Gå til sidens hovedinnhold

- Drapsmannen jaktet på jenter

Tim Kretschmer (17) drepte 15 mennesker under massakren onsdag.

Kretschmer var utstyrt med uniform fra det tyske antiterrorpolitiet da han tok seg inn på den videregående skolen Albertville i byen Winnenden i Tyskland like før klokken 10.00 onsdag. I den lille byen med 28.000 innbyggere drepte 17-åringen ni elever og tre lærere. Han hadde tidligere vært elev ved skolen. Politiet sa onsdag ettermiddag at han ikke hadde vært en skoleflink elev.

Politiet opplyser at det kan se ut som om Kretschmer har fokusert sitt sinne primært mot jenter og kvinner. Åtte av ni ofre som var elever ved skolen var jenter i alderen 15-16 år. Tre ofre var kvinnelige lærere. I tillegg ble en gutt skutt.

Personer som Bild har snakket med, sier at hans kjæreste nettopp hadde gjort det slutt med ham. Flere medstudenter ved college han gikk på i dag, beskriver ham som en enslig ung mann. Andre som en taper. Den unge mannen var heller ikke spesielt skoleflink.

Politiet påpeker at han ikke var kjent for dem. De har heller ikke informasjon som indikerer at han var en spesielt negativ eller voldelig person.

Gikk fra rom til rom
På sin gamle skole tok han seg inn i klasserommene til 9 D og 10 D og fysikklaboratoriet ved 09.45 tiden onsdag. Elevene hadde gått under ham da han var elev ved den videregående skolen. I følge NRKs reporter på stedet har vitner fortalt at elevene lo av Kretschmer da han troppet opp i klasserommet i militærklær og med våpen. Elevene trodde det hele var en spøk før 17-åringen begynte å skyte.

- De ble fullstendig overrumplet. Mange av elevene døde med pennen i hånden, sier minister Heribert Rech i Baden Wuerttemberg regionen der tragedien skjedde.

I klasserommet til 10 D kom han tilbake to ganger fordi han så elever og lærere beveget seg der inne. Tredje gangen han gikk inn i klasserommet skal han ha ropt «Er dere fortsatt ikke alle døde».

En kvinnelig lærer kastet seg foran en av elevene for å beskytte henne. Denne læreren ble skutt ned på kloss hold av Kretschmer. Vitner forteller hvordan elever hoppet fra vinduene for å unnslippe kulene. Læreren i klasse 9 D skal ha låste klasserommet da Kretschmer gikk ut for å lade om.

Les også: - Elever hoppet ut fra vinduene

Artikkelen fortsetter under videoen.

HTML EMBED

Kretschmer skjøt ikke villt rundt seg, slik det tidligere har blitt rapportert. De fleste ofrene ble skutt i hodet.

Mer enn 1000 politifolk ble satt i aksjon i jakten på drapsmannen. Den raske reaksjonstiden har trolig reddet flere liv ved skolen. Da politiet ankom, rømte Kretschmer fra skolen.

- Ville ha et blodbad
Tysk politi sier at det ble funnet store mengder ubrukt amunisjon på skolen. Dette tyder på at politiets raske reaksjonstid gjorde at han ikke fikk gjort seg ferdig på skolen.

- Han ønsket er virkelig blodbad, sa tysk politi under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

På flukt vekk fra skolen drepte Kretschmer en person utenfor et psykiatrisk sykehus.

- Jeg hørte seks, sju skudd, forteller en kvinnelig ansatt ved sykehuset til Bild.

Deretter kapret han en Volkswagen Sharon og truet sjåføren til å kjøre ham ut av byen.

Les også: 17 døde etter skolemassakre

Skjøt seg selv
17-åringen løslot gisselet på autobanen på vei mot Stuttgart, og kjørte videre til byen Wendlinger, som ligger drøye 30 kilometer unna skolen.

Der gikk han inn i en bilbutikk og drepte en salgsperson og en kunde. Politiet sier at mannen skjøt mot alt som rørte seg i industriområdet, og skadet blant andre tre sivile polititjenestemenn. Politiet kom til stedet og skjøt mot mannen i det han forsøkte å rømme. Polititet sier onsdag kveld at han først ble skutt i benet. Deretter reiste han seg opp, tok fram et skytevåpen og skjøt seg selv.

Minst syv mennesker ble skadd under skytedramaet. To politimenn ble skadd på parkeringsplassen, mens fem personer ble skadd i Winnenden.

Tilstanden til de skadde er ennå uklar.

Familien til Kretschmer skal ha hatt 18 våpen liggende hjemme i huset. Ett av våpnene var borte da politiet gjennomsøkte huset onsdag ettermiddag, ifølge tyske medier. Faren til Tim Kretschmer skal være en en velstående entreprenør. Han hadde lisens til å ha våpen, men hadde ikke låst våpen og amunisjon vekk. Dermed hadde sønnen tilgang til våpnene.

Helt uvirkelig
- Det er helt uvirkelig at elever og lærere ble drept i løpet av noen sekunder, sa forbundskansler Angela Merkel til journalister.

Selve skytedramaet på skolen skal ikke ha vart lengre enn to minutter.

- Dette er en dag fylt med sorg for hele Tyskland, sier Merkel.

Winnenden har 27.500 innbyggere og ligger cirka 20 kilometer nordøst for Stuttgart.

Tyskland har blitt rystet av flere skoletragedier de siste årene. I 2006 var det en maskert mann som åpnet ild på en skole i den tyske byen Emsdetten og skadde elleve mennesker før han til slutt begikk selvmord.

I april 2002 ble 17 mennesker drept, inkludert gjerningsmannen, under en skolemassakre i byen Erfurt. Dette er landets verste skolemassakre.

I motsetning til andre lignende tragedier, har det denne gangen ikke vært noen varseltegn. I flere andre skytetragedier har gjernpublisert på internett.

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler