RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapstiltalt hushjelp: - Jeg er ikke skyldig

MENER HUN DREPTE: Statsadvokat Tonje Tønder mener at den 61 år gamle hushjelpen kvelte 90 år gamle Pål Stener Johannessen.
MENER HUN DREPTE: Statsadvokat Tonje Tønder mener at den 61 år gamle hushjelpen kvelte 90 år gamle Pål Stener Johannessen. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Sist oppdatert:
Aktor ber om 14 års fengsel og fradømmelse av arveretten for drapet på Pål Stener Johannessen (90).

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Jeg er ikke skyldig.

Det var det eneste den drapstiltalte hushjelpen sa etter at både aktor og hennes egen forsvarer hadde prosedert ferdig i Oslo tingrett mandag.

61-åringen står tiltalt for å ha drept 90 år gamle Pål Stener Johannessen, som hun var hjemmehjelp for i 15 år.

Aktor Tonje Tønder var knallhard da hun startet prosedyrene.

- Hvor uheldig kan man være? Tilfeldigvis var det et testamente som var i ferd med å endres, du hadde tilfeldigvis glemt mobilen, og trygghetsalarmen hadde tilfeldigvis blitt utløst. Du falt tilfeldigvis og ble liggende utenfor heisen i ti minutter, slik at du ikke hørte alarmen. Og tilfeldigvis hadde avdøde skader som ikke tilsier en naturlig død, oppsummerte aktor saken slik hun ser den.

- Finnes ikke noe verre
Tønder ba om 14 års fengsel for det hun kaller et rovmord. I tillegg ba hun om at hushjelpen skal fradømmes arveretten.

- Den personen som skal ta vare på deg, tar livet av deg. Det er et rovmord, og det finnes ikke noe verre.

Hun fant det skjerpende at hun mener hushjelpen brøt tillitsforholdet til Johannessen.

-Her er det skjerpende at det grenser mot overlagt drap. Hun planla det. I tillegg var hun en tillittsperson som låste seg inn med nøkkel og tok livet av Johannessen. Han var gammel og skrøpelig, og kunne ikke forsvare seg. Hun har brutt et tillitsforhold.

- I tillegg ville det være meget, meget urimelig hvis hun skulle beholde arveretten og kunne vinne på å ha tatt livet av ham, fortsatte hun.

Tønder mener det er for mange «tilfeldigvis» til at 61-åringen kan være uskyldig.

- Så uheldig er ingen, sa hun.

Fakta: Hushjelpsaken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Pål Stener Johannessen (90) ble funnet død i sin seng i leiligheten sin på Frogner i Oslo 13. mars 2013.
  •  Obduksjon av Johannessen viste skader forenlig med at han kan ha blitt kvalt, men politiet har ikke kunnet konkludere med en entydig dødsårsak.
  •  Johannessen etterlot seg en formue på rundt 15 millioner kroner.
  •  Hans 61 år gamle hushjelpen er i Johannessens testamete oppført som enearving til formuen.
  • Påtalemyndigheten mener at hushjelpen visste om testamentet og at hun drepte Johannessen fordi hun oppdaget at 90-åringen var i ferd med å endre det til fordel for en 36 år gammel hjemmehjelp.
  • Johannessens advokat hadde dagen før dødsfallet utformet et nytt testament hvor 36-åringen skulle erstatte 61-åringen som enearving. Testamentet ble aldri signert.
  •  Rettssaken mot 61-åringen startet i Oslo tingrett mandag.
  • Den tiltalte har hele tiden nektet straffskyld. (©NTB)

- Skjedde det et drap i leiligheten hans den dagen? Ja, det er påtalemyndigheten overbevist om, fortsatte hun.

Tønder viste til at hun mener hushjelpen hadde et motiv for å se Johannessen død.

-Det er bare én mulig gjerningsperson. Og det er tiltalte. Det er kun hun som har et motiv, sa hun videre.

Stenersen etterlot seg rundt 15 millioner i formue. Han hadde ingen livsarvinger, og hadde testamentert formuen til hushjelpen.

Skulle endre testamentet
Påtalemyndigheten mener kvinnen drepte 90-åringen ved å kvele ham idet hun skjønte at han var i ferd med å endre testamentet sitt, og at arven var i ferd med å glippe for hennes del.

På dagen han ble funnet død i sitt hjem skulle han etter planen ha signert et nytt testamente hvor hans andre hushjelp (35) ble gjort til arving. Advokaten hans ba derfor om at Stenersen ble obdusert.

Da den tiltalte hushjelpen forklarte seg i retten sa hun at hun ikke visste noe om at hun skulle arve avdøde Pål Stener Johannessen.

Johannessen ble funnet død ved 23-tiden samme kveld. Etterforskning har vist at den 61 år gamle hushjelpen hadde dratt tilbake til hans leilighet mellom 2202 og 2238 den aktuelle kvelden.

Påtalemyndigheten mener at hun dro til leiligheten og kvalte Johannessen og på den måten sikret at han ikke ville endre testamentet.

Tiltalte hevder hun reiste tilbake for å lete etter en mobiltelefon, og at hun ikke hørte at avdøde utløste trygghetsalarmen fordi hun hadde falt utenfor heisen og blitt liggende i ti minutter. Hun nekter straffskyld.

Aktor Tønder at hun mener det her er snakk om et drap som er på grensen til overlagt.

- Hun ville ta livet av ham. Det var planlagt.

Hushjelpens forsvarer, Øystein Storrvik.

- Ikke nok å hakke løs på troverdigheten
Tiltaltes forsvarer – Øystein Storrvik – sådde i sin prosedyre tvil om bevisene i saken.

- Det er ikke funnet tekniske funn som kan bevise at noe har skjedd på soverommet. Og i en drapssak er det ikke nok å hakke løs på en persons troverdighet. I en drapssak skal bevisene tale for seg, sa han.

- Det er en verst tenkelig situasjon å dømme noen for et drap som de ikke har gjort. Derfor ber jeg om full frifinnelse av min klient, sa forsvareren til retten.

Han argumenterte blant annet med at klienten hans ikke visste om at hun var arving til Johannessen.

Han mener også at folk rundt hushjelpen hadde oppdaget at hun oppførte seg annerledes, hvis det hadde stemt at hun drepte 90-åringen.

- Hadde man vært i stand til å drepe noen for penger, så hadde man kanskje trukket seg litt unna begivenhetene. Men ingen har merket noe på min klient. Det er ingenting ved hennes adferd som underbygger påstandene om at hun har drept ham. Aktor mener man ikke kan se på folk om de dreper, men det kan man, sa Storrvik.

Aktor Tønder hadde tidligere sagt at tiltalte ser ut som en snill bestemor, ikke en drapskvinne. Men at man ikke kan se slikt på folk.

- Noen drivere i saken
Da rettssaken startet i tingretten for to uker siden sa Storrvik - at han mener det er krefter som ønsker henne dømt for drap, av økonomiske årsaker.

- Det er ikke ofte personer blir uskyldig tiltalt for drap, men de gangene det skjer så er det noen drivere i saken, advarte han.

Storrvik pekte på den andre hushjelpen til avdøde Pål Stener Johannessen - kvinnen som først beskyldte 61-åringen for å ha drept Johannessen.

- Hun har 15 millioner grunner til å få henne dømt for drap. Denne kvinnen skulle dagen etter drapet ha blitt testamentert 15 millioner kroner fra Johannessen. Hvis min klient blir dømt, så vil hun bli arving, sa han til Nettavisen.

Les også: - Hun har 15 millioner grunner til at det skal være et drap

Les også: - Derfor var jeg i leiligheten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere