreldrene var fornøyde med at erstatnings- og oppreisningskravet på til sammen 530.000 kroner ble tatt til følge og håpet saken var ferdig.

Råen sier til NTB tirsdag kveld at han oppfatter det som en delvis anke.

– Han anker skyldspørsmålet på en av fire poster og straffeutmålingen. Jeg har snakket med mine klienter om dette i kveld og om det jeg oppfatter ligger i anken. De tar det til etterretning at han har benytter seg av sin rett til å anke, men ser at det er en begrenset anke. Utover det har de ingen kommentarer, sier advokaten.

Selv om Danielsen har vedtatt erstatnings- og oppreisningskravet, sier Råen han fortsatt vil ha en rolle som bistandsadvokat i saken. Foreldrenes eventuelt videre deltakelse i den nye rettsbehandlingen ønsker han ikke å si noe om nå.

– Men det skal jo utmåles en straff der mine klienter fortsatt er de etterlatte, sier han.

Bistandsadvokat Einar Råen sier til NTB at foreldrene til Anja Weløy Aarseth tar til etterretning at Paco Dan Danielsen har benytter seg av sin rett til å anke drapsdommen.


Ingenting å tape
24-åringen tilsto voldtekt og drap i det første politiavhøret. Retten mente likevel ikke det ga rom for straffenedsettelse fordi hans forklaringer ikke har vært prosessbesparende.

Han fikk heller ikke redusert straff for å være lettere psykisk utviklingshemmet i rettspsykiatrisk forstand.

Han har ingenting å tape på anken i og med at han allerede er dømt til lovens strengeste straff.

Mens dommen var i samsvar med påstanden fra aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, mente Thori-Aamot at hans klient måtte frifinnes for ransforsøket og ellers bli behandlet på mildest mulige måte.

– Dommen er streng. Den endrer ikke det standpunkt at riktig reaksjon anses å være en fengselsstraff, ikke forvaring, sa han etter domsavsigelsen. 
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere