*Nettavisen* Nyheter.

Drapstruet legen for å få hjelp

Foto: (Foto: Beate Nygård/ Rana Blad)

Jarle Hagavei var så desperat etter hjelp til kona at han drapstruet legen mens politiet hørte på. Samtidig lå kona bevisstløs, alene og med kramper på et annet rom.

21.11.11 18:43

Ekteparet Jarle og Janeth Hagavei sitter hjemme i sofaen sin på Nesna og forteller en historie de helst skulle ønske å ha vært foruten.

- Det er det jævligste jeg har vært borti, sier Jarle Hagavei til Rana Blad.

15. august 2010 ble Janeth Hagaveis allmenntilstand brått forverret.

Basert på tidligere sykdomserfaring med sin kone, vurderte Jarle Hagavei at det hastet å få henne til sykehuset.

Besvimte på venteværelset
Istedenfor å kontakte Nesna legevakt, kjørte han direkte til legevakta på Mo. Da de kom fram var Janeth Hagavei så dårlig at hun besvimte gjentatte ganger på sofaen i venteværelset.

De observerte kun én annen pasient.

- Jeg var flere ganger i skranken og ba om at Janeth måtte få øyeblikkelig hjelp, men det skjedde ingenting. Etter hvert ble jeg hissig, men fikk beskjed om å roe meg ned og at det snart skulle komme noen, sier Jarle Hagavei.

Legen på legevakta denne kvelden var legen som ble omtalt i lørdagens Rana Blad.

Vedkommende har en tilsynssak på seg ved Statens helsetilsyn i Oslo.

Har du blitt dårlig behandlet hos legevakten? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Dårligere og dårligere
Jarle Hagavei tror det tok nærmere 20 minutter før en ansatt ved legevakta gikk forbi venterommet og gjenkjente kona.

Hun skjønte at det sto dårlig til og låste opp et rom hvor Janeth fikk legge seg ned på en benk.

Den andre pasienten som paret hadde observert var ferdig med sin legekonsultasjon. Etter en stund etterlyste de legen igjen.

- Jeg ventet der mens Janeth ble dårligere og dårligere helt til hun svimte av og ble borte.

Så begynte krampeanfallet.

Ringte politiet
- Jeg styrtet til rommet bak resepsjonen og reiv opp døra. «Nå ligger kona mi med krampeanfall, nå må du komme og hjelpe meg!» beskriver Jarle Hagavei.

Han forteller at legen satt og spiste middag uten å vise tegn på å komme.

- Jeg løp tilbake og regnet med at noen skulle komme etter. Janeth ristet så mye at jeg var redd hun skulle riste ned fra benken.

- Det gitt ett par minutter uten at noen hjalp oss og da hadde jeg fått nok. Jeg ringte politiet mens jeg fulgte med Janeth, fikk politiet i tale og forklarte situasjonen mens jeg gikk ut av rommet og rev opp døra til rommet bak resepsjonen. Jeg skrek at legen måtte for helvete se til å gjøre jobben sin og at jeg hadde politiet på tråden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Beate Nygård

Drapstrussel
- Jeg sa til politiet at de måtte komme øyeblikkelig eller så kom jeg til å slå legen i hjel. Ja, jeg kom med en direkte drapstrussel mens politiet hørte på, noe jeg selv er rystet over i ettertid.

Hagavei forteller at legen la fra fra seg bestikket og kom ut i gangen.

- Jeg gikk mot rommet hvor Janeth lå, men legen stilte seg mellom meg og døra. Legen var nå rasende og sa at jeg ikke fikk komme inn på rommet og at jeg skulle pelle meg ut. Politiet hørte det også, at jeg ble utkastet fra rommet og legevakta.

Hagavei var så opprørt at han bestemte seg for å gå helt ut av legevakta med politiet på tråden.

Aggressiv framtoning
Kort tid etter var politiet på plass.

- Jeg tipper det gikk mer enn ti minutter før de kom ut av legevakta igjen.

Janeth Hagavei hadde vært bevisstløs mens hendelsen fant sted. Det første hun husket fra hun våknet var en lege som var sammen med henne.

- Legen var så sint og aggressiv. Jeg har aldri sett sånt i hele mitt liv. Jeg spurte hvor jeg var og jeg spurte etter Jarle. Legen sa at Jarle ikke fikk være der og var rett og slett bare sint. Jeg ble brølt til og jeg skjønte ikke hvorfor legen var sint fordi jeg var syk. Jeg var redd legen, sier hun.

Knakk sammen
- Legen spurte hva som feilte meg og jeg svarte at det jeg visste jeg ikke, men at jeg var veldig dårlig. Det ble svart i en aggressiv tone, sier Hagavei.

Legen bestemte seg for å legge henne inn på mottaket. Først da fikk Jarle Hagavei mulighet til å komme inn til kona igjen.

- Han bare kollapset og satte seg ned og gråt, forteller Janeth.

- Jeg pleier å være saklig og beholde roen i pressede situasjoner, men der og da mistet jeg nesten befatningen, sier Jarle Hagavei.

Politianmeldelse
Etter 18 dager på sykehuset fikk Janeth reise hjem til Nesna igjen, dog uten diagnose.

I tiden etter hendelsen vurderte paret hva de skulle gjøre med saken og valgte å anmelde legen til politiet. Saken ble imidlertid henlagt.

- Men politiet gjorde alt de kunne for oss i den situasjonen vi var i på sykehuset. Jeg vil virkelig gi dem ros for alt de gjorde, sier Jarle Hagavei.

- Vi vurderte å ta det videre, men jeg holdt igjen. Jeg ville bare glemme hele episoden. Det var rett og slett for skremmende, avslutter Janeth Hagavei.

Fagsjef Anne Myhr ved Statens helsetilsyn i Oslo, har bekreftet at en tilsynssak på legen er under behandling.

- Ja, den er under behandling, men er ikke ferdig. Vi har fått info fra Helsetilsynet i Nordland og driver fortsatt med å innhente opplysninger i saken, sier Anne Myhr som håper saken blir ferdigbehandlet før jul.

Har du blitt dårlig behandlet hos legevakten? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Les flere saker hos Rana Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag