*Nettavisen* Nyheter.

Drapstiltalt nynazist bryter stillheten

Beate Zschäpe ankom rettssalen i München med et smil om munnen onsdag. Rettssaken mot Zschäpe startet i 2013. Foto: Reuters (NTB scanpix)

Beate Zschäpe (40), angivelig siste gjenlevende medlem i en nynazistisk terrorcelle som står bak ti drap, nektet skyld da hun omsider forklarte seg etter over to års stillhet.

09.12.15 17:12

40-åringen snakket ikke selv, men forsvareren Mathias Grasel leste i retten i München fra Zschäpes skriftlige, 53 sider lange forklaring.

Her hevdet Zschäpe, som er tiltalt for medvirkning til de ti drapene, at hun hadde blitt informert om drapene etter at de hadde skjedd. Selv om Zschäpe avviser befatning med drapene og mener politiet har gjort store feil i etterforskningen, ber hun ofrene om unnskyldning..

– Jeg føler meg moralsk skyldig fordi jeg kunne ha forhindret de ti drapene og de to bombeaksjonene, sier hun via sin advokat onsdag.

Drapsbølge

Påtalemyndigheten mener Zschäpe var del av gruppen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU). NSU omtales som en terrororganisasjon, og medlemmene skal ha drept ni innvandrere med tyrkisk og gresk bakgrunn, samt én tysk politikvinne mellom 2000 og 2007. Gruppa skal også ha stått bak to bombeaksjoner i innvandringstette områder i Köln, samt 15 bankran.

Selve drapene antas å ha blitt utført av Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos, to mannlige medlemmer av gruppa. De to ble funnet døde i en bobil etter det politiet tror var drap og selvdrap i 2011, mens politiet var på sporet av dem etter det siste bankranet.

Nekter skyld

Motivet med drapene og bombeaksjonene var ifølge tiltalen å skape så sterk frykt at innvandrere ville forlate Tyskland. Politiet og mediene antok lenge at drapene – som ble omtalt som «kebabdrapene» – var gjengrelaterte, og det kom som et sjokk da politiet slo fast at de var rasistisk motiverte.

40-åringen hadde et bredt smil om munnen da hun ankom rettssalen i München onsdag. Inntil nå har hun nektet å forklare seg i rettssaken, som har pågått med flere avbrudd siden begynnelsen av 2013 og fått massiv medieoppmerksomhet.

Dersom Zschäpe blir kjent skyldig, risikerer hun livstid i fengsel.

– Jeg var verken involvert i forberedelsene eller utførelsen av drapene, sa 40-åringen via sin advokat.

Tiltalte kom imidlertid med noen opplysninger om drapet på en politikvinne i 2007. 40-åringen sa at Mundlos og Böhnhardt fortalte at de drepte politikvinnen for å få tak i pistolen hennes.

Stress

Når det gjelder motivet for de øvrige ni drapene, har ikke Zschäpe noe å bidra med.

– Den dag i dag vet jeg ikke hva deres sanne motiv var, sier Zschäpe, som også nekter for å ha hatt noe å gjøre med bankranene som skal ha blitt utført for å finansiere NSUs virksomhet.

Foruten befatning med de ti drapene, er 40-åringen tiltalt for å ha vært med på å danne den nynazistiske gruppa NSU, som klassifiseres som en terrorgruppe. Anklagene er grunnløse, mener Zschäpe.

– Verken da eller nå har jeg ansett meg selv for å være medlem av noen slik bevegelse, sa hun.

Ifølge Grasel lider klienten av psykisk stress på grunn av rettssaken. I 2012 vår ble det kjent at terrordømte Anders Behring Breivik hadde skrevet et brev til Zschäpe der han oppfordret henne til å bruke rettssaken som en talerstol for å spre sin propaganda. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.