RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapstiltalt mor: – Gråt da jeg mishandlet henne

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Hege Tannæs-Fjeld): Den drapstiltalte Oslo-kvinnen fortalte at hun gråt mens hun mishandlet sin halvannet år gamle datter. Men avstraffelsene ville gi datteren et bedre liv enn hun selv hadde fått, trodde hun.

– Jeg erkjenner mishandlingen. Jeg står for det. Men jeg vil få fram at det skjedde etter råd og veiledning fra ham, sa den 28 år gamle kvinnen i Oslo tingrett mandag.

Hun er tiltalt for å ha drept datteren sin i oktober 2010 ved å holde hodes hennes under vann i en bøtte. En 35 år gammel brite er tiltalt for medvirkning til drap og mishandling ved å instruere kvinnen på videolink fra England.

Kvinnen er oppvokst i det pakistanske miljøet i Oslo. Den medtiltalte briten har også pakistansk bakgrunn. Oslo-kvinnen beskriver ham som dypt religiøs.

– Jeg måtte kreve at jenta mi skulle respektere meg, ellers kom hun til å utvikle seg til en typisk norsk som ber om å bli voldtatt, sa kvinnen i retten.

Instruksjoner

Gråtkvalt, satt hun i vitneboksen og beskrev en oppvekst som mobbeoffer, med en voldelig far, og en ungdomstid der hun skal ha blitt gruppevoldtatt flere ganger. Hun giftet seg med en pakistansk mann som ble far til barnet hennes, men skilte seg og fikk senere kontakt med den gifte briten via internett.

Ifølge tiltalen – og kvinnens forklaring – skal denne 35 år gamle briten ha instruert henne i mishandlingen.

Det begynte med at datteren måtte stå i skammekroken. Kvinnen forklarte at mannen innførte nye straffemetoder når jenta ikke reagerte kraftig nok på det hun ble utsatt for.

– Jeg satte meg mot i starten, men han sa at han hadde vært like streng mot lillesøster og kusiner, og de lever lykkelige liv. Han overbeviste meg om at dette var til jentas beste, sa 28-åringen i retten.

Hun hadde omfattende kontakt med briten – som er en gift mann – via videolink. PC-en ble plassert slik at han kunne se hva hun gjorde.

Moren forklarte hvordan hun hadde holdt datterens hode under rennende vann i kjøkkenvasken og dyttet en sokk i munnen hennes så hun ikke skulle skrike. Datteren måtte spise chili, måtte se på at storebroren fikk mat uten at hun selv fikk, ble holdt våken når hun var trøtt og tvunget til å sove på gulvet.

Særdeles skjerpende

28-åringen erkjenner straffskyld for mishandlingen, men ikke for forsettlig drap, som tiltalen lyder på. Aktor Cecilie Schløsser Møller påpekte i sitt innledningsforedrag at et tema i retten blir om kvinnen hadde såkalt sannsynlighetsforsett, altså om hun måtte kunne regne med at handlingene kunne føre til døden for jenta.

Både kvinnen og mannen er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter – ettersom offeret var forsvarsløs og handlingen bærer preg av mishandling og avstraffelse.

Kjenner seg ikke igjen

Den tiltalte mannen noterte under hele forklaringen til kvinnen. Hans forsvarer, Vibeke Hein Bæra, sier at han ikke kjenner seg igjen i historien, slik den 28 år gamle Oslo-kvinnen forteller den.

– Den måten hun beskriver relasjonen deres og påvirkningen han skal ha hatt på henne, den kjenner han seg ikke igjen i. Han ser fram til å fortelle sin historie. Det er et stort sprik mellom det hun forklarer og det han forklarer, sier Vibeke Hein Bæra til NTB. Hun sier det har vært en tøff periode for ham siden han ble pågrepet i 2012.

– Han har jo sett disse handlingene, så det å leve med de bildene på netthinnen er tøft. I tillegg er det belastende at det er gått lang tid. Han har sittet i varetekt i et fremmed land, og han har en jobb og en kone som venter, sier Bæra til NTB.

28-åringens fraskilte ektemann, barnets far, er i retten. Han vil kreve erstatning.

Saken skal gå i Oslo tingrett fram til 8. april. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere