KONGSBERG (Nettavisen): – De omkomne ble funnet ute og inne i bolighus. Vi har opplysninger om at gjerningspersonen har tatt seg inn i boliger hvor han også har begått drap, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen torsdag ettermiddag.

Politiet har tidligere bekreftet at ofrene ble funnet både inne og ute. Mathiassen kan ikke si hvor mange som ble funnet innendørs.

– Ut ifra de opplysningene vi har, og slik vi oppfatter saken, så er dette helt tilfeldige ofre, sier Mathiassen.

Dette er basert på Bråthens forklaringer, sier hun.

Hun bekrefter samtidig at den siktede ikke hadde pil og bue på seg da han ble pågrepet, til tross for at han hadde skutt etter både sivile og politiet med dette tidligere på kvelden. Han hadde samtidig andre våpen på seg. Hvor vidt disse ble brukt til drapshandlinger eller ikke må man komme tilbake til, sier Mathiassen.

- Har forklart seg veldig detaljert

Et motiv eller om Bråthen er en del av en større organisasjon ønsker heller ikke politiet å gå inn på nå, men Mathiassen sier:

– Han har forklart seg veldig detaljert og greit om hva som skjedde i går.

Hun sier også:

– Han har gitt en slags begrunnelse for hvorfor han gjorde det han gjorde. Så i den grad man kan kalle det et motiv så har han gitt en forklaring på hva han har tenkt.

Om koblinger til ulike miljøer, sier Mathiassen:

– Vi skal etterforske opp mot han har bevegd seg i spesielle miljøer eller har koblinger til dem, men vi har ingen opplysninger om det per nå, nei.

Les også: Her er terrorist Espen Andersen Bråthens advarsel

Siden angrepet skjedde onsdag kveld har det kommet frem at Bråthen har vært under politiets søkelys tidligere.

– Politiet har fått bekymringsmelding om personen tidligere. Det er varslet til de rette instanser av politiet og tatt videre, sier Mathiassen.

Samtykker

Espen Bråthen samtykker til varetektsfengsling, det opplyser hans forsvar Fredrik Neumann til TV 2.

Forsvareren sier til VG torsdag kveld at det er besluttet at det skal gjennomføres en full judisiell observasjon av klienten, og at det ble gjennomført et nytt avhør av den drapssiktede 37-åringen torsdag.

Tidligere er kjent at det skulle gjennomføre en foreløpig judisiell vurdering av Bråthen, med tanke på en avklaring av den siktedes psykiske helsetilstand. Konklusjonen av denne vurderingen er å gå videre med en full observasjon.

– Det sier seg nærmest selv. Det indikerer at ting ikke er helt på plass. En fullstendig judisiell vurdering vil avklare det, sier advokaten.

To av ofrene døde på sykehuset

Kongsberg sykehus ble satt i høyeste beredskap da de onsdag kveld fikk inn de første meldingene om det pågående angrepet og at flere var skadd. Tre av dem som ble rammet, ble fraktet til sykehuset med så alvorlige skader at det ble gitt livreddende førstehjelp.

– To av personene døde og en ble sendt videre til Drammen sykehus, forteller avdelingsoverlege anestesi Hege Paulsrud ved Kongsberg sykehus til NRK.

– Det var først en litt surrealistisk situasjon vi sto overfor. Det var litt vanskelig å tro på da vi plutselig fikk inn åpenbart livstruende, alvorlig skadde personer, sier hun videre.

Les også: PST-sjefen: – Jobber med å finne ut om dette kan inspirere andre handlinger

Lege: - Veldig sterke inntrykk

Kollega Stian Kristoffersen, som er avdelingsoverlege på medisinsk avdeling, forteller at mange av de ansatte som jobbet med pasientene er veldig preget. Hege Paulsrud sier det var skadene på pasienten som gjorde sterkest inntrykk.

– Det er veldig mange som jobbet veldig hardt i går som er veldig preget i dag. Det var veldig sterke inntrykk som vi ikke kommer til å glemme, tror jeg, sier Paulsrud.

Torsdag ettermiddag opplyser Vestre Viken helseforetak at pasienten som ble overført til Drammen sykehus er skrevet ut.

– Dermed er det ingen pasienter som kan knyttes til voldshendelsen på Kongsberg innlagt i Vestre Viken. Både Kongsberg sykehus og prehospitale tjenester har nå gått ut av beredskap, opplyser helseforetaket.

Drapsmannen

Det var 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som drepte fem personer på Kongsberg. Bråthen har i avhør med politiet erkjent at det var han som drepte fem personer i Kongsberg onsdag kveld. Ytterligere to er skadet.

«Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat.» opplyser PST torsdag ( les egen sak).

Flere naboer identifiserer Bråthen som mannen som kommer med truslene på video. Nettavisen har varslet forsvarer Fredrik Neumann om at vi navngir Bråthen. Han ønsker ikke å kommentere dette.

Bråthen er dansk statsborger, men har vært bosatt i Norge. Han har vært bosatt i Kongsberg i minst seks år. Det er også gjort kjent at han har konvertert til islam.

Her er videoen som Espen Andersen Bråthen publiserte i 2017, og som dannet grunnlaget for at kameraten varslet politiet.

Politiet sier torsdag at de flere ganger har fått varsler om at mannen har blitt radikalisert - senest i 2020.

En nær venn av Bråthen, forteller til Nettavisen at Bråthen i årevis har slitt med psykiske problemer, uten å ha fått skikkelig hjelp.

I 2020 ble han ilagt et besøksforbud mot sine foreldre etter at han opptrådte truende mot disse og truet med å drepe faren. Han skal da også hatt et skytevåpen.

Oppjustert antall skadde

Antall skadde etter voldshendelsene på Kongsberg onsdag kveld er oppjustert fra to til tre personer.

Politiet har tidligere meldt at det i tillegg til de fem som ble drept, var to skadde.

– Dette tallet er nå oppjustert til tre. Den siste skadde hadde selv kommet seg til legevakt et annet sted, opplyser Sørøst politidistrikt torsdag ettermiddag.

Bråthen ble pågrepet i Hyttegata på Kongsberg onsdag kveld. Fengslingsmøtet er lagt til Buskerud tingrett på Kongsberg fredag klokka 9. Dette vil trolig bli gjort via kontorforretning. Dermed behøver ikke siktede å møte.

Astrid Røkeberg er oppnevnt som koordinerende bistandsadvokat i saken.