RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Aktor Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren før rettssaken starter mandag morgen i Asker og Bærum tingrett mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) i oktober.
Aktor Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren før rettssaken starter mandag morgen i Asker og Bærum tingrett mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) i oktober. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Drapstiltalt 15-åring erkjente delvis skyld bak lukkede dører

Sist oppdatert:
Med familie og pårørende på ett rom og tilhørere og presse på et annet, erkjente den tiltalte 15-åringen delvis skyld for drapet på Anne Kristin Gillebo Backlund (30) da rettssaken startet mandag morgen.

Saken mot 15-åringen omtales som unik av statsadvokat Erik Førde. Han fører saken mot 15-åringen som allerede har en omfattende voldshistorikk bak seg. Derfor har påtalemyndigheten også varslet mulig krav om forvaring for den unge jenta.

- Unik sak

- Saken er unik, og jeg har i alle fall aldri hørt om et barn som noensinne har blitt framstilt for forvaring. Men påtalemyndigheten mener det er elementer i denne saken som gjør at man må ta høyde for dette, sier Førde til NTB like før saken startet klokka 9 mandag morgen.

Det er skjerpet sikkerhet rundt saken, og av hensyn til 15-åringen selv går saken for lukkede dører, men med familie og presse plassert i andre saler med overføring av lyd og bilde fra rettssalen.

- Det omstridte temaet i denne saken er om drapet var planlagt eller ikke. De andre forholdene er for så vidt avklart, sa Førde da han startet sitt innledningsforedrag.

Svak røst

Med svak røst erkjente jenta at hun drepte den 30 år gamle miljøarbeideren natt til 28. oktober i fjor, men hun nektet i retten for at drapet skjedde med overlegg.

Forsvarer Cecilie Nakstad uttalte til NTB før retten ble satt at tilregnelighet vil bli et tema selv om de rettspsykiatrisk sakkyndige har erklært 15-åringen for tilregnelig.

- Hun er jo syk, men fortsatt tilregnelig i den forstand at hun ikke var psykotisk da drapet skjedde, sier Nakstad.

Ekstraordinært

- Det vanskelige i denne saken er spørsmålet om reaksjon. Hva er riktig reaksjon for en 15-åring som har begått en slik handling? Riksadvokaten har åpnet for å bruke forvaring ut ifra tanken om at tiltalte kan være farlig etter en endt fengselsstraff er sonet, sa statsadvokat Førde under innledningsforedraget.

Drapet skjedde bare en drøy måned etter at den tiltalte hadde passert den kriminelle lavalder på 15 år. Aktor refererte til flere andre tilfeller av vold og trusler som den tilkalte har begått, flere av dem med det resultatet at politi med skjold og køller ble tilkalt. Førde forklarer at disse sakene er tatt med under straffesaken for å forklare situasjonen, men at de ikke er en del av tiltalen fordi jenta var under 15 år da de skjedde.

- Bruken av forvaring for straffedømte under 18 år var på vei ut av lovverket, men er beholdt som en nødløsning i helt ekstraordinære tilfeller. Dette kan være et slikt tilfelle, understreket Førde. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere