RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapssiktet erkjenner også overgrep

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Privat (Svein Ove Ekornesvåg)
Sist oppdatert:

23-åringen som er siktet for å ha drept Anja Weløy Aarseth, erkjenner også at han har begått seksuelt overgrep. Det bekrefter hans advokat, Reidar Andersen, overfor Nettavisen.

Siktelsen mot 23-åringen ble torsdag utvidet til å omfatte voldtekt av Anja Weløy Aarseth (21) i tillegg til drap og ransforsøk. Politiadvokat Yngve Skovly bekrefter at dødsårsaken er kvelning, men vil ikke si noe mer om hva som skjedde da den 21 år gamle kvinnen ble drept på Aksla-fjellet forrige onsdag.

– Han sier han vil ta ansvar for denne ugjerningen, sier Andresen, som framholder at 23-åringen av eget ønske kom fram med erkjennelsene.

Da han møtte pressen etter timelange politiavhør onsdag og torsdag, poengterte forsvareren at hans klient samarbeider med politiet og forsøker så godt han kan å svare på etterforskernes spørsmål. At 23-åringen ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet, betyr ikke nødvendigvis at han vil komme til å nekte straffskyld, men at man ikke har kommet til dette temaet i avhørsprosessen, ifølge advokaten.

Forsvarer Reidar Andresen informerer pressen torsdag etter avhørene av hans klient som har tilstått drapet på Anja Weløy Aarseth

Møter ikke i retten
Politiet vil fredag begjære 23-åringen varetektsfengslet i åtte uker med to ukers isolasjon i et rettsmøte i Sunnmøre tingrett. Den drapssiktede vil ikke selv være til stede i retten.

– Så lenge han har erkjent de faktiske forhold er det høyst påregnelig at han blir varetektsfengslet. Han samtykker til alt politiet ber om, men ønsker ikke å utsette verken seg selv eller omgivelsene for belastningen ved å møte opp helt overflødig, sier Andresen.

Advokaten ville ikke gå inn på detaljer av hva 23-åringen sier under avhør, hvilket hendelsesforløp han legger til grunn eller hva som skjedde på Aksla-fjellet i Ålesund onsdag for en uke siden. Den siktede forsøker å rekonstruere hva skjedde så godt han kan, ifølge Andresen.

– I hvilken grad er hans strafferettslige tilregnelighet et tema i denne saken?

– Det har ikke vært problematisert ennå, men vi vil komme inn på det etter hvert. Det vil bli gjennomført en judisiell observasjon av ham og gjort rettspsykiatriske vurderinger som skal legges til grunn, sier Andresen.

Var beruset
I avhør fastholder 23-åringen at han var inne i en betydelig rusperiode før, under og etter drapet på Aarseth. Forsvareren sier at klienten har hatt et tilbakevendende rusproblem som også har økt i omfang etter at han var inne til rusbehandling i to måneder i våres.

Da han kom tilbake til Ålesund «rotet han seg inn i et belastet miljø» som han ifølge forsvareren beskriver som «en blanding av dårlige venner og et rusmiljø».

– Det er vanskelig å si i hvor stor grad rus har vært en medvirkende faktor til det som skjedde. Men han har vært sterkt ruspåvirket og at det muligens har påvirket dømmekraft og det som skjedde, sier Andresen.

Overfor Nettavisen vil Andresen ikke kommentere hva slags rusmidler siktede var påvirket av den kvelden.

- Han har sagt at han var sterkt ruset. Det var ikke alkohol, men et narkotisk stoff, sier han.

Det som trolig er helt på det rene, er at en domstol ikke vil akseptere at en selvpåført, rusutløst psykose er straffriende.

Med andre ord kan rettspsykiaterne komme til at han var psykotisk da han forgrep seg på og drepte Aarseth, men at dette skyldtes rus og derfor ikke kvalifiserer til utilregnelighet i juridisk forstand.

Politiadvokat Skovly vil trolig be om at fengslingsmøtet fredag går bak lukkede dører av hensyn til den videre etterforskningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere