NEW YORK (Nettavisen/NTB): Skjebnen til George Floyd, som døde mandag etter å ha blitt utsatt for en svært hardhendt pågripelse, har satt sinnene i kok over hele USA.

Les også: Dette sa politimennene til hverandre i minuttene før George Floyd døde

Store, fredelige demonstrasjoner over hele USA gikk lørdag over i mer ampre tilstander mellom deltakere og politi.

Flere er skadd og en person er drept i protestene i natt.

Stenger butikker

En politistasjon i Ferguson Missouri er lørdag evakuert. Demonstranter gikk sent lørdag kveld til angrep på politistasjonen, og ifølge CNN ble det kastet stein og brukt fyrverkeri mot politifolkene, som valgte å evakuere bygningen.

Utenfor Det hvite hus ble et reportasjeteam fra Fox News, som sendte direkte fra protestene utenfor Det hvite hus, angrepet av demonstranter. Teamet måtte flykte fra stedet.

Demonstrantene gikk også løs på flere av bilene til Secret Service utenfor Det hvite hus, der nasjonalgarden er satt inn og lufta var fylt av tåregass.

I flere byer er det erklært unntakstilstand.

Butikkjeden Target har besluttet å stenge 175 av sine butikker i USA som følge av opptøyene. Kjeden er den nest største lavpriskjeden i USA og har hovedkvarter i Minneapolis. I en kunngjøring gjengitt av CNN opplyser de at dette skjer av hensyn til de ansattes sikkerhet.

Siktet politimann satt på selvmordsvakt

Ifølge Daily Mail er Derek Chauvin (44), som er siktet for drap etter pågripelsen av George Floyd, nå satt på selvmordsvakt. Ifølge avisen blir han nå sjekket på sin celle hvert 15. minutt.

Chauvin sitter i en celle i Ramsey County Jail etter at han på fredag ble pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Kausjonen er ifølge CNN satt til 500.000 dollar.

Politimannens kone, Kellie Chauvin, har opplyst gjennom sin advokat at hun ønsker seg ut av ekteskapet med Derek Chauvin, melder CNN.

Portforbud i til sammen 25 byer

I mer enn 30 storbyer i USA raste demonstrasjoner og opptøyer utover ettermiddagen og kvelden. I et forsøk på å få folk til å holde seg hjemme, innførte 16 av delstatene portforbud i til sammen 25 byer, med vekslende hell.

Les også: Unntakstilstand i Nashville – rettsbygning satt i brann

Opprørspoliti i fullt beskyttelsesutstyr bruker tåregass og sjokkgranater for å holde rasende demonstranter unna da de forsøkte å storme politistasjonen i Minneapolis og nektet å forholde seg til portforbudet i byen. Inntil da hadde både politi og soldater fra nasjonalgarden forsøkt å holde en lav profil og unngå konfrontasjon med demonstranter, av frykt for å forverre situasjonen i byen der alt begynte.

I Washington DC bistår nasjonalgarden i å sikre Det hvite hus, mens president Donald Trump bivåner det hele fra innsiden.

En hån mot Floyd

I Minneapolis samlet menneskemengder seg på stedet der George Floyd ble arrestert og utsatt for den røffe behandlingen av fire polititjenestemenn.

Se video av arrestasjonen her. Vi advarer mot sterke bilder:

Minnesota-guvernør Tim Walz påpekte at fredelige demonstrasjoner er tillatt og at ro og orden må gjenopprettes i byen for å hedre Floyds minne.

Samtidig påpeker Walz at de voldsomme opptøyene som har preget delstaten og resten av USA de siste dagene, er en hån mot Floyds minne.

– Dette dreier seg ikke på noen som helst måte lenger om dødsfallet til George Floyd. Dette dreier seg om angrep på sivilsamfunnet og om å spre frykt og ødeleggelse, sa Walz.

Les også: Trump anklager «radikale venstre» for opptøyer

Han har mobilisert hele delstatens nasjonalgarde, 2.500 soldater. Det har ikke skjedd siden andre verdenskrig.

Nasjonalgarden i Minnesota skriver på Twitter at de nå har rundt 4.100 soldater utplassert i delstaten, og at styrken der er ventet å komme opp i 10.800. Fredag var de 700 i tjeneste.

Angriper politiet

Lørdag ettermiddag og kveld begynte den ene etter den andre av byene å kunngjøre portforbud. Philadelphia har allerede utstedt portforbud som gjelder for søndag kveld også.

I tillegg er det ifølge CNN seks delstater som har bedt om bistand fra nasjonalgarden: Minnesota, Georgia, Ohio, Colorado, Denver og Kentucky, i tillegg til hovedstadsområdet District of Columbia, hvor Washington ligger.

Innbyggere oppfordres til å holde seg unna bysentrum, men det er også blitt hevdet at mange involvert i voldelighetene er bråkmakere som kommer fra andre delstater.

I Minneapolis er det imidlertid 43 av de 51 som er arrestert i urolighetene siden torsdag som har bostedsadresse i delstaten Minnesota, så der stemmer i så fall ikke den teorien.

Politibil kjørte inn i flere demonstranter

I Minneapolis, New York, Los Angeles, Washington DC, Chicago og flere av de andre byene er det i stor grad politiet som er målskive nummer én, men også journalister er blitt utsatt for angrep i opptøyene.

I New York ble det i natt lagt ut en video av en politibil som kjører inn i flere demonstranter. Videoen spres nå på sosiale medier.

Demonstrantene hadde blokkerte veien, og videoen viser en av politibilene øke farten og kjøre rett inn i menneskemengden. Det er uklart om noen kom til skade.

Se videoen her:

Videoen sjokkerer mange, blant annet demokraten og New York politikeren, Alexandria Ocasio-Cortez. Hun har lagt ut en melding på Twitter der hun krever en etterforskning av hendelsen, og at politiet blir stilt til ansvar.

– Ingen har lov til å kjøre en stor firehjulstrekker rett inn i en menneskemengde, skriver hun.

Borgermester i New York, Bill de Blasio, har også kommentert videoen. Han sier han forstår at politiet var nødt til å forsøke å komme seg fra en situasjon der flere demonstranter skal ha omringet bilen, men at han skulle ønske de hadde funnet en annen måte å gjøre det på.

- Jeg skulle ønske de ikke hadde gjort dette, sier Bill de Blasio, ifølge CNN.

Anklager venstreradikale for å kuppe protestene

President Donald Trump anklager «radikale venstrekrefter» for å stå bak den landsomfattende uroen og tilbyr militærhjelp til Minnesota. Også justisminister William Barr advarte om at venstreradikale «er i ferd med å kuppe» demonstrasjonene mot politivold og sier det er planlagt.

– Vi har vårt militære klart, villig og i stand, sa Trump før han lørdag dro til Florida.

Etter at Trump hadde sett på oppskytingen av SpaceX på Cape Canaveral, rettet han igjen oppmerksomheten mot urolighetene i USA.

Trump sier rettsstaten er «kronjuvelen i landet», og gjorde det klart at hans styre ikke bare ville slå ned på all gjengvold, men også stoppe den helt og holdent.

Kort tid etter klatret demonstranter opp på bilene til Secret Service utenfor Det hvite hus i Washington og vandaliserte og sprayet ned kjøretøyene.

Avviser obduksjonsrapport

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde ikke George Floyd av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer.

Disse to faktorene, kombinert med hans generelle helsetilstand og at han kan ha vært påvirket av rusmidler, er den sannsynlige dødsårsaken, står det i den offisielle foreløpige obduksjonsrapporten utarbeidet av delstatsmyndighetene i Minnesota og som flere amerikanske medier siterer.

Floyds familie avviser at han hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon.

Les også: Obduksjonsrapport: Kvelning ikke dødsårsak alene for Floyd